Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Δρομολογείται η δημιουργία αυτοτελούς Δ/νσης ΟΠΕΠΕΚΕ στο Βόρειο Αιγαίο
Αρχές του 2025 και αφού έχει λήξει η περίοδος ελαιοσυγκομιδής θα αναζητηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για αποζημίωση των παραγωγών λόγω ακαρπίας. Στην συζήτηση στην βουλή, κατά την διάρκεια επίκαιρης ερώτησης, που υπέβαλε ο βουλευτής Λέσβου του κυβερνώντος κόμματος Χαράλαμπος Αθανασίου, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αυτό που προέκυψε, μεταξύ άλλων, με επίκεντρο την ελιά, είναι ότι θα τρέξουν προγράμματα για κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων με δικαιούχους υποβολής προτάσεων Περιφέρειες και Δήμους και πως θα δρομολογείται η δημιουργία αυτοτελούς Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Βόρειο Αιγαίου με έδρα την Μυτιλήνη.
Σε ότι έχει να κάνει με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ η απάντηση του Υφυπουργού δεν ήταν ξεκάθαρη.
Η επίκαιρη ερώτηση ήρθε σε συνέχεια ερώτησης είχε υποβάλει, στον Υπουργό ΥπΑΑΤ, Κωνσταντίνο Τσιάρα, περί τα τέλη Νοέμβρη ζητώντας αποζημιώσεις για την ακαρπία στην Λέσβο.
3 βασικά ερωτήματα Αθανασίου
«Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε έτσι ώστε να αποζημιωθούν οι ελαιοκαλλιεργητές του νησιού μου από ελληνικούς ή κοινοτικούς πόρους; Υπάρχει σχέδιο της πολιτείας για την αποτελεσματική μελλοντική αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων; Τρίτον ο επικείμενος νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ θα προβλέπει ρητά εξαιτίας τέτοιων καιρικών φαινομένων;» είπε καταλήγοντας στην ερώτησή του ο κ. Αθανασίου απευθυνόμενος στον υφυπουργό.
Σταμενίτης : Διερευνούνται τα χρηματοδοτικά εργαλεία
«Πράγματι η ελαιοκαλλιέργεια στη Λέσβο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη του νησιού. Είναι ένα σημαντικό μέρος οικονομικής δραστηριότητας και μάλιστα όλα αυτά είχα την ευκαιρία να τα δω από κοντά στην πρόσφατη επίσκεψη του στο νησί που πραγματικά είδαμε εξαιρετικούς παραγωγούς αλλά και πολύ έτσι σημαντικές μεταποιητικές μονάδες- ομάδες παραγωγών όπου πράγματι αυτές είχαν επιδοτηθεί από το πρόγραμμα Leader και από άλλα προγράμματα του ΥπΑΑΤ και έτσι λοιπόν δόθηκε μία υπεραξία στο προϊόν. Το φαινόμενο της ακαρπίας που ταλαιπωρεί τη Λέσβο είναι γεγονός το χουν παρατηρήσει αλλά ταλαιπωρεί τους ελαιοπαραγωγούς και στην υπόλοιπη επικράτεια. Τα προβλήματα που προκαλεί η ανομβρία στις καλλιέργειες τα γνωρίζουμε, τα καταγράφουμε, τα παρακολουθούμε και εξετάζουμε τρόπους αντιμετώπισης τους όχι μόνο για φέτος αλλά συνολικότερα για το μέλλον.
Πηγαίνετε στο ερώτημά σας θα προσπαθήσω να απαντήσω κατά σειρά. Επιβεβαιώνω καταρχήν τους ελέγχους που έκαναν οι γεωτεχνικοί του ΕΛΓΑ και ΔΑΟΚ και προκύπτουν όσα αναφέρεται συρρίκνωση, αφυδάτωση του καρπού ξήρανση της κόμης των δέντρων και μειωμένη παραγωγή. Γνωρίζετε όμως ότι αποζημίωση παραγωγής ελαιοκαλλιέργειας εξαιτίας της ξηρασίας ανομβρίας δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ και δεν αποζημιώνεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Θα διερευνήσουμε την ύπαρξη άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων εφόσον οι περιφερειακές επιτροπές των ΚΟΕ αποστείλουν αίτημα ένταξης ζημιά στο ετήσιο πρόγραμμα εφόσον πληρούνται οι εθνικές δημοσιονομικές προϋποθέσεις θα εξεταστεί καταρχήν η ενίσχυσή τους στο πλαίσιο των ΚΟΕ. Διαφορετικά αν αυτό δεν συμβεί θα αναζητήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είπατε και εσείς για ενίσχυση λόγω ξηρασίας μέσω της ευρωπαϊκής ένωσης. Για όλα αυτά απαιτείται τεκμηρίωση συγκεκριμένων στοιχείων. Ωστόσο πριν τη λήξη της περιόδου συγκομιδής δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή εικόνα για την καλλιέργεια του προϊόντος. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη της καλλιέργειας στη Λέσβο αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα οπότε θα έχουμε πιο ακριβή στοιχεία τους πρώτους μήνες του 2025. Τότε θα έχουμε ξεκαθαρίσει περισσότερο το τοπίο για την επιλογή του χρηματοδοτικού εργαλείου. Μην αμφιβάλλετε ότι θα πράξουμε κάθε τι για την στήριξη της ελιάς» είπε απαντώντας ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης και υπενθύμισε την χρηματοδοτική ενίσχυση de minimis 21ευρώ / στρέμμα για μειωμένη παραγωγή το 2021.
Ζητούμενο η άρδευση
Στην δευτερολογία του ο κ. Αθανασίου τόνισε, μεταξύ, άλλων τις ιδιομορφίες του ανάγλυφου των νησιών επισημαίνοντας ότι κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία μικρών αρδευτικών έργων για την καλύτερη διαχείριση ενόψει των έντονων και παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών. «Τα έργα αυτά θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στα μελλοντικά σχέδια βελτίωσης δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε μεγάλο αριθμό καλλιεργητών να επενδύσουν κάνοντας μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα όπως υδατοδεξαμενές και όμβριοδεξαμενές. Επιπλέον να συμπεριληφθούν γεωργικές πρακτικές και να ενισχυθούν μέσω των οικολογικών σχημάτων όπως είναι η χρήση καουλίνης οι οποίες βοηθούν τα δέντρα να ανταπεξέλθουν στις ακραίες κλιματικές συνθήκες» είπε ο κ. Αθανασίου και επισήμανε το αυξημένο κόστος παραγωγής και την οικονομική ζημία που υφίστανται οι παραγωγοί.
Προγράμματα με δικαιούχους Περιφέρειες και Δήμους
«Πράγματι μετά από πάρα πολλές πιέσεις που είχα που κάνατε εσείς και οι παραγωγοί στην Λέσβο αυξήσαμε το ποσό για τα σχέδια βελτίωσης και μάλιστα αυτό βοηθάει πάρα πολύ ώστε να εκσυγχρονιστεί η Αγροτική Εκμετάλλευση. (..)Υπενθυμίζω ότι τώρα έχουμε ανοίξει μία πρόσκληση με 410 εκατομμύρια που είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόσκληση για τους νέους αγρότες και αυτό είναι μία απάντηση μία από τις πολλές πρωτοβουλίες που παίρνουμε για να αντιμετωπίσουμε τα διάφορα προβλήματα που έχουμε με την κλιματική αλλαγή» απάντησε ο Υφυπουργός και συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, στην δευτερολογία του «Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία σας, των παραγωγών, αλλά και όλων μας θα ξεκινήσω το δεδομένο ότι η μάχη για την κλιματική κρίση δεν είναι καθόλου εύκολη. Μάλιστα μόλις πρόσφατα αντιμετωπίσαμε για μία ακόμα φορά το σκληρό πρόσωπο στη Λήμνο και στη Ρόδο. Βλέπουμε ότι από την απόλυτη ανομβρία περνάμε σε πλημμυρικά φαινόμενα κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και πέρσι με την εκδήλωση του Ντάνιελ Θεσσαλία είναι μία συνθήκη που θα βρίσκουμε πάντοτε μπροστά μας. Εστιάζουμε τώρα στην άρδευση μιας και μιλάμε για αγροτική παραγωγή και το αναφέρατε και εσείς πρέπει να τονίσουμε ότι είναι ένα πολυδιάστατο ζήτημα που βρίσκεται στο επίπεδο στο επίκεντρο του στρατηγικού μας σχεδιασμού του ΥπΑΑΤ καθώς άπτεται των πολιτικών προτεραιοτήτων τόσο της κυβέρνησης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη αλλά για το περιβάλλον το κλίμα και την εδαφική συνοχή των αγροτικών περιοχών (..) Ο σχεδιασμός του ΥπΑΑΤ περιλαμβάνει παρεμβάσεις ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα, παρεμβάσεις που προωθούν βιώσιμες επενδύσεις και υποδομές στην υιοθέτηση νέων πρακτικών και πιο φιλόδοξων δεσμεύσεων στην διαχείριση του νερού μέσα από στοχευμένες δράσεις για την ταμίευση και τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων στην κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων τόσο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αλλά και της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας. Ο σχεδιασμός για την επίτευξη αυτών των στόχων αντλεί πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω του οποίου υλοποιούνται μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα με σύμπραξη ιδιωτικού τομέα. Το νέο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027 μέσα από το οποίο αναμένεται να ενταχτούν έργα ύψους 1δις ευρώ για στην επόμενη πενταετία. Θα βγει η πρόσκληση δικαιούχοι είναι οι Περιφέρειες αλλά θα βγει και το 2025 η μικρή πρόσκληση μέχρι 2,2 εκατομμύρια ευρώ στα οποία είναι δικαιούχοι Δήμοι και εκεί μπορούν να μπούνε τα μικρά απαραίτητα έργα και αναγκαία σε τέτοιο ανάγλυφο που έχει το νησί.
Να υπενθυμίσω ότι το πρόγραμμα να πεις 1422 μέσα από το οποίο υλοποιούμε 180 έργα συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατομμυρίων ευρώ στην επικράτεια και ακόμα έχουν διατεθεί 450 εκατομμύρια για μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα αλλά και 250 εκατομμύρια για έργα μέχρι 2,2 εκ. ευρώ».
Σταμενίτης: Έχουμε φιλοδοξίες για τον ΕΛΓΑ
«Όσον αφορά το τρίτο σκέλος της ερώτησής σας για τον ΕΛΓΑ αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ο σχεδιασμός μας λαμβάνει όλα τα δεδομένα που δημιουργούνται από την κλιματική κρίση και όπως είπα και στη Βουλή έχουμε μεγάλες φιλοδοξίες για τον ΕΛΓΑ γι αυτό εργαζόμαστε συστηματικά ώστε πρόταση με το σύνολο των αναγκών του διαμορφώνεται στον πρωτογενή τομέα. Είμαστε δίπλα στους παραγωγούς (..) οι κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν επενδύσει πολλά στη στήριξη των παραγωγών τελευταία πέντε χρόνια και είμαστε εδώ να παρεμβαίνουμε στο πλαίσιο μας επιτρέπεται τόσο δηλαδή τόσο από τον Κρατικό προϋπολογισμό όσο και το ενωσιακό θεσμικό πλαίσιο» είπε ο Υφυπουργός αναφερόμενος στον ΕΛΓΑ.
Αυτοτελές Περιφερειακό Τμήμα του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Μυτιλήνη
Στην δευτερολογία του ο βουλευτής Λέσβου ζήτησε ενημέρωση σε ότι έχει να κάνει με την ίδρυση αυτοτελούς Περιφερειακής Διεύθυνσης Αιγαίου του ΟΠΕΚΕΠΕ με έδρα τη Μυτιλήνη.
Ο κ. Σταμενίτης επιβεβαίωσε το αίτημα για την ίδρυση Περιφερειακού Τμήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Η Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ μας είχε απαντήσει ότι πράγματι είναι στους σχεδιασμούς τους και πιστεύω το 2025 να μπορέσουμε αυτό να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί σύμφωνα με αυτά που μας έχει πει η διοίκηση ΟΠΕΚΕΠΕ.