Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Έρευνα και Ερωτήματα 3-25
Στο νησί παρουσιάζεται μια σειρά τοπωνυμίων, με χωρική εξάπλωση, τα οποία έχουν την κατάληξη -αδος (-αδες σε ένα και -ηδος σε ακόμα ένα)
Σύμφωνα με την γλωσσολογία* αυτή η κατάληξη μπορεί να υποδηλώνει κάποια «ιδιότητα» ή και «λειτουργία-απασχόληση» των ανθρώπων που τα δημιούργησαν!
Στη σημερινή Λέσβο, υπάρχουν τρεις οικισμοί με αυτή την ιδιότητα, ο Παππάδος, ο Πλακάδος, ο Μανταμάδος και ένας που την έχασε μέσα στον 20ο αι, ο Κλομηδάδος, χάριν του αρχαιοπρεπούς Νάπη! Επίσης άλλος ένας οικισμός, που ερημώθηκε μέσα στον 20ο αι λόγω ιστορικών συνθηκών, ήταν ο Κουκμήδος!
Τα άλλα τοπωνύμια αφορούν παλαιότερες αναφορές οικισμών σε υπάρχουσα βιβλιογραφία (πχ Τα φορολογικά Οθωμανικά κιτάπια του 1548, οι αναφορές του Μητροπολίτη Μηθύμνης Γαβριήλ των αρχών του 17ου αι, τα έγγραφα της Μονής Λειμώνος και τα κιτάπια των ελεών του Παναγίου Τάφου του 16ου και 17ου αι.)
Αν τώρα δούμε την κατανομή τους σε σχέση με τις Διοικητικές Περιοχές (Ναχιγιέδες) του 1548, θα δούμε ότι στις Περιοχές Μολύβου (Molova), Ερεσού(Herse) και Μυτιλήνης (Midilli) δεν υπήρξαν τέτοια τοπωνύμια! Αντίθετα τα βρίσκουμε στην Καλλονή( Kalonya) , στα Κεραμειά (Kelemye) , στην Γέρα και κύρια στον Κορακα ( Korece- γύρω από τον Μανταμάδο και στον νότιο Λεπέτυμνο).
Έτσι, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό (αυτός θα δοθεί στην συνέχεια), έχουν εντοπιστεί Kolomodado, Francado, Harkomatado, Klapado, Zaharyado, Citado, Monasado, Koyado, Kodorado, Mandamado, Mancado, Lesvado, Perdicado (1548), Φραντζαδος, Κιγιαδος, Κονιάδος από τον Γαβριήλ Σουμαρούπα και Σκοτεινάδος, Ψειράδος, Καψάδος, Χιωτάδος, Καβάδος, Θοδωράδες, από την επιτόπια έρευνα!
Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν τα χωριά Παππάδος και Πλακάδος της Γέρας, τα οποία απόκτησαν τα ονόματα αυτά, μέσα στον 17ο αιώνα, ενώ είχαν προγενέστερα (16ος αι ) άλλα ονόματα!
Στην συνέχεια της ερευνητικής αυτής εργασίας, θα προσπαθήσω να ερμηνεύσω, σαν μια υπόθεση εργασίας, με τα ανάλογα ερωτήματα, την πιθανή προέλευση αυτών των τοπωνυμίων! Οι άνθρωποι σημαδεύουν το τοπίο με τα κτίσματα της πολιτιστικής Κληρονομιάς και συγχρόνως το εμπλουτίζουν με τα τοπωνύμια της πολιτισμικής τους πορείας!
*Προσωπική επαφή με την συντοπίτισσα καθηγήτρια Γλωσσολογίας, στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, κας Ράλλη!
Λεπέτυμνος
Παπάδος
Μανταμάδος
Codorado
Κλαπάδος
Κουκμήδος
Kelemye