ΝΕΛ: Τέλος εποχής ή τίτλοι τέλους

20/06/2015 - 00:06

Η παρέμβαση του εκπροσώπου της ΝΕΛ Ηλία Σταυριανού στη προχθεσινή συνεδρίαση του ΣΑΣ (Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών) δεν απέτρεψε το όργανο να γνωμοδοτήσει υπέρ της κήρυξης έκπτωτης της εταιρείας από τις συμβάσεις των άγονων γραμμών των Κυκλάδων. Λίγο μετά το μεσημέρι της Πέμπτης το Συμβούλιο είχε εκδώσει την απόφασή του.

Η παρέμβαση του εκπροσώπου της ΝΕΛ Ηλία Σταυριανού στη προχθεσινή συνεδρίαση του ΣΑΣ (Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών) δεν απέτρεψε το όργανο να γνωμοδοτήσει υπέρ της κήρυξης έκπτωτης της εταιρείας από τις συμβάσεις των άγονων γραμμών των Κυκλάδων. Λίγο μετά το μεσημέρι της Πέμπτης το Συμβούλιο είχε εκδώσει την απόφασή του.

Ο κ. Σταυριανός είχε αναφέρει ότι στην εταιρεία μπαίνουν νέοι επενδυτές και ο κ. Αβραντίνης παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας.

Ήταν μια ύστατη προσπάθεια να κρατήσει η ΝΕΛ τις άγονες γραμμές των Κυκλάδων δηλαδή τα μόνο βέβαια έσοδα που είχε η εταιρεία.

Στα ρεπορτάζ που μεταδόθηκαν από μεγάλο αριθμό οικονομικών μέσων ενημέρωσης εκφράστηκε η εκτίμηση πως η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας θα καθυστερούσε την έκδοση απόφασης που θα κήρυσσε έκπτωτη τη ΝΕΛ. Πιθανότατα υπήρχε η εκτίμηση πως το υπουργείο θα έκανε μια τελευταία θετική ενέργεια για την εταιρεία. Ωστόσο χθες στις 13.55 το απόγευμα η εκτίμηση αυτή αποδείχθηκε εντελώς αβάσιμη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Δρίτσας εξέδωσε δύο αποφάσεις, με τις οποίες η ΝΕΛ κηρύσσεται έκπτωτη και από τις δύο συμβάσεις που είχε. Μάλιστα η απόφαση προβλέπει ότι καταπίπτουν ολοσχερώς και οι δύο εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης που είχε καταθέσει η εταιρεία.

Και επίσημη ανακοίνωση
Πολλοί εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή ισοδυναμεί με το τέλος της ΝΕΛ. Η διοίκηση της ΝΕΛ μετά από σχετικό αίτημα της διοίκησης του Χρηματιστηρίου εξέδωσε επίσημη διευκρινιστική ανακοίνωση για τα όσα είχε δηλώσει ο κ. Σταυριανός στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Με αυτή αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αναφέρει ότι η διοίκηση της εταιρείας έχει αλλάξει χέρια.

Ειδικότερα η ΝΕΛ αναφέρει πως: «Με την από 11/6/2015 απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως της εταιρείας εξελέγη νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα συγκροτηθεί σε σώμα στις 24/6/2015. Ενόψει της συνεδριάσεως του διοικητικού συμβουλίου για τη συγκρότησή του σε σώμα και την ανάθεση αρμοδιοτήτων, ο κ. Αβραντίνης έθεσε στη διάθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου την παραίτησή του από την ιδιότητα του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Περαιτέρω με την ίδια απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, η δε βασική μέτοχος Altana Navigation Ltd, δήλωσε ότι αδυνατεί να καλύψει το ποσοστό της αύξησης που της αναλογεί. Δεδομένου τούτου η Διοίκηση αναζητεί νέους επενδυτές που θα συμβάλουν στη διατήρηση της δραστηριότητας της εταιρείας και την υλοποίηση του Σχεδίου Εξυγίανσης».

Τι έχει συμβεί
Είναι γνωστό, σε όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην εταιρεία πως η ΝΕΛ αναζητεί εναγωνίως νέους επενδυτές που θα βάλουν τα 25 εκατ. ευρώ στο ταμείο της, ώστε η εταιρεία να ανασυνταχθεί. Φαίνεται πως επενδυτές υπάρχουν όμως δεν είναι γνωστό τι ακριβώς ζητάνε από τον κ. Αβραντίνη και τους συνεργάτες του. Δηλαδή αν ζητάνε να παραδώσει την εταιρεία και να αποχωρήσει ή δέχονται να παραμείνει σε αυτή ο κ. Αβραντίνης. Σίγουρα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΕΛ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, εξίσου σίγουρο όμως είναι πως δε θα πουλήσει την ΝΕΛ μόνο αν πρόκειται να αποκομίσει κάποιο κέρδος.

Κατά πάσα πιθανότητα ως χθες τίποτα δεν είχε οριστικοποιηθεί κι αυτός είναι ο λόγος που η ανακοίνωσή ήταν τόσο αόριστη.

Και δημιουργούσε περισσότερα ερωτήματα απ’ όσα απαντούσε. Αφού δεν αρνούνταν ότι είχε υποβάλει την παραίτησή του ο κ. Αβραντίνης αλλά ταυτόχρονα δε θεωρούσε δεδομένη την παραίτησή του. Για την ακρίβεια δεν ανέφερε αν η παραίτηση έγινε δεκτή από το Δ.Σ. Επίσης αναφέρει ότι αναζητούνται επενδυτές αλλά δε διαψεύδει ότι έχει συμφωνηθεί η πώληση σε ομάδα νέων επενδυτών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey