Συνεχίζονται οι επισκέψεις ξένων Πανεπιστημίων στη Λέσβο Πόλος εκπαιδευτικών δράσεων

Από την επίσκεψη των φοιτητών στην Λέσβο Από την επίσκεψη των φοιτητών στην Λέσβο

Tο Πανεπιστήμιο της ΝΑΝJING στη Λέσβο

30/09/2024 - 11:33 Ενημερώθηκε 30/09/2024 - 14:43

Στη Λέσβο βρίσκεται ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Nanjing της Κίνας προκειμένου να πραγματοποιήσουν ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα άσκησης πεδίου και να γνωρίσουν την φυσική κληρονομιά, τα γεωλογικά μνημεία και τις προστατευόμενες περιοχές. To Πανεπιστήμιο της Nanjing είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα πανεπιστήμια της Κίνας με κορυφαίους επιστήμονες σε όλους τους τομείς των επιστημών. H έρευνα στο πανεπιστήμιο της Nanjing εστιάζει στην εξεύρεση καινοτόμων λύσεων σε παγκόσμιες προκλήσεις μέσω πολύπλευρης συνεργασίας με άλλα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για την δεύτερη εκπαιδευτική επίσκεψη στη Λέσβο την φετινή χρονιά από φοιτητές Πανεπιστημίων της Κίνας καθώς τον Αύγουστο είχε προηγηθεί αντίστοιχο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φοιτητών του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου. Η Λέσβος αναδεικνύεται πλέον σε εκπαιδευτικό προορισμό για την πραγματοποίηση ασκήσεων υπαίθρου φοιτητών Πανεπιστημίων από την Κίνα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Ειδικότερα ομάδα φοιτητών και καθηγητών από το Πανεπιστήμιο Nanjing με υπεύθυνους τους Καθηγητές KEYI HU, YUKUN SHI, GUANGWEI LI, πραγματοποιούν ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα άσκησης πεδίου σε θέματα γεωλογικού, γεωμορφολογικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος στο Γεωπάρκο Λέσβου και την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους με συντονιστή της εκπαιδευτικής επίσκεψης τον Νίκο Ζούρο, Καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας του Παν. Αιγαίου και  Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Στην εκπαιδευτική διαδικασία συμμετέχουν καθηγητές και υποψήφιοι διδάκτορες Γεωγραφίας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και ερευνητές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Βασικός σκοπός της εκπαιδευτικής επίσκεψης και άσκησης πεδίου των φοιτητών είναι η γνωριμία με τα γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος, τους τρόπους καταγραφής, προστασίας και ανάδειξής τους καθώς και των μεθόδων συντήρησης και διαχείρισής τους. Παράλληλα, θα ενημερωθούν για το πρόγραμμα της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO», για θέματα ανάπτυξης γεω-δραστηριοτήτων σε περιοχές γεωπάρκων και ερμηνείας της φυσικής κληρονομιάς.

Οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία για μία εβδομάδα να περιηγηθούν τις θέσεις γεωλογικών μνημείων του Γεωπάρκου Λέσβου και να πραγματοποιήσουν ασκήσεις υπαίθρου, κατά τη διάρκεια των οποίων θα γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος, τους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής, τα ηφαίστεια, τις θερμές πηγές, τα φυσικά και γεωλογικά μνημεία της Λέσβου, την παράδοση και τον πολιτισμό της.

Οι φοιτητές θα επισκεφτούν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τους ηφαιστειακούς γεωτόπους της Λέσβου, τους ηφαιστειακούς σχηματισμούς του Λεπετύμνου, της Πέτρας και Μολύβου, Βατούσας, Στύψης, τα γεωλογικά μνημεία της Μυτιλήνης, του ορεινού όγκου του Ολύμπου, της περιοχής της Γέρας, αλλά και τις θερμές πηγές Πολιχνίτου.

Θα επισκεφτούν επίσης τους κόλπους Γέρας και Καλλονής, όπου θα πραγματοποιηθεί παρατήρηση πουλιών.

Ειδική εκπαιδευτική δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης. Οι φοιτητές με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, κάνοντας τη θαλάσσια διαδρομή από το Σίγρι μέχρι τη Νησιώπη, θα επισκεφτούν αρχικά το θαλάσσιο τμήμα του Πάρκου και στη συνέχεια θα υλοποιήσουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο χερσαίο τμήμα του. Οι φοιτητές θα αναζητήσουν τεκμήρια της μεγάλης στεριάς της Αιγιήδας αλλά και των μεγάλων γεωλογικών ρηγμάτων που δημιούργησαν τη νησίδα Νησιώπη, θα γνωρίσουν το φαινόμενο της ηφαιστειότητας και τη συμβολή του στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Παράλληλα, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Nanjing θα επισκεφτούν τους νέες απολιθωματοφόρες θέσεις  που προέκυψαν από τις σωστικές ανασκαφές κατά μήκος του Οδικού Άξονα Καλλονής Σιγρίου και θα ενημερωθούν για τις μεθόδους χαρτογράφησης, ανασκαφής και συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων που πραγματοποιούνται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey