«Γιουχανάν» του Δημήτρη Παπαχρήστου

01/07/2012 - 05:56
Το τελευταίο του μυθιστόρημα με τίτλο «Γιουχανάν», που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2009 από τις εκδόσεις «Εμπειρία Εκδοτική», θα παρουσιάσει στις 26 Απριλίου, στο καφενείο «Δίαυλος», ο συγγραφέας, παραγωγός και παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών και διευθυντής του μηνιαίου περιοδικού «Πολίτες», Δημήτρης Παπαχρήστος.
Το τελευταίο του μυθιστόρημα με τίτλο «Γιουχανάν», που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2009 από τις εκδόσεις «Εμπειρία Εκδοτική», θα παρουσιάσει την ερχόμενη Δευτέρα 26 Απριλίου, στις 7:30 το απόγευμα στο καφενείο «Δίαυλος», ο συγγραφέας, παραγωγός και παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών και διευθυντής του μηνιαίου περιοδικού «Πολίτες», Δημήτρης Παπαχρήστος.

Ο Δημήτρης Παπαχρήστος, γνωστός ως βασικός εκφωνητής στο ραδιοφωνικό σταθμό των φοιτητών κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, έχει παρουσιάσει βιβλία του στο καφενείο «Δίαυλος» και στο παρελθόν.
Το τελευταίο του αυτό μυθιστόρημα με τίτλο «Γιουχανάν» κινείται στο «σήμερα», όπου όμως το «χθες» και το «αύριο» δένονται με την κόκκινη κλωστή της μνήμης και της ιστορίας. Αφηγείται το ταξίδι του Ίκαρου και της Πανωραίας, που αρχίζει από την Κεφαλονιά, διασχίζει το Αιγαίο, σταματάει για λίγο στην Ικαρία και τη Σάμο, περνάει απέναντι στη Μικρά Ασία. Οι δύο ήρωες ζουν στη Συρία και βιώνουν την τραγωδία της Μέσης Ανατολής, αναζητώντας το Γιουχανάν, τον τόπο της Ουτοπίας, όπου οι άνθρωποι γίνονται πουλιά και τα πουλιά άνθρωποι. Ζούνε τον έρωτά τους ως το θάνατο, κολυμπώντας στα απύθμενα βάθη της ύπαρξης, όπου τα κουπιά γίνονται φτερά.

Το όνομα της Ουτοπίας
Όπως ο ίδιος ο συγγραφέας εξήγησε στο «Ε», το «Γιουχανάν» είναι το όνομα μιας χώρας που έφτιαξε μόνος του, γιατί «ο τόπος της ουτοπίας δεν έχει όνομα…». Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, το όνομα έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από το κοινό, αφού, παρ’ όλο που δεν υπάρχει σαν πραγματική λέξη, βρίσκονται σε αυτό τρεις διαστάσεις: οι έννοιες «γιούχου», που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τη «χαρά», «γιουνάν», όπως μας αποκαλούν στην Ανατολή και «Χανάν», που είναι ο τόπος της επαγγελίας.
«Το βιβλίο είναι απόλυτα σύγχρονο και γι’ αυτό δε θα μπορούσε να μην έχει ιστορίες και μνήμες που υπήρξαν πριν και θα υπάρχουν και τώρα και αύριο και πάντα… Μέσα από την ιστορία και τα σύγχρονα βιώματα και τις μνήμες, αρχίζει αυτό το ταξίδι για να πει πάλι η ηρωίδα στο τέλος ότι αν αξίζει ο δρόμος, είναι γιατί υπάρχει πάντα η στροφή», συμπληρώνει.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey