Οδοιπορικό στη Λέσβο - Ερωτήματα και Απαντήσεις

Το Γεφύρι του Βρωμόνερου Το Γεφύρι του Βρωμόνερου

Το Γεφύρι του «Βρωμόνερου»-Αγίας Παρασκευής*

13/07/2023 - 10:30

Από την νότια πλευρά της κωμόπολης, αρχίζει ένας παλιός δρόμος που κατευθύνεται στα νότια. Προς την ίδια κατεύθυνση έρχεται και ο παραπόταμος, που συναντά τον Μυλοπόταμο στην στροφή από τα ανατολικά προς τον νοτιά. Εκεί υπάρχουν και δύο νερόμυλοι. Στον παραπόταμο, υπήρχε μέσα στην κοίτη θειούχος ιαματική πηγή, θεραπευτική για δερματικές παθήσεις, από την οποία ονομάστηκε «Βρωμόνερο». Λίγο πιο κάτω από την πηγή, ο δρόμος (παλιό λιθόστρωτο) περνούσε το ποτάμι με ένα Υπέροχο Γεφύρι, μπορώ να πω, το ωραιότερο του νησιού. Πιο κάτω ο νέος δρόμος έχει το νέο γεφύρι. Μονότοξο, κατασκευασμένο με τον ντόπιο ιγκνιβρίτη, έχει μοναδικά κατασκευαστική στοιχεία. Εσωτερικά η καμάρα αποτελείται από ορθογώνια κομμάτια κατά το ισόδομο σύστημα, τα οποία στο μέσον των δύο όψεων φέρουν κυμάτιο, που δίνει την εντύπωση «διπλής σειράς». Εκεί υπάρχουν και οι δύο λίθοι-κλειδιά, από τους οποίους ο ένας, καλύτερα διατηρημένος, έχει ανάγλυφη κεφαλή ζώου, μάλλον λιονταριού. Στο κάλυμμα, στις δύο όψεις, φέρει λαξευμένες Πλάκες, που παρουσιάζουν υπέροχο κυμάτιο. Η πλάκα της κορυφής σχηματίζει αμβλεία γωνία, επάνω από το κλειδί. Η επιφάνεια του καλύπτεται από το λιθόστρωτο του παλιού δρόμου.

Η Επιγραφή

Στην άκρη της μίας πρόσοψης, κάτω από την πλάκα του καλύμματος, υπήρχε επιγραφή, η οποία εξαφανίστηκε πριν από χρόνια. Εδώ υπήρχαν δύο ορθογώνιες λιθόπλινθοι, από το ίδιο υλικό. Η επάνω έφερε έξη στίχους δυσανάγνωστης, μεγαλογράμματης, Ελληνικής επιγραφής. Διαβάζεται μόνο ο επάνω στίχος, που αναφέρει : «ΕΤΗ 1844». Τα ερωτήματα υπάρχουν για την κάτω επιγραφή. Εδώ σε 4 στίχους, υπάρχει ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΓΑΛΟΓΡΑΜΜΑΤΗ ΕΠΙΓΡΑΦΗ. Πιστεύω ότι ο κυβόλιθος ανήκε σε αρχαίο κτίσμα και χρησιμοποιήθηκε σε δεύτερη χρήση. Διαβάζουμε αρχικά στον πρώτο στίχο «Ο ΔΕ..» και στο άλλο άκρο «…ΡΑΣ». Στο αριστερό μισό της η επιγραφή, ξύστηκε επιφανειακά με καλέμι και χαράχτηκε η ημερομηνία 17(65;) και από κάτω της, χρονολογία σε Αραβική γραφή, πιθανόν «από Εγίρας 1236»(:).-1820.

Το Ερώτημα, που δεν θα απαντηθεί ποτέ, αφού έχουν εξαφανίσει τις επιγραφές, είναι το πότε κατασκευάστηκε αρχικά αυτό το μοναδικό μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και εάν οι άλλες χρονολογίες αφορούν επιδιορθώσεις. Επίσης από πού προέρχεται η αρχαία επιγραφή και τι γράφει.

Η ΜΟΝΗ ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ.

*Το γεφύρι με την επιγραφή του στον τόπο της αναφέρεται στην σελ. 45 του βιβλίου μου «Τα Γεφύρια της Λέσβου-Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου 2006.

 

το ωραιότερο του νησιού

με το παλιό λιθόστρωτο

με την λεοντοκεφαλή στο κλειδί

με το λαξευτό κάλυμμα και την «κλεμμένη επιγραφή»

σε δύο λιθοπλίνθους

την επάνω με Ελληνική Επιγραφή

και την κάτω με αρχαία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΓΡΑΦΗ και Αραβική Χρονολογία.



 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey