Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Θα συνεχίσουμε την πορεία μας στο δυτικό (από επάνω) τμήμα, μετά τον Άι-Νικόλα των Πύργων της Θερμής. Είναι γεμάτο από τα σπίτια των σημερινών κατοίκων, με κάθετους δρόμους που βγάζουν στον αμαξιτό. Ανάμεσά τους υπάρχουν και τα παλιά ωραία κτίσματα.
... και το καμπαναριό του νέου Άι-Νικόλα
Ο δρόμος βόρεια από την εκκλησία καταλήγει στον αμαξιτό, όπου υπάρχει ένα «δίδυμο» της παλιάς και της νεώτερης ιστορίας. Στα 1926, σε οικόπεδο της εκκλησίας και με δωρεά του Βασίλη Καντανά, κτίστηκε η Καντανάδειος Σχολή, που στέγασε το μονοθέσιο Δημοτικό της Κοινότητας (1992) και τώρα το Γυμνάσιο της Λουτρόπολης Θερμής.
Η Καντανάδειος Σχολή
Η τεράστια δρυς σκεπάζει το ερείπιο μιας μεγάλης παλαιοχριστιανικής. Η κόγχη του ιερού λατρεύεται τώρα σαν Παναγιά. Η αγία τράπεζα αποτελείται από μέλη της βασιλικής. Εσωτερικά έχουν διαμορφώσει άλλο ένα ιερό, αφιερωμένο στον Άγιο Θεόδωρο το Μυτιληναίο.
... με την Παναγιά
Στην αγία τράπεζά του υπάρχει ένα ωραιότατο ιωνικό κιονόκρανο του παλιού ναού. Φαίνονται οι τοίχοι, οι γωνίες, οι λαξευμένες λιθόπλινθοι που εξέχουν από τον άσκαφτο χώρο. Δίπλα του όμως είναι κτισμένος ο μικρός Ταξιάρχης.
... τον Άγιο Θεόδωρο
Στους τοίχους του είναι εντοιχισμένα αρκετά μέλη του «γεννήτορα» ναού. Σαν κατώφλι έχει ένα μεγάλο αμφικιονίσκο. Το παλιό ιερό έγινε τρία!!! Έτσι, «παρά την αμαξιτήν οδόν των Κάτω Πύργων, υπάρχουσι κτίρια αρχαίων ναών, Τρεις Άγιοι λεγόμενοι», μας αναφέρει το 1894 ο Αρχοντόπουλος. Και έτσι λέγεται και τώρα το μέρος.
... και τον Ταξιάρχη