Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Όταν το 80% του μελιού στα ράφια της Ευρώπης είναι νοθευμένο και το ποσοστό εγκατάλειψης του κλάδου αγγίζει το 75%, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ΕΕ από έλλειψη επικονιαστών
Την άμεση λήψη μέτρων για τους Έλληνες μελισσοκόμους, ο ρόλος των οποίων είναι κρίσιμος για την προστασία της βιοποικιλότητας ζητά με παρέμβασή της, προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνο Τσιάρα, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με σχετική ερώτηση.
«Για πλήρη αδιαφορία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει φέτος η Ελληνική Μελισσοκομία λόγω της μειωμένης φετινής παραγωγής αλλά και της απώλειας ζωικού κεφαλαίου.
Το θέμα που τίθεται είναι ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας του μελισσοκομικού κλάδου στην Ελλάδα.
Χόιβελ: Το 80% του μελιού στα ράφια της Ευρώπης είναι νοθευμένο
Στο σημείο αυτό θα ήταν παράλειψη να μην επισημάνουμε ότι λίγο καιρό πριν η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, με δελτίο Τύπου, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας την εξυγίανση της αγοράς μελιού καθώς όπως προκύπτει από στοιχεία του προέδρου της Ένωσης Ευρωπαίων Επαγγελματιών Μελισσοκόμων (ΕΡΒΑ) Μπέρναρντ Χόιβελ, το 80% του μελιού στα ράφια της Ευρώπης είναι νοθευμένο, κάτι που μπορεί κανείς να υποψιαστεί και από την τιμή πώλησης αυτών των «μελιών», που είναι σημαντικά χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής του μελιού στην Ευρώπη. Πέρα από την εξαπάτηση των καταναλωτών, στην οποία γίνεται αναφορά, ο αθέμιτος ανταγωνισμός με τα εισαγόμενα σιρόπια έχει οδηγήσει τους επαγγελματίες μελισσοκόμους της ΕΕ σε οικονομικό αδιέξοδο. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν μπορούν να πουλήσουν το μέλι τους στη χονδρική, καθώς η τιμή του είναι σημαντικά υψηλότερη από το εισαγόμενο και όλο και περισσότεροι εγκαταλείπουν τη μελισσοκομία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΡΒΑ, σε ορισμένες χώρες το ποσοστό εγκατάλειψης αγγίζει το 75%, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ΕΕ από έλλειψη επικονιαστών.
Τα ερωτήματα
6 κομβικής σημασίας ερωτήματα θέτει το κόμμα της αντιπολίτευσης στους υπουργούς που είναι τα ακόλουθα:
Το εισαγωγικό σημείωμα
Τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος της μελισσοκομίας στη Ελλάδα, πλήττεται από διάφορους εξωγενείς και μη παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν αρνητικά τις οικονομικές εισροές του κλάδου, απειλώντας ταυτόχρονα και την βιωσιμότητά του, αλλά και τον βιοπορισμό των μελισσοκόμων, μνημονεύεται στο εισαγωγικό σημείωμα της ερώτησης και ακολούθως αναφέρεται ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, με τη συνεχόμενη ανομβρία και τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, οι φυσικές καταστροφές και οι πυρκαγιές, οι δυσκολίες για την τοποθέτηση μελισσοσμηνών σε δασικές περιοχές, οι ανεξέλεγκτες ελληνοποιήσεις μελιού, το αυξημένο κόστος παραγωγής σε μελλισοτροφές και καύσιμα, οι εξευτελιστικές τιμές από την πλευρά των εμπόρων αγοράς και της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, έχουν οδηγήσει την ελληνική μελισσουργία σε κατάρρευση.
Στην επιχειρηματολογία προστίθεται ότι η ξηρασία ανθοφορίας που είχε ως συνέπεια την έλλειψη γύρης, απαραίτητη για την ανάπτυξη και δημιουργία παραγωγικών μελισσιών και οι δυσβάστακτες μετακινήσεις στις μελιτοφόρες περιοχές που δεν απέδωσαν ούτε τα έξοδα σε πολλές περιπτώσεις, συνθέτουν το έτος 2024 ως τη χειρότερη μέχρι σήμερα μελισσοκομική χρονιά.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι η οικονομική στήριξη που παρέχεται από το τομεακό πρόγραμμα μελισσοκομίας (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027), δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του Έλληνα μελισσοκόμου ενώ ταυτόχρονα πάγιο αίτημα τους αποτελεί ο εκσυγχρονισμός του απαρχαιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ για την ουσιαστική στήριξη και επίλυση των προβλημάτων τους.
Τα προαναφερθέντα, όπως τονίζεται δημιουργούν τεράστια προβλήματα για τους μελισσοκόμους και την παραγωγή μελιού στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, η έλλειψη μιας ενιαίας πλατφόρμας, για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού, αλλά και την αποτύπωση του ισοζυγίου μελιού, δημιουργεί στρεβλώσεις εις βάρος των παραγωγών, ενώ δεν ενισχύεται έτσι η καθιέρωση μηχανισμών ιχνηλασιμότητας και διατήρησης του ισοζυγίου μελιού σε Εθνικό επίπεδο.
Επιπλέον αναφέρεται ότι ο μελισσοκομικός κλάδος είναι ένας από τους σημαντικότερους κλάδους για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, η επικονίαση είναι ένα από τα σημαντικότερα αγαθά που προσφέρουν οι μέλισσες τόσο στο περιβάλλον όσο και στον άνθρωπο καθώς συνδέεται άρρηκτα με τον κύκλο της ζωής, η Πολιτεία αφενός θα πρέπει να συμβάλλει μόνιμα και διαχρονικά , στην προστασία και ανάδειξη των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων, αλλά και τη διαφύλαξη των παραγωγών και του καταναλωτικού κοινού, αφετέρου οφείλει να δημιουργεί συνθήκες για την αύξηση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας του μελισσοκομικού κλάδου.