Μπροστά στο Επιμελητήριο <br>Γιώργος Ζαφειρίου:«Στον πόλεμο για έξοδο από την κρίση, δεν περισσεύει κανένας»

01/07/2012 - 05:56
Ο Γιώργος Ζαφειρίου, ένας νέος επιχειρηματίας με σημαντική παρουσία στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Λέσβου, προχώρησε στη συγκρότηση μιας νέας παράταξης.
Ο Γιώργος Ζαφειρίου, ένας νέος επιχειρηματίας με σημαντική παρουσία στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Λέσβου, μετά από πολλή σκέψη έκανε το μεγάλο βήμα. Προχώρησε στη συγκρότηση μιας νέας παράταξης. Αυτό που ευαγγελίζεται είναι να φέρει νέα ήθη στο Επιμελητήριο Λέσβου και να κάνει πράξη τη συνεργασία όλων των μελών τού Δ.Σ., από όποια παράταξη κι αν προέρχονται, διότι- όπως λέει - αυτά που πρέπει να γίνουν είναι τόσο πολλά, που και όλα τα μέλη τού Δ.Σ. να εργαστούν, δεν αρκούν.

Κύριε Ζαφειρίου, είστε ο δημιουργός μιας νέας παράταξης που κατεβαίνει στις εκλογές του Επιμελητηρίου. Τι διαφορετικό πρεσβεύει η παράταξή σας για το ρόλο του Επιμελητηρίου;

«Το διαφορετικό που πρεσβεύει η δική μας παράταξη για το ρόλο του Επιμελητηρίου παρουσιάζεται μέσα από το πολυσέλιδο πρόγραμμα, που σύντομα, στις 21 Νοεμβρίου 2011, στην παρουσίαση του συνδυασμού, θα κοινοποιηθεί στα Μ.Μ.Ε.. Επιδιώκουμε να περάσουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα στην τοπική κοινωνία, ότι ο Νομός Λέσβου μπορεί. Ζούμε σε έναν τόπο, που μας δίνει τις δυνατότητες όχι μόνο να μπορούμε να αντέχουμε την πίεση από τη οικονομική κρίση, αλλά και να ονειρευόμαστε ότι μπορούμε να ανοίξουμε ορίζοντες και για τη νέα γενιά των ανθρώπων που θα αποφασίσουν να δραστηριοποιηθούν στον τόπο μας. Στο συνδυασμό μας επιλέξαμε να συμμετέχουν νέοι άνθρωποι, άφθαρτοι, με φρέσκες ιδέες και όραμα. Γιατί αυτά που μας λείπουν σήμερα περισσότερο, είναι η επίγνωση, η οργάνωση, η επιστημονική έρευνα και η συλλογικότητα. Πάνω σε αυτά στηρίζεται το πρόγραμμά μας και αυτά είναι που σαν καινούργια παράταξη θέλουμε να εφαρμόσουμε μέσα από το Επιμελητήριο.»

Πολλοί μιλούν για απαξίωση του θεσμού του Επιμελητηρίου, καθώς στις σημερινές συνθήκες δεν μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη των νησιών. Τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σας πρέπει να αλλάξει στο θεσμό των επιμελητηρίων, αλλά και στο Επιμελητήριο Λέσβου ειδικότερα;

«Ο επιμελητηριακός θεσμός ακολουθεί μια στοιχειώδη λειτουργία, διεκπεραίωσης της τρέχουσας καθημερινής γραφειοκρατίας.
Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, όμως, ο ρόλος των περιφερειακών επιμελητηρίων αναβαθμίζεται. Γιατί η πολυπόθητη ανάπτυξη περνά υποχρεωτικά μέσα από τα επιμελητήρια, που καλούνται σήμερα να παίξουν συντονιστικό ρόλο μεταξύ των παραγωγικών κλάδων, κυρίως του πρωτογενή και του δευτερογενή τομέα. Ώστε να αυξηθεί η τοπική παραγωγή, να ελεγχθεί το παραγόμενο προϊόν και να προωθηθεί τελικά, με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, στην ευρύτερη ημεδαπή και αλλοδαπή αγορά.
Πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να κάνουμε αυτά που δε θελήσαμε να κάνουμε τα προηγούμενα χρόνια, και όλες αυτές οι δράσεις και πρωτοβουλίες περνούν οπωσδήποτε μέσα από το Επιμελητήριο.»

Σχέσεις με Τουρκία

Πώς αντιμετωπίζει η παράταξή σας την ανάπτυξη των οικονομικών συνεργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων με τις τουρκικές; Η ανάπτυξή τους θα βοηθήσει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των νησιών μας ή όχι;

«Μέχρι σήμερα οι επιχειρηματικές συνεργασίες του Νομού μας με τις επιχειρήσεις των απέναντι τουρκικών παραλίων ήταν πολύ περιορισμένες και μονοσήμαντα εις βάρος μας. Περιορισμένος αριθμός Ελλήνων επιχειρηματιών εισήγαγε περιορισμένα είδη και ποσότητες προϊόντων από την Τουρκία, αξιοποιώντας το πλεονέκτημα της τελωνειακής ένωσης μεταξύ των δύο χωρών που ισχύει τα τελευταία 15 χρόνια. Το ίδιο διάστημα, στη γειτονική χώρα οι ρυθμοί ανάπτυξης κάλπαζαν, η οικονομία γιγαντώθηκε, έγιναν παραγωγικές μονάδες δυσανάλογα μεγάλες σε σύγκριση με τις δικές μας και έτσι οι προοπτικές συνεργασίας δυσκολεύουν αφάνταστα, αφού σήμερα, και εξ αιτίας της κρίσης, έχουμε χάσει πολλά από τα πλεονεκτήματά μας.
Όμως εξακολουθούμε να είμαστε η πλησιέστερη στην Τουρκία ευρωπαϊκή περιοχή, εξακολουθούμε να είμαστε μέλη στης Ευρωπαϊκής Ένωσης και για αυτούς τους λόγους έχουμε για τους “καλούς” μας γείτονες ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αρκεί να είμαστε σοβαροί, να ξεκαθαρίσουμε ακριβώς τι θέλουμε και να το διεκδικήσουμε με θεσμικό τρόπο.
Μια χρηστή διοίκηση στο Επιμελητήριο Λέσβου, που, αξιοποιώντας τη μέχρι σήμερα εμπειρία από τις συναλλαγές με την Τουρκία, θα σχεδιάσει μια ρεαλιστική πρόταση συνεργασίας, έχει πολλά να προσφέρει και για τις δύο μεριές των συνόρων.»

Είναι πολύ πιθανό οι εκλογές στο Επιμελητήριο Λέσβου να μην αναδείξουν μια παράταξη που θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθεί η ανάπτυξη συνεργασιών για να σχηματιστεί πλειοψηφία που θα διοικήσει το Επιμελητήριο. Η παράταξή σας με ποιες παρατάξεις μπορεί να συνεργαστεί και με ποιες όχι;

«Είναι βαθειά πεποίθηση του συνδυασμού μας πως σε αυτό τον πόλεμο για έξοδο από την κρίση δεν περισσεύει κανένας. Οι ιδεολογικές διαφορές έχουν μπει στο συρτάρι. Έτσι κι αλλιώς, οι 21 σύμβουλοι είναι ελάχιστοι μπροστά σε αυτά που πρέπει να γίνουν. Είναι πλέον απαίτηση να συμμετέχουν εθελοντικά σε αυτό τον αγώνα για εθνική και τοπική ανάσταση και μεγάλος αριθμός από τα μέλη μας. Οι παρατάξεις, λοιπόν, μετά τις εκλογές πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι της διαβούλευσης και να επιδιώξουν να σπάσουν τα στεγανά που τις χωρίζουν. Εμείς θα εργαστούμε για τη σύγκλιση των προγραμμάτων, την ανάθεση θεσμικών καθηκόντων σε όλα τα μέλη τού Δ.Σ., την ανάδειξη στα προεδρεία των τμημάτων μελών των παρατάξεων που θα μειοψηφήσουν στις εκλογές, εφόσον αυτοί είναι επαρκείς.
Σε αυτό τον αγώνα, όχι μόνο δεν περισσεύει κανένας, αλλά και όλοι μαζί δεν επαρκούμε.»

Για την ακτοπλοΐα

Μπορεί να παίξει το Επιμελητήριο Λέσβου ουσιαστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών μας και πώς;

«Το Επιμελητήριο οφείλει να ασχοληθεί και να δώσει λύση σε αυτό το μέγα πρόβλημα. Το Επιμελητήριο ήταν που έδωσε τη λύση και πριν από 40 χρόνια, όταν σύστησε τη ΝΕΛ, που έδωσε μια μεγάλη ανάσα ανάπτυξης στα νησιά μας.
Στον τομέα των μεταφορών έχουν γίνει ελάχιστες επενδύσεις στα νησιά μας, σε σύγκριση με τα μεγάλα έργα που έγιναν στην ηπειρωτική Ελλάδα και στο κόστος των οποίων συμμετείχαμε. Οι επιδοτήσεις τα προηγούμενα χρόνια των άγονων γραμμών σε αναξιόπιστα πλοία είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να μας προσφερθεί. Πρέπει να απαιτούμε το μεταφορικό ισοδύναμο, ώστε επιτέλους να αποκατασταθεί η αδικία.
Μέσα από το Επιμελητήριο, λοιπόν, απαιτούμε:
- επιδότηση στις μεταφορές προσώπων και κυρίως προϊόντων,
- καθημερινή διασύνδεση μεταξύ των νησιών μας,
- πυκνότερα δρομολόγια με τη βόρεια Ελλάδα,
- αξιοποίηση του λιμένα του Σιγρίου με νέα αξιόπιστα και αξιόπλοα πλοία, που βελτιώνουν το τουριστικό προϊόν των νησιών μας, μειώνουν το χρόνο ταξιδίου, φέρνοντάς μας πιο κοντά στην Ελλάδα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey