Μείωση δρομολογίων, ταχυτήτων και αποδρομολογήσεις πλοίων στην ημερήσια διάταξη

Οι νησιώτες πληρώνουν τις ζημίες των ακτοπλοϊκών

12/12/2013 - 16:02

Εδώ και τρία χρόνια προειδοποιούσαμε ότι η τραγική οικονομική κατάσταση των εγχώριων ακτοπλοϊκών εταιρειών θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών μας. Το φετινό χειμώνα κανένα νησί του Βορείου Αιγαίου δεν έχει καθημερινή σύνδεση με τον Πειραιά.

Εδώ και τρία χρόνια προειδοποιούσαμε ότι η τραγική οικονομική κατάσταση των εγχώριων ακτοπλοϊκών εταιρειών θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών μας. Το φετινό χειμώνα κανένα νησί του Βορείου Αιγαίου δεν έχει καθημερινή σύνδεση με τον Πειραιά. Στο Νότιο Αιγαίο, η Σύρος για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει σύνδεση το Σάββατο με τον Πειραιά, γεγονός που δείχνει ότι το πρόβλημα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων γίνεται όλο και πιο οξύ. Δυστυχώς τα οικονομικά μεγέθη των ακτοπλοϊκών εταιρειών που ανακοινώθηκαν για το εννεάμηνο του 2013 και η πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.

Η ΝΕΛ στο εννεάμηνο του 2013 είδε τον τζίρο της να μειώνεται στα 41,3 εκατ. ευρώ, από 53,4 που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Δηλαδή παρουσίασε μείωση 22,6%. Τα αποτελέσματα πριν και μετά από φόρους του Ομίλου, ανήλθαν στα 15,34 εκατ. ευρώ, από τα 25,5 εκατομμύρια που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι ζημίες του Ομίλου ΝΕΛ θα ήταν κατά πέντε εκατομμύρια μικρότερες αν είχε γίνει δεκτή η συμφωνία εξυγίανσής του.

Η εκκρεμοδικία που υπάρχει στην υπόθεση αυτή για πάνω από ένα χρόνο, έχει οδηγήσει σε οικτρή οικονομική κατάσταση τον Όμιλο και τους πάνω από 500 εργαζόμενους στα πλοία και τις υπηρεσίες του, διότι κανείς προμηθευτής δε δίνει καύσιμα και άλλα εφόδια με πίστωση στη ΝΕΛ, καμμία τράπεζα δεν τη χρηματοδοτεί και κανείς επενδυτής δε βάζει νέα κεφάλαια στον Όμιλο.

Τα αποτελέσματα αυτού του προβλήματος τα βιώνουμε οι κάτοικοι των νησιών που εξυπηρετούνται από τα πλοία τής ΝΕΛ. Συχνά - πυκνά τα πλοία του Ομίλου αδυνατούν να προμηθευτούν καύσιμα και ματαιώνονται τα δρομολόγιά τους ή καθυστερεί η εκτέλεσή τους.

Ο Όμιλος Attica
O Όμιλος Attica, στον οποίο ανήκει το «Blue Star Patmos» που είναι δρομολογημένο στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη, ανακοίνωσε αύξηση των πωλήσεών του στο εννεάμηνο του 2013 στα 214,83 εκατ. ευρώ, από τα 207,16 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Τα κέρδη του Ομίλου μετά από φόρους ανήλθαν στα 4,15 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 14,97 εκατ. ευρώ το 2012.

Το παραπάνω αποτέλεσμα οφείλεται σε σειρά ενεργειών για τη μείωση των εξόδων και τη διαχείριση των δρομολογίων των πλοίων. Συγκεκριμένα ο Όμιλος μείωσε τις ταχύτητες των πλοίων για να μειώσει τις δαπάνες για καύσιμα και όπου ήταν δυνατό, προχώρησε και σε μειώσεις δρομολογίων. Επίσης στη βελτίωση των αποτελεσμάτων συνέβαλε η μείωση των τιμών των καυσίμων, η οποία επέφερε ελάφρυνση του κόστους καυσίμων και λιπαντικών κατά 9,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αποδρομολόγηση του «Blue Star Patmos» από τις 22 Οκτωβρίου. Επισήμως το πλοίο πρόκειται να επιστρέψει στα δρομολόγιά του το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, ωστόσο στην ιστοσελίδα τής Blue Star Ferries ανακοινώνεται πρόγραμμα δρομολογίων που ξεκινάει από την 1η Απριλίου του 2014.

Στο σύνολο του έτους, ο Όμιλος αναμένεται να καταγράψει σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας του, αλλά θεωρούμε δύσκολο να εμφανίσει καθαρά κέρδη.

Η Hellenic Seaways που αυτή την περίοδο δραστηριοποιείται στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη με το πλοίο «Αριάδνη», δεν έχει ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου. Είναι η μόνη από τις μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες της χώρας που δεν είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο.

Οι άλλες εταιρείες
Η ΑΝΕΚ στο εννεάμηνο του 2013 είχε τζίρο 144,5 εκατ. ευρώ, έναντι 160,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα μικτά αποτελέσματα του ομίλου διαμορφώθηκαν σε κέρδη 24 εκατ. ευρώ, έναντι 22,2 εκατομμυρίων την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Όπως ισχύει και για τον Όμιλο Attica, έτσι και για την ΑΝΕΚ δύσκολα στο σύνολο του έτους η εταιρεία θα καταγράψει κέρδη.

Ο Όμιλος «Μινωικές Γραμμές» στο εννεάμηνο του 2013 εμφάνισε τζίρο 127 εκατ. ευρώ, έναντι 121,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Τα αποτελέσματά του μετά από φόρους ήταν ζημίες 5,28 εκατ. ευρώ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey