
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η Δ/νση Κτηνιατρικής ελέγχει τις εκτροφές στις ζώνες επιτήρησης και προστασίας μετά τα κρούσματα των Δαφίων
120 ελέγχους σε 25.000 ζώα είχε διενεργήσει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2024 η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με αφορμή τα κρούσματα ευλογιάς που εντοπίστηκαν προ ημερών στα Δάφια και συνεχίζει τους ελέγχους στις ζώνες επιτήρησης και προστασίας στο πλαίσιο αποτροπής μετάδοσης και εκρίζωσης της νόσο.
«Διερευνούμε τις δύο επίμαχες περιοχές την ζώνη προστασίας η οποία εκτίνεται στα 3 χλμ από την εστία και ζώνης επιτήρησης που οριοθετείται στα 10χμλ από την εστία. Έχουμε κάνει γύρω στους 120 ελέγχους μέχρι τώρα σε όλη αυτή την περιοχή που περιλαμβάνει και τις δύο ζώνες και έχουμε ελέγξει περίπου 25000 ζώα μέχρι τώρα είναι όλα καθαρά. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εντοπίσει κάτι ύποπτο και συνεχίζουμε την διερεύνηση. Αυτό θα κάνουμε μέχρι τέλος του Νοεμβρίου - αρχές Δεκέμβρη», είπε σε δήλωσή του στο «Ε» ο προϊστάμενος της Δ/νσης Κτηνιατρικής Ευστράτιος Τσομπανέλλης διευκρινίζοντας ότι στην παρούσα φάση δίνεται έμφαση στην εκρίζωση της νόσου, ενώ δεν έχει αποκρυσταλλωθεί ακόμη από πού προήλθε η νόσος.
310 ενήλικα ζώα και 70 αρνιά γάλακτος θανατώθηκαν στα δύο ποιμνιοστάσια που εντοπίστηκε ο ιός.
«Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας, δηλαδή όταν θα φεύγουν από το χωράφι θα ψεκάζουν καλά το αυτοκίνητό τους με εγκεκριμένα απολυμαντικά τα οποία μπορούν να προμηθευτούν από κτηνιατρικά φαρμακεία και όταν θα επιστρέφουν στο χωράφι πριν εισέλθουν θα ψεκάζουν ξανά το αυτοκίνητό τους, τα παπούτσια τους καθώς και ο,τιδήποτε εισέρχεται στον χώρο της εκτροφής. Αυτά είναι τα μέτρα βιοασφάλειας που πρέπει να πάρουν οι κτηνοτρόφοι. Ακόμη πρέπει να παρατηρούν τα ζώα τους προσεκτικά και σχολαστικά και αν αντιληφθούν κάτι ύποπτο, όπως απάθεια έλλειψη όρεξης, σημάδια στο δέρμα του ή σπυριά, πυρετό να ειδοποιούν αμέσως την Κτηνιατρική Υπηρεσία στα τηλέφωνα που έχουμε δημοσιοποιήσει ή τον κτηνίατρο της εκτροφής τους» πρόσθεσε ο κ. Τσομπανέλλης εφιστώντας την προσοχή στους κτηνοτρόφους ακόμη τόνισε ότι όλα ζώα του κοπαδιού νοσούν και τα ποσοστά θνησιμότητας αγγίζουν το 70% -80% «Αλλά όλα τα ζώα καταστρέφονται στην ουσία, τελειώνουν» είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτημα για το ενδεχόμενο εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της νόσου ο κ. Τσομπανέλλης απάντησε ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν εξετάζεται καθώς ο εμβολιασμός θα έχει αντίκτυπο στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και η εξαγωγιμότητά τους. «Μεγάλες αγορές δεν θα εισάγουν τα προϊόντα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Πρέπει πάση θυσία να συνεργαστούν οι κτηνοτρόφοι μαζί με την Κτηνιατρική Υπηρεσία και να πάμε σε εκρίζωση. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος».
«Η Περιφέρεια μας παρέχει τα πάντα, είμαστε σε ετοιμότητα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Αναμένεται να προσληφθεί άμεσα κτηνίατρος από την Περιφέρεια για να ενταχθεί στην δύναμη της Υπηρεσίας. Ο συγκεκριμένος κτηνίατρος θα είναι για την επιτήρηση των εξωτικών νοσημάτων, όπως είναι και η ευλογιά εξωτικό νόσημα. Οπότε τις επόμενες ημέρες προστίθεται ακόμη ένας κτηνιάτρος με ετήσιες ανανεώσιμες συμβάσεις».
Κρίσιμη χρονική περίοδος ως προς τα μέτρα, όπως ανέφερε ο κ. Τσομπανέλλης, θεωρείται η πάροδος 21 ημερών μετά την θανάτωση του δεύτερου κρούσματος που σημειώθηκε την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2024.
Τα μέτρα
Μετά τα προαναφερθέντα κρούσματα η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Ε Λέσβου λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για τη καταπολέμηση των ασθενειών και τον ευρωπαϊκό κανονισμό επιβάλει τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή της μετάδοσης και την εκρίζωση της ζωονόσου της Ευλογιάς του Προβάτου τα οποία είναι :
Ζώνες προστασίας και Επιτήρησης
Οι ζώνες προστασίας και επιτήρησης που έχουν ορισθεί και είναι οι ακόλουθες:
Το Τμήμα Υγείας Ζώων της Δ/νσης Κτηνιατρικής Λέσβου, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία με σκοπό την πρόληψη και αποτροπή της Νόσου της Ευλογιάς των προβάτων [τηλέφωνα 2251047427 και 2251042236].