Ο Βαφειός βρίσκεται δίπλα στη Μήθυμνα. Μ’ αυτήν τον ενώνει ο αμαξιτός αλλά και το ποτάμι, το Μαύρο νερό, έτσι που να υποθέσουν ότι εδώ ήταν τα Βαφεία της Αρχαίας Πόλης και από τις βαφές ονομάστηκε έτσι το ρέμα.
Ο Βαφειός βρίσκεται δίπλα στη Μήθυμνα. Μ’ αυτήν τον ενώνει ο αμαξιτός αλλά και το ποτάμι, το Μαύρο νερό, έτσι που να υποθέσουν ότι εδώ ήταν τα Βαφεία της Αρχαίας Πόλης και από τις βαφές ονομάστηκε έτσι το ρέμα. Το σίγουρο είναι ότι το χωριό είναι πανέμορφο, ένα μπαλκόνι προς το πέλαγος και την πάλαι ποτέ κραταιά αιολική πόλη.
Έχει τα γνωστά του κέντρα που μαζεύουν κόσμο τα Σαββατοκύριακα για φαγητό, έχει την Αγία Παρασκευή του 1868 με τον εντοιχισμένο όρο του αρχαίου τεμένους (ΟΡΟΣ ΤΕΜΕ), το παλιό τζαμί που μετά έγινε σχολείο, τα καφενεδάκια του, τις ωραίες βρύσες και τον «Καγιά του Χότζα». Αυτός ήταν στο δεύτερο τέμενος (τώρα σπίτι) και ανέβαινε ο Χότζας, ελλείψει μιναρέ και έψελνε. Στα 1621 η κώμη έχει 35 σπίτια χριστιανών και αγαρηνών 10. Στα 1863 γίνονται 42 και 27. Στα 1887 το τουρκικό σχολείο έχει 23 μαθητές και στα 1912 το μικτό ελληνικό 20 μαθητές. Το καλοκαίρι μπορείς να δεις καραβάνια από γαϊδουράκια φορτωμένα με τουρίστες στον αμαξιτό - «donkey to let».
Όμως ο Βαφειός είναι η πύλη στον βόρειο Λεπέτυμνο μέχρι την κορφή του Άι-Λιά και γύρω από αυτόν ξεκινούσε το υδραγωγείο που έφερνε το νερό στη Μήθυμνα.