Οι Νομαρχιακές Επιτροπές τού ΣΥΡΙΖΑ στο Βόρειο Αιγαίο, για το ακτοπλοϊκό πρόβλημα

«Ξεπερασμένες οι τοπικές ηγεσίες»

31/10/2013 - 14:50

Το ακτοπλοϊκό ζήτημα συνεχίζει να πυροδοτεί την πολιτική αντιπαράθεση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Οι Νομαρχιακές Επιτροπές τού ΣΥΡΙΖΑ στο Βόρειο Αιγαίο κάνουν λόγο για «ξεπερασμένες από τα πράγματα τοπικές ηγεσίες». Η κριτική απευθύνεται κυρίως στον περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή, που συγκάλεσε την προχθεσινή σύσκεψη.

Το ακτοπλοϊκό ζήτημα συνεχίζει να πυροδοτεί την πολιτική αντιπαράθεση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Οι Νομαρχιακές Επιτροπές τού ΣΥΡΙΖΑ στο Βόρειο Αιγαίο κάνουν λόγο για «ξεπερασμένες από τα πράγματα τοπικές ηγεσίες». Η κριτική απευθύνεται κυρίως στον περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή, που συγκάλεσε την προχθεσινή σύσκεψη.

Στη συνέχεια τονίζουν πως πλέον υπάρχει μόνο μία επιλογή, να εξαναγκάσουν τις τοπικές ηγεσίες είτε να εναρμονιστούν με το λαϊκό αίσθημα, είτε να αφεθούν στο περιθώριο της πολιτικής ζωής. Μάλιστα προτείνεται η 6η Νοεμβρίου (ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η πανελλαδική-πανεργατική απεργία τής ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ) το ακτοπλοϊκό να αναδειχθεί ως κύριο αίτημα των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου.

Για το ΣΥΡΙΖΑ, οι κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αγωνιστούν για να κερδίσουν αυτά που δικαιούνται. Διότι αν δεν αγωνιστούν, το μόνο που τους μένει είναι η υποταγή στα μνημονιακά κελεύσματα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της προχθεσινής σύσκεψης, οι Νομαρχιακές Επιτροπές τού ΣΥΡΙΖΑ στο Βόρειο Αιγαίο τα χαρακτηρίζουν αναμενόμενα και σημειώνουν: «Συγκρότηση επιτροπής από περιφερειάρχη, δημάρχους, επιμελητήρια. Επιστολή στον κ. Σαμαρά για συνάντηση όπου θα του τεθούν (λες και δε γνωρίζει) τα θέματα του ακτοπλοϊκού. Και μετά... ορισμός μέρας κινητοποιήσεων σε επίπεδο Περιφέρειας.»

Εξαιρετικά επικριτική είναι η ανακοίνωση για τη συγκυβέρνηση (Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ), καθώς εκτιμάται πως η πολιτική της στο χώρο της ακτοπλοΐας θα μετατρέψει όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου σε νησιά της άγονης γραμμής, με αποτέλεσμα να φύγουν οι νέοι, να πληγεί ανεπανόρθωτα ο τουρισμός, να σπάσουν τα συμβόλαια που έχουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, να υπονομευτεί το Πανεπιστήμιο.

Οι Οικολόγοι
Ο περιφερειακός σύμβουλος του «Οικολογικού Άνεμου» Μιχάλης Μπάκας, που παρευρέθηκε στη σύσκεψη για την ακτοπλοΐα, θεωρεί πως σε βραχυπρόθεσμη βάση, πρέπει να παρέμβουν τόσο η αυτοδιοίκηση όσο και η κεντρική διοίκηση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στον κλάδο των ακτοπλοϊκών συνδέσεων.

Πέραν αυτού, πρότεινε μείωση του Φ.Π.Α. εισιτηρίων για επιβάτες και φορτηγά που μεταφέρουν προϊόντα, στο 6,5%.

Σε μεσοπρόθεσμη βάση προτείνεται αλλαγή καυσίμου στα πλοία, προκειμένου να μειωθεί το κόστος του, και να αξιοποιηθούν κοινοτικοί πόροι για τη ναυπήγηση πλοίων νέας τεχνολογίας. Σε κάθε περίπτωση, το κύριο μέσο για την επίλυση του ζητήματος θα πρέπει να είναι η προώθηση ενός συνεκτικού σχεδίου περιφερειακής ανάπτυξης.

«Να βγουν οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις έξω από το πεδίο της επιχειρηματικής δράσης», ζητάει η περιφερειακή παράταξη «Ανταρσία στο Αιγαίο - Αντικαπιταλιστική Αριστερά», καθώς πιστεύει ότι μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί η κάλυψη των αναγκών των νησιών μας.

Τις προηγούμενες ημέρες, η ΔΗΜΑΡ κατέθεσε επερώτηση στη Βουλή καλώντας την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί η υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων. Η ΔΗΜΑΡ ζητάει να εφαρμοστεί ο νόμος σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών για την εξυπηρέτηση των άγονων γραμμών και να επανασχεδιαστεί το δίκτυο των ακτοπλοϊκών γραμμών λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες των νησιών. Καλείται η κυβέρνηση να εξασφαλίσει πρόσθετους πόρους για τη χρηματοδότηση των άγονων γραμμών, όπως επίσης τονίζεται και πως θα πρέπει να εξασφαλιστούν κοινοτικές χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή νέων πλοίων για τις άγονες γραμμές και τη χρήση του φυσικού αερίου από τα πλοία και η χρηματοδότηση των εταιρειών ώστε να προβούν σε αναβάθμιση των πλοίων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey