Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Στόχος η ανάπτυξη της αλυσίδας αξίας και της πρόσβασης στην αγορά για προϊόντα και υπηρεσίες βιολογικής προέλευσης
Η Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας Λέσβου ανακοινώνει τη συνεργασία της με τον περιβαλλοντικό οργανισμό MedINA (Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο) και την εθελοντική συμμετοχή της στην Ελληνική Ομάδα της Περιφέρειας του Βόρειου Αιγαίου για την Kυκλική Bιοοικονομία (ΜΤF – Multi-actor Transformative Forum) του έργου RIBES.
Το RIBES (Regional Inclusive Biobased Entrepreneurship Solutions), είναι ένα έργο δράσης έρευνας και καινοτομίας που χρηματοδοτείται από το νέο πρόγραμμα Horizon Europe και αποσκοπεί στην ενίσχυση υιοθέτησης καινοτόμων λύσεων που βασίζονται στην Βιοοικονομία, μέσω της δημιουργίας πρωτοποριακών επιχειρηματικών και διακυβερνητικών μοντέλων που θα αναπτυχθούν για την προώθηση της κυκλικής Βιοοικονομίας, της κοινωνικής καινοτομίας και της αγροτικής ανάπτυξης. Η εν λόγω πρωτοβουλία επιδιώκει να διευκολύνει τη μετάβαση από μια γραμμική σε μια κυκλική οικονομία σε εννέα ευρωπαϊκές περιφέρειες, που επί του παρόντος υστερούν στην καινοτομία.
Ο γενικότερος στόχος του RIBES είναι να ενδυναμώσει τους κοινωνικούς επιχειρηματίες στις αγροτικές κοινότητες χωρίς αποκλεισμούς, ώστε να συν-δημιουργήσουν βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα βιολογικής βάσης που θα χρησιμοποιούν απλές ψηφιακές λύσεις για τη σύνδεση και την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων μερών, διευκολύνοντας την ανάπτυξη της αλυσίδας αξίας και την πρόσβαση στην αγορά για προϊόντα και υπηρεσίες βιολογικής προέλευσης.
Η Ελληνική Ομάδα Kυκλικής Βιοοικονομίας της Περιφέρειας του Βόρειου Αιγαίου στην οποία συμμετέχει το Ηφαίστειο Ανεμώτιας, αντιπροσωπεύει τη βασική διασύνδεση μεταξύ του έργου RIBES και των τοπικών κοινοτήτων προκειμένου να επιτευχθούν οι ανωτέρω στόχοι.
Η Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας, στη βάση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας όπου δραστηριοποιείται με βασικές αρχές και στόχους την αναζωογόνηση της τοπικής κοινότητας, τη βιώσιμη ανάπτυξη της ηφαιστειακής καλδέρας Ανεμώτιας, την αναγεννητική γεωργία, την προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, υλοποιεί μια σειρά από καινοτόμες δράσεις που προωθούν την ανάπτυξη αλυσίδων αξίας κυκλικής Βιοοικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση των γηγενών ποικιλιών αμπέλου, από τον πρωτογενή τομέα μέχρι την παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία αμπελοοινικών προϊόντων (κρασί, πετιμέζι, αποστάγματα) βιολογικής βάσης.
Στο πλαίσιο αυτό και σε άμεσο συσχετισμό με τα παραπάνω, η Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας υλοποιεί σε σύμπραξη με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με εξελισσόμενη ροή και σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο, δύο πειραματικά έργα χρηματοδοτούμενα από το Πράσινο Ταμείο (Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες 2020 & 2022): "Αποκατάσταση υποβαθμισμένου εδάφους μέσω μετασχηματισμού του σε βιολογικό αμπελώνα για τη διάσωση γηγενών ποικιλιών" (https://ifestio-anemotias.com/prasino-tameio/) και “Καινοτόμες πρακτικές για την προσαρμογή των αγροοικοσυστημάτων στις απαιτήσεις της κυκλικής οικονομίας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής" (https://ifestio-anemotias.com/prasino-tameio-2022/).
Στη βάση αυτή, ως μια ευκαιρία δικτύωσης, εξωστρέφειας και συνεργασίας, η Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας μέσα από τη συμμετοχή της στην Ελληνική Ομάδα Kυκλικής Βιοοικονομίας και στις δραστηριότητες του RIBES, θα έχει πρόσβαση σε καινοτόμες πληροφορίες, πρακτικές και εργαλεία που θα προκύπτουν ως αποτελέσματα του έργου, θα αποτυπώσει νέες ιδέες και έννοιες, θα ανταλλάξει γνώσεις, μεθοδολογίες και εμπειρίες και θα συμβάλει στην διάχυση των αποτελεσμάτων, με απώτερο σκοπό να συνδράμει εποικοδομητικά στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος καινοτομίας στη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που θα εμπεριέχει προσαρμοσμένες λύσεις κοινωνικών επιχειρηματικών και διακυβερνητικών μοντέλων, ικανών να προωθούν βιώσιμες αλυσίδες αξίας κυκλικής Βιοοικονομίας
Η Ελληνική Ομάδα για την κυκλική Βιοοικονομία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου συντονίζεται από την υπεύθυνη έργων του περιβαλλοντικού οργανισμού MedINA κα Εύα Μπόζου, την οποία και ευχαριστούμε για τη συνεργασία.