Ο νομικός σύμβουλος της ΝΕΛ προειδοποιεί για την περίπτωση κατάρρευσης της εταιρείας

H Πειραιώς θα πληρώσει τους πιστωτές;

25/06/2014 - 16:25

Εικοσιτέσσερις ώρες πριν από την κρίσιμη έκτακτη γενική συνέλευση της ΝΕΛ με μοναδικό θέμα την αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έδωσε στη δημοσιότητα εκτενές ρεπορτάζ για τη νέα δικαστική διαμάχη τής ΝΕΛ με την Τράπεζα Πειραιώς.

Εικοσιτέσσερις ώρες πριν από την κρίσιμη έκτακτη γενική συνέλευση της ΝΕΛ με μοναδικό θέμα την αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έδωσε στη δημοσιότητα εκτενές ρεπορτάζ για τη νέα δικαστική διαμάχη τής ΝΕΛ με την Τράπεζα Πειραιώς.

Θυμίζουμε πως η συνέλευση είναι προγραμματισμένη να γίνει σήμερα στις 10:00 το πρωί, στα γραφεία τής ΝΕΛ στη Μυτιλήνη.

Πηγή πληροφόρησης του ΑΜΠΕ (Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων) είναι ο νομικός σύμβουλος της ΝΕΛ, Κυριάκος Σαραβελάκης. Το Γραφείο Τύπου της Τράπεζας Πειραιώς απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο επί του θέματος, τονίζοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το ουσιαστικό στοιχείο που προκύπτει από τα όσα αναφέρει το ΑΜΠΕ, είναι πως στη μία εβδομάδα που μεσολάβησε από την έκδοση της προσωρινής διαταγής, η Τράπεζα Πειραιώς δεν έχει προχωρήσει στην έκδοση των εγγυητικών επιστολών ύψους 7,5 εκατ. ευρώ που αποφάσισε το δικαστήριο. Επίσης η πλευρά τής ΝΕΛ υπολογίζει την έως τώρα ζημία από τη μη εφαρμογή της συμφωνίας εξυγίανσης στα 26 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σαραβελάκης προειδοποιεί επίσης ότι στην περίπτωση που η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίσει να είναι αρνητική, η συμφωνία εξυγίανσης τίθεται σε κίνδυνο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για τους δύο εμπλεκομένους.

Εξηγεί ότι, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Τράπεζα Πειραιώς θα είναι συνυπόχρεη απεριορίστως στην απόδοση κάθε υποχρέωσης της ακτοπλοϊκής εταιρείας προς τους πιστωτές και τους εργαζομένους της και, βέβαια, αποκλειστικά υπόχρεη στην ανόρθωση κάθε προκληθείσης ζημίας τής ΝΕΛ από τη ματαίωση της εξυγιαντικής διαδικασίας και την ενδεχόμενη αναίτια διακοπή της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, οφειλόμενη αποκλειστικά στις πράξεις και παραλείψεις της Τράπεζας.

Ασφαλιστικά μέτρα
Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων τής ΝΕΛ κατά της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να εξετασθεί στις 4 Ιουλίου. Στην αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων, η ΝΕΛ υποστηρίζει ότι η Τράπεζα Πειραιώς, καθολική διάδοχος της Millennium Bank, αρνείται να εφαρμόσει τους όρους της επικυρωθείσας από το Εφετείο Μυτιλήνης συμφωνίας εξυγίανσης της εταιρείας και οι οποίοι προβλέπουν, πέραν των υπολοίπων διατάξεων, τη χορήγηση εγκαίρως, δανείου κεφαλαίου κίνησης με τη μορφή αλληλόχρεου λογαριασμού για την πληρωμή των εργαζομένων και των πιστωτών της.

Επίσης, ζητά να διαταχθεί η συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων όλων των εκτελεστικών μελών της Τράπεζας Πειραιώς - μεταξύ αυτών, και του προέδρου της, Μιχαήλ Σάλλα - μέχρι του ποσού των 300 εκατ. ευρώ, για την εξασφάλιση των απαιτήσεών της από κάθε θετική ή αποθετική ζημία που θα υποστεί η εταιρεία ΝΕΛ λόγω της πρόωρης και αιφνίδιας διακοπής της εξυγιαντικής της διαδικασίας, οφειλόμενη αποκλειστικά στην αθέτηση των υποχρεώσεων της Τράπεζας και τη μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.

 

«Δεν εγκαταλείψαμε τα πληρώματα»

Επιστολή προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου για το θέμα των ναυτικών των πλοίων «Παναγία Πάρου» και «Παναγία Θαλασσινή» έστειλε η ΝΕΛ. Σε αυτήν ισχυρίζεται πως τα δύο πλοία εγκαταλείφθηκαν από την υποναυλώτρια εταιρεία Ιnter Shipping του Μαρόκου, στο λιμάνι Αλγκεθίρας της Ισπανίας, χωρίς καύσιμα για το ταξίδι προς Πειραιά και με απλήρωτους ναύλους, κατά παράβαση των υφιστάμενων συμβάσεων ναυλώσεων. Αναφέρει επίσης ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης διαιτητικής απόφασης στο Λονδίνο κατά της ανωτέρω εταιρείας, με τη διεκδίκηση του συνολικού ποσού του 1.600.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, η ΝΕΛ αναφέρει ως υπεύθυνη της αδυναμίας της να φροντίσει τους ναυτικούς των πλοίων της την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αρνείται να εφαρμόσει τις διατάξεις της συμφωνίας εξυγίανσης της εταιρείας.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η ΠΕΝΕΝ είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως η ΝΕΛ εγκατέλειψε τα πληρώματα των συγκεκριμένων πλοίων στην τύχη τους και δεν έκανε τίποτα για τον επαναπατρισμό τους στη χώρα μας.

Η ΝΕΛ υποστηρίζει πως σε καμμία περίπτωση δεν έχει εγκαταλείψει τα πληρώματα και τα πλοία της και ότι συνεχίζεται η καταβολή χρημάτων όσον αφορά στην τροφοδοσία των Ελλήνων ναυτικών και την περιορισμένη λειτουργία των πλοίων. Ακόμη σημειώνουν πως στο «Παναγία Θαλασσινή» βρίσκεται μόνον ένα άτομο, ο Έλληνας πλοίαρχος, και στο πλοίο «Παναγία Πάρου», πέντε Έλληνες, τρεις ανώτεροι αξιωματικοί και δύο ναύτες.

Τα υπόλοιπα μέλη και των δύο πλοίων με σημαία Μάλτας που ήταν αλλοδαποί, έχουν αποχωρήσει.
Στελέχη τής Π.Ν.Ο. αναφέρουν πως μπορεί να κινηθεί η διαδικασία περί εγκαταλελειμμένων πληρωμάτων, αλλά συμπλήρωσαν πως για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει οι ίδιοι οι ναυτικοί να προχωρήσουν σε επίσημη καταγγελία προς τις λιμενικές αρχές της Ισπανίας, οι οποίες θα ελέγξουν αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις και στη συνέχεια θα αποδώσουν τα σχετικά έγγραφα προς την ελληνική πλευρά, προκειμένου να συγκληθεί η ειδική επιτροπή στο Υπουργείο Ναυτιλίας και να τους θέσει σε καθεστώς προστασίας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey