Μετρούν ζημίες και στη Λέσβο οι ξενοδόχοι

Ολλανδικό «κανόνι» πλήττει τον ελληνικό τουρισμό

27/09/2013 - 14:37

Από τα μέσα της δεκαετίας τού 1980 δραστηριοποιούνταν στη Λέσβο το ολλανδικό τουριστικό γραφείο Oad Reizen, που ανακοίνωσε ότι χρεωκόπησε το βράδυ της Τετάρτης.

Από τα μέσα της δεκαετίας τού 1980 δραστηριοποιούνταν στη Λέσβο το ολλανδικό τουριστικό γραφείο Oad Reizen, που ανακοίνωσε ότι χρεωκόπησε το βράδυ της Τετάρτης. Ο τουριστικός πράκτορας Αχιλλέας Σούγιολτζης, που το αντιπροσωπεύει στη Λέσβο, δήλωσε στο «Ε»: «Κατά μέσο όρο έφερνε 30 τουρίστες την εβδομάδα στο νησί. Σήμερα στο νησί μας βρίσκονται 42 πελάτες του γραφείου αυτού, που είναι ασφαλισμένοι ως προς την ολοκλήρωση των διακοπών τους και την επιστροφή τους στη χώρα προέλευσής τους.»

Το πλήγμα για τον τουρισμό της Λέσβου σε μακροοικονομική βάση είναι μικρό. Διότι το κλείσιμο του συγκεκριμένου τουριστικού γραφείου δε θα μειώσει ουσιαστικά τις αφίξεις Ολλανδών τουριστών στη Λέσβο για φέτος και τον επόμενο χρόνο. Όμως οι μικρές επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων και τα μικρά ξενοδοχεία που συνεργάζονταν μαζί τους, θα αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλο πρόβλημα. «Τα έσοδα που χάνουν ορισμένοι μικροί ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, είναι αυτά που θα χρησιμοποιούσαν για να ζήσουν όλο το χειμώνα», δηλώνει στο «Ε» ο κ. Σούγιολτζης, ο οποίος εκτιμά ότι θα υποστεί ζημία αρκετών χιλιάδων ευρώ και η δική του επιχείρηση.

Περίπου 20 είναι τα ξενοδοχεία και οι επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων της Λέσβου που είχαν συνάψει συμβόλαια συνεργασίας με το Oad Reizen, δήλωσε στο «Ε» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Δημήτρης Τεκές. Ωστόσο δεν μπορούσε να εκτιμήσει το ύψος της ζημίας που υφίστανται. Άλλες πηγές εκτιμούν ότι η ζημία δε θα ξεπεράσει τα 80.000 ευρώ.

Ανάγκη ασφάλισης
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, σημειώνει πως θα πρέπει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να επιβληθεί η ασφάλιση των συναλλαγών, ώστε σε τέτοιες περιπτώσεις, να είναι εξασφαλισμένα τα τοπικά τουριστικά γραφεία, τα ξενοδοχεία και οι άλλες συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

Το Oad Reizen είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά γραφεία της Ολλανδίας, ενδεικτικό του μεγέθους του είναι πως διαθέτει ένα στόλο 180 λεωφορείων και είχε αναλάβει τη μεταφορά της Εθνικής Ομάδας της Ολλανδίας.

Απασχολούσε 1.450 εργαζομένους και στις αρχές του χρόνου είχε προχωρήσει στην απόλυση 150 εργαζομένων, στο πλαίσιο μιας ευρείας αναδιάρθρωσης στην οποία είχε προχωρήσει. Είχε ιδρυθεί το 1924 και στη χώρα μας συνεργαζόταν με εκατοντάδες ξενοδοχεία στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Κω, την Κεφαλονιά και πολλά άλλα νησιά. Επίσης δραστηριοποιούνταν στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Τουρκία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey