Πέντε δήμαρχοι και η ΝΕΛ ζητούν παρέμβαση του Υπουργείου

Αντιδράσεις για τη ματαίωση των δρομολογίων

12/02/2014 - 16:19

Η κόντρα τής ΝΕΛ και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου καλά κρατεί. Τα όσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών την προηγούμενη εβδομάδα, δεν οδήγησαν σε καμμία ουσιώδη αλλαγή στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών μας.

Η κόντρα τής ΝΕΛ και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου καλά κρατεί. Τα όσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών την προηγούμενη εβδομάδα, δεν οδήγησαν σε καμμία ουσιώδη αλλαγή στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών μας.

Τη Δευτέρα η ΝΕΛ προχώρησε στη ματαίωση των δρομολογίων του «Θεόφιλος» και του «Ταξιάρχης». Σε χθεσινή ανακοίνωση του Ομίλου αναφέρεται ως αιτία η καθυστέρηση πληρωμής των μισθωμάτων για εκτελεσμένα δρομολόγια. Το «Θεόφιλος» και το «Ταξιάρχης» αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα, το πρώτο από την Καβάλα και το δεύτερο από το Λαύριο.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου τής ΝΕΛ, Γιάννης Αβραντίνης, με δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επιρρίπτει την ευθύνη για τη ματαίωση των δρομολογίων στους φορείς του Δημοσίου που καθυστερούν την πληρωμή των μισθωμάτων και ζητά την παρέμβαση της ηγεσίας του Υπουργείου. Αυτό που εννοεί, είναι ότι θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες ώστε να της δοθούν τα μισθώματα για τα εκτελεσμένα δρομολόγια προκειμένου να αγοράσει καύσιμα.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Αβραντίνης κατηγορούσε την ηγεσία του Υπουργείου πως επιδιώκει τον οικονομικό στραγγαλισμό τής ΝΕΛ.

Οι δήμαρχοι
Οι αιτιάσεις τής ΝΕΛ δεν πείθουν. Συγκεκριμένα, πέντε δήμαρχοι του Βορείου Αιγαίου, με επιστολή που έστειλαν στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ζητούν εδώ και τώρα λύση. Πρόκειται για τους δημάρχους Λήμνου Αντώνη Χατζηδιαμαντή, Σάμου Στέλιο Θάνο, Αγίου Ευστρατίου Χαράλαμπο Μακρή, Ικαρίας Χριστόδουλο Σταυρινάδη και Φούρνων Ιωάννη Μαρούση, οι οποίοι σημειώνουν: «Ο εμπαιγμός των νησιωτών του Βορείου Αιγαίου συνεχίζεται χωρίς προσχήματα, με περισσό θράσος και κατά παράβαση κάθε νομιμότητας. Η ανοχή μας έχει πλέον εξαντληθεί.» Οι δήμαρχοι ζητούν την άμεση δρομολόγηση πλοίου που θα καλύψει τα ανεκτέλεστα δρομολόγια της ΝΕΛ, ζητώντας επί της ουσίας είναι να μην περιμένει το Υπουργείο την επόμενη συνεδρίαση του ΣΑΣ για να συζητηθεί εκ νέου το πρόβλημα, αλλά να δράσει άμεσα.

Δείχνει Βαρβιτσιώτη ο ΣΥΡΙΖΑ
Παρέμβαση υπήρξε και από τη Νομαρχιακή Επιτροπή τού ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, που κατηγορεί τη ΝΕΛ για προκλητική συμπεριφορά και αναφέρει: «Την ίδια στιγμή που οι ιδιώτες ακτοπλόοι μπορούν ασύδοτοι να αποκλείουν την πρόσβαση στα νησιά, δήμαρχοι που υπερασπίζονται το δικαίωμα των δημοτών τους για ελεύθερη πρόσβαση στους αυτοκινητοδρόμους, συλλαμβάνονται και κρατούνται στην ασφάλεια.»

Επίσης η Ν.Ε. τού ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως είναι έκθετος ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας διότι, όταν πρέπει να εφαρμόσει το νόμο για τους εφοπλιστές, είναι εξαιρετικά ράθυμος και προκλητικά ελαστικός.

Έως χθες το απόγευμα δεν είχε υπάρξει αντίδραση από την πλευρά του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey