Βόρειος άξονας 35

Στον Άγιο Ραφαήλ

31/07/2013 - 15:18

Μετά τη Θερμή, πριν τη διασταύρωση για τον Άγιο Ραφαήλ, δεξιά στον ελαιώνα βρίσκεται το παλιό παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας, με εντοιχισμένα μέλη παλαιότερου ναού.

Μετά τη Θερμή, πριν τη διασταύρωση για τον Άγιο Ραφαήλ, δεξιά στον ελαιώνα βρίσκεται το παλιό παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας, με εντοιχισμένα μέλη παλαιότερου ναού.

Ο δρόμος ανηφορίζει στον ελαιώνα, με υπέροχα σέτια, έχοντας αριστερά το χωριό, όπου ξεχωρίζουν στο φόντο οι δύο πύργοι. Στην πλαγιά του τόπου Καρυές, το 1959 άνοιγαν θεμέλια σε υπαίθριο ιερό για να κτίσουν ένα εξωκκλήσι και βρέθηκαν μέλη παλιού ναού και ένας τάφος.

Τα μέλη της παλαιοχριστιανικής και το πιθάρι του εγχυτρισμού

Στην ανασκαφή που έκαμε η Μητρόπολη, βρέθηκαν τα θεμέλια μικρής εκκλησιάς των υστεροβυζαντινών χρόνων με ανάλογη κεραμική. Όμως τα μέλη θεωρήθηκε ότι ανήκαν σε προγενέστερη μεγάλη παλαιοχριστιανική, η θέση της οποίας δεν εντοπίστηκε και την οποία παρουσιάζει σαν αξιόλογη ο αρχαιολόγος Σερ. Χαριτωνίδης.

Η αττικοϊωνική βάση από το τζαμί της Θερμής

Ίσως να υπήρξε το καθολικό ενός μικρού υστεροβυζαντινού μοναστηριού. Από εκεί και πέρα, δημιουργήθηκε μια άγραφη παράδοση ονείρων που έφερε στο χώρο το μαρτυρικό θάνατο τριών αγίων (Αγίου Ραφαήλ, Αγίου Νικολάου και Αγίας Ειρήνης) και γύρω από αυτούς ένα μοναστήρι με πολλά σύγχρονα κτίσματα.

... και η αυλή της Μονής

Το 1963 εγκαινιάζεται επάνω στα ερείπια του υστεροβυζαντινού ναού το καθολικό του μοναστηριού, μέσα στο οποίο υπάρχουν τα παλιά αρχιτεκτονικά μέλη και πιθάρια (ίσως εγχυτρισμών της αρχαιότητας) που αποδόθηκαν στη μαρτυρική καύση μιας εκ των τριών αγίων.

Η αγιογράφηση του άνω ναού (Οσία Ευγενία)

Το 1969 χτίζεται δεύτερος ναός επάνω στον πρώτο και αγιογραφείται. Η παλιά πηγή, σε υπόγεια θέση δίνει το αγίασμα. Το 1984 είχε 30 μοναχές και σήμερα 40. Η εξέλιξη περιλαμβάνει την οικοδόμηση έξω από το αρχικό μοναστήρι ξενώνων, ενός πάρκινγκ-μαμούθ και ενός μεγάλου ναού προς τιμήν της Αγίας Μαγδαληνής.

 ... και η νέα Αγία Μαγδαληνή

Εδώ μέσα βρίσκεται ο τάφος του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου του Β΄, ο τάφος του Ράλλη (ιδιοκτήτες, χορηγοί του τόπου μαζί με την εν ζωή σύζυγό του, η οποία κατέγραψε με όνειρα την ιστορία) και στο κοιμητήρι της Μονής ο τάφος της τελευταίας ηγουμένης, Ευγενίας Κλειδαρά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey