Ο χέρσος αρχαίος τόπος…

01/07/2012 - 05:56
Βρισκόμαστε στον χώρο που απλώνεται στους νότιους πρόποδες του λόφου της Τρουλωτής. Σ’ αυτό τον χώρο με τον εκτεταμένο οικισμό, που κάναμε την υπόθεση της ύπαρξης της Νάπης.
Διαδρομή 37
Γύρω από την Αγία Παρασκευή 20


Βρισκόμαστε στον χώρο που απλώνεται στους νότιους πρόποδες του λόφου της Τρουλωτής. Σ’ αυτό τον χώρο με τον εκτεταμένο οικισμό, που κάναμε την υπόθεση της ύπαρξης της Νάπης. Ένα από τα πασίγνωστα εκκλησάκια του τόπου τούτου είναι ο Ταξιάρχης (θέση 32). Γύρω του χέρσος «αρχαίος τόπος», με γερασμένες δρύες και πίσω ο λόφος.
Εδώ, στα 1890, ο Γερμανός Koldewey νόμισε και τοποθέτησε τον Αρχαϊκό Ναό της Κλοπεδής.
Και με το δίκιο του. Γιατί μέχρι πριν από λίγα χρόνια, μπροστά στο εκκλησάκι, υπήρχαν παραταγμένα στην σειρά, σαν «στασίδια», πέντε ωραιότατα αιολικά κιονόκρανα, μια εικόνα αξέχαστη στον επισκέπτη. Μαζί και επτά (!) σφόνδυλοι των κιόνων του ναού. Οι τέσσερις μάλιστα στηρίζουν τις μπροστά γωνίες του ναΐσκου. Αυτά τα κιονόκρανα, το 2001 μεταφέρθηκαν στο μικρό Μουσείο της Νάπης.
Στα 1919, ο Ευαγγελίδης τοποθέτησε τον ναό στην σημερινή του θέση. Ο Γερμανός αρχαιολόγος εντόπισε επίσης την θέση παλαιοχριστιανικής βασιλικής στον Ταξιάρχη. Και το μεγάλο, μισό θωράκιο επάνω από το ιερό, το κομμάτι το μικρό και ίσως το θωράκιο στον Άγιο Στυλιανό, ανήκαν σ’ αυτήν.
Βορειότερα, στους πρόποδες του λόφου, στέκεται η Αγία Τριάδα, ένα ακόμα εξωκκλήσι. Μπροστά του υπάρχει το θεμέλιο αρχαίου κτηρίου, με τις όρθιες παραστάδες την θύρας του. Κεραμική και ένας αρράβδωτος κίονας συμπληρώνουν την εικόνα.
Ο Ταξιάρχης της Τρουλωτής είναι μια από τις πανάρχαιες θέσεις της Ταυροθυσίας.


Το υπέροχο απομεινάρι (δεξιά) ... το μισό θωράκιο (αριστερά)


... και ένα κομμάτι του παλαιοχριστιανικού ναού (δεξιά) Αγία Τριάδα (1989) (αριστερά)

... με τα αρχαία θεμέλια

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey