Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Κρούση της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος για την εξυγίανση της αγοράς μελιού
Με ένα τριαντάλεπτο βίντεο [1], που απευθύνεται στις Ευρωπαϊκές και Κρατικές αρχές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στους Ευρωπαίους καταναλωτές, ο Μπέρναρντ Χόιβελ, πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Επαγγελματιών Μελισσοκόμων (ΕΡΒΑ) στέλνει ένα πολύ σαφές μήνυμα: το 80% του μελιού στα ράφια της Ευρώπης είναι νοθευμένο, κάτι που μπορεί κανείς να υποψιαστεί και από την τιμή πώλησης αυτών των «μελιών», που είναι σημαντικά χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής του μελιού στην Ευρώπη.
Πέρα από την εξαπάτηση των καταναλωτών, ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τα εισαγόμενα σιρόπια έχει οδηγήσει τους επαγγελματίες μελισσοκόμους της ΕΕ σε οικονομικό αδιέξοδο. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν μπορούν να πουλήσουν το μέλι τους στη χονδρική, καθώς η τιμή του είναι σημαντικά υψηλότερη από το εισαγόμενο και όλο και περισσότεροι εγκαταλείπουν τη μελισσοκομία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΡΒΑ, σε ορισμένες χώρες το ποσοστό εγκατάλειψης αγγίζει το 75%, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ΕΕ από έλλειψη επικονιαστών.
Σε μια λογιστική ανάλυση που παρουσιάζεται στο βίντεο, προκύπτει ότι το μέλι που βλέπει κανείς στα σουπερμάρκετ της Γερμανίας, ακόμα και με 1,93 το μισό κιλό (3,86 ευρώ το κιλό), με έναν μόνο μεσάζοντα, θα πρέπει να έχει αγοραστεί στα 83 λεπτά από το μελισσοκόμο! Δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση να παραχθεί μέλι με τόσο χαμηλό κόστος πουθενά στον κόσμο!
Εν συνεχεία ο πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Επαγγελματιών Μελισσοκόμων αναλύει το πώς τα νοθευμένα αυτά μέλια -ή τα σκέτα σιρόπια- που εισάγονται από το εξωτερικό, ξεγελούν τις τρέχουσες αναλυτικές μεθόδους και τα ύψη στα οποία έχει φτάσει η επιστήμη της νοθείας ώστε να προσομοιάζουν τα σιρόπια το μέλι και να ξεγελούν τα ευρωπαϊκά εργαστήρια. Μάλιστα διαφημίζουν στο διαδίκτυο ότι το προς πώληση προϊόν περνά τους ελέγχους!
Ο κ Χόιβελ επισημαίνει ότι τέτοια σιρόπια, με πατενταρισμένη τη μέθοδο της επεξεργασίας από γενετικά τροποποιημένο βάκιλο (Bacillus subtilis), πωλούνται ως “μέλι χωρίς μέλισσες” για το Vegan κοινό. Τέτοια «μέλια» είναι απλές γλυκαντικές ουσίες χωρίς κανένα από τα συστατικά και τις ιδιότητες του μελιού που η επιστήμη αναγνωρίζει ως θησαυρό για την υγεία!
Οι Ευρωπαίοι επαγγελματίες μελισσοκόμοι πλέον δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αντισταθούν και να προσπαθήσουν να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση. Μια πρώτη κίνηση έγινε στη Γερμανία, από την ΕΡΒΑ και την ένωση Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Γερμανίας, που πήραν δείγματα από τα σουπερμάρκετ και τα έστειλαν στα αρμόδια εργαστήρια, χωρίς όμως τη συσκευασία, ώστε η ανάλυση να είναι πραγματικά τυφλή. Μεταξύ των δειγμάτων υπήρχε και δείγμα αυθεντικού μελιού από έναν Γερμανό μελισσοκόμο.
Τα εργαστήρια δεν βρήκαν καμία διαφορά και έβγαλαν όλα τα δείγματα κατάλληλα. Όταν όμως, τα ίδια δείγματα, εξετάστηκαν με τη μέθοδο της μεταγονιδιωματικής ανάλυσης του DNA του μελιού στην Εσθονία, που πρώτη έτρεξε ένα πιλοτικό πρόγραμμα ανίχνευσης νοθείας στο μέλι με αυτή τη μέθοδο, τα 25 από αυτά βρέθηκαν νοθευμένα, τα δύο ύποπτα νοθείας και μόνο τρία βρέθηκαν πραγματικά μέλια!
Περιγράφοντας τη μέθοδο ο κ Χόιβελ, εξηγεί ότι αναλύει την αλληλουχία του DNA όλων των οργανισμών που υπάρχουν σε ένα δείγμα μελιού (φυτικά είδη, μέλισσα, μικρόβια της μέλισσας και άλλοι οργανισμοί) και το συγκρίνει με μια βάση δεδομένων αυθεντικών δειγμάτων μελιού. Εφόσον η σύνθεση, οι αναλογίες και η συγκέντρωση του DNA στο δείγμα διαφέρουν από τις αντίστοιχες στο αυθεντικό μέλι το δείγμα κρίνεται ως νοθευμένο.
Η νοθεία του μελιού είναι παγκόσμιο πρόβλημα, με το 1/3 του διακινούμενου μελιού να θεωρείται νοθευμένο και αυτό το έγκλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί, τονίζεται στο βίντεο. Η ΕΡΒΑ θα συνεχίσει τις δειγματοληψίες και τα αποτελέσματα θα σταλούν στα αρμόδια όργανα της ΕΕ, στις κρατικές αρχές των χωρών μελών και στις καταναλωτικές οργανώσεις και θα δημοσιοποιηθούν στα ΜΜΕ.
Οι εισαγωγείς μελιού, οι έμποροι, οι τυποποιητές και τα σουπερμάρκετ θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ελέγχουν σωστά το προϊόν που διακινούν ως μέλι.
Οι καταναλωτές μπορούν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια αγοράζοντας μέλι απευθείας από τους μελισσοκόμους στον τόπο τους, συμμετέχοντας σε δειγματοληψίες, συμμετέχοντας στις διαμαρτυρίες των μελισσοκόμων κι ενισχύοντας τις μελισσοκομικές οργανώσεις. Τα πολύ φθηνά μέλια και τα μίγματα μελιού από πολλές χώρες πρέπει να εγείρουν υποψίες στον καταναλωτή, συμβουλεύει ο κ Χόιβελ.
Με σύνθημα «ΝΑ ΕΞΥΓΙΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ», ο πρόεδρος της ΕΡΒΑ καλεί όλους σε δράση μελισσοκόμους, καταναλωτές, κυβερνώντες και ελεγκτικούς μηχανισμούς- ακόμα και την Interpol.
Εκπροσωπώντας τους Έλληνες μελισσοκόμους και ως μέλος της ΕΡΒΑ, η Ομοσπονδία μας που χρόνια αγωνίζεται για την πάταξη των ελληνοποιήσεων εισαγόμενου «μελιού» και την προστασία μελισσοκόμων και καταναλωτών από τα φαινόμενα νοθείας, θα οργανώσει δικές της δράσεις παράλληλα με εκείνες που ξεκίνησαν σε όλη την Ευρώπη.
«Υπάρχουν τρόποι να παταχθεί η νοθεία του μελιού και όλοι κερδίζουμε από αυτό!» σημειώνουν καταλήγοντας ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Λεονταράκης και ο γραμματέας Γεώργιος Παπιώτης της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος.