Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Στις 7.9.97, σε διάνοιξη θεμελίων, 50 μέτρα από την παραλία και σε βάθος 40 εκ., βρέθηκε στρώμα οικισμού της Πρώιμης Χαλκοκρατίας με άφθονα όστρακα αγγείων χειροποίητων από μελανό, καφετί ή κόκκινο πηλό, με «γυάλισμα» ή χωρίς, χαρακτηριστικά του πολιτισμού του Β.Α. Αιγαίου (Θερμή, Πολιόχνη, Τροία κ.ά). Λαβές, χείλη με αποφύσεις, κομμάτια πιθαριών, τριπτήρες, μια αξίνη πέτρινη, κόκαλα από μικρά ζώα, όστρεα Spondylus και άλλα και πυριτόλιθος λευκός (όπως σε θέσεις γειτονικές του Νεοχωρίου και του Κοκότση Γέρας) αποτελούσαν τα ευρήματα.
Στις 18.1.98, η έρευνα στην ακτή του ακρωτηρίου «Κάβος» (ανάμεσα Παραλίας Αγίου Ισίδωρου και Αγίας Βαρβάρας») έδειξε την ύπαρξη άφθονων οστράκων, στην τομή του εδάφους επάνω από το φυσικό σχιστολιθικό υπόβαθρο. Αυτό επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός μεγάλου, παραθαλάσσιου οικισμού της Πρώιμης Χαλκοκρατίας, ο οποίος είχε διαβρωθεί από τη θάλασσα ανατολικά και είναι άγνωστο σε τι βάθος προχωρά δυτικά, όπου υπάρχει το ασβεστολιθικό ύψωμα «Πόλιον».*
Ο οικισμός περιγράφηκε για πρώτη φορά στην εκπομπή μου «Οδοιπορικό στη Λέσβο» (1998) και ανακοινώθηκε το 2000.**
Ο χώρος κηρύχθηκε αρχαιολογικός με το ΦΕΚ B 979/9.8.2000.
Τo ακρωτήριο που φιλοξενεί τον οικισμό, αποτελείται από τους σχιστόλιθους της περιοχής (κίτρινο) με ασβεστολιθικές κορυφώσεις (καφέ) στα βόρεια (Πόλιον). Εκεί επάνω αναπτύχθηκε ο μεγάλος οικισμός της Χαλκοκρατίας. Δυτικά του, εκβάλλει ο ποταμός της Λαγκάδας, ο οποίος έχει δημιουργήσει προσχώσεις (πράσινο). Στα δυτικά του ποταμού, υψώνεται το χαρακτηριστικό μακρόστενο ασβεστολιθικό ύψωμα «Κόκαλα» (καφέ).*** Η κάθετη μοναδική ανατολική του πλευρά, δείχνει το τεκτονικό ρήγμα προς την κοιλάδα του ποταμού και δίνει το δικαίωμα της υπόθεσης το ότι η αρχαία ακτογραμμή ερχόταν στις νότιες και ανατολικές του ρίζες, ενώ στα ανατολικά, ο σχηματιζόμενος όρμος είχε το σταθερό σχιστολιθικό υπόβαθρο**** του Προϊστορικού οικισμού.
Επάνω σ’ αυτό το ύψωμα στις 4.11.12, με το Μάκη Παυλέλη και το Γιώργο Λιμήτσιο, εντοπίσαμε τη Νέα Προϊστορική Θέση, η οποία φέρει τα ίδια υλικά χαρακτηριστικά με αυτήν του «Κάβου».
* Την είχε εντοπίσει ο γιατρός Αριστείδης Φρυδάς.
** Μάκη Αξιώτη: Η συμμετοχή της Λέσβου στον λεγόμενο Πολιτισμό του ΒΑ Αιγαίου. Λεσβιακά 2000.
*** Λόγω της ανεύρεσης οστών σε σπήλαιο του υψώματος.
**** Γεωλογικοί Χάρτες 1972.J.Hecht.