Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Οδοιπορικό στη Λέσβο
ΒΡΥΣΕΣ
Το 1994, δημοσιεύτηκε στις Βρύσες, μια Κρήνη, που βρισκόταν σε ένα δρομάκι-ρυάκι, επάνω από τον Κάτω Χάλικα. Ήταν μισοχωμένη στο χώμα, στον τοίχο ενός περιβολιού, αλλά φαινόταν ένα τμήμα μαρμάρινο, που φιλοξενούσε μια ελληνική επιγραφή με Βυζαντινούς χαρακτήρες. Έγινε η περιγραφή της και, τονίστηκε η μοναδική της σημασία και η ανάγκη προστασίας της. Πριν λίγες μέρες αναρτήθηκε στο διαδίκτυο1 η Κρήνη, άρτια ανακαινισμένη και ολόκληρη. Πρόκειται λοιπόν για μια Κρήνη, κατασκευασμένη από καφετί ηφαιστειακό ιγκνιβρίτη, με οξυκόρυφο τόξο και θυρίδα, με μονολιθικούς πεσσούς (από ανοιχτόχρωμο λίθο), λαξευμένους λίθους στα πλαϊνά και μαρμάρινη επίστεψη. Επίσης φέρει μαρμάρινη επένδυση κάτω από το τόξο και μαρμάρινη γούρνα. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα μαρμάρινα τμήματα του κάτω μέρους.
Επίμηκες, ορθογώνιο, μαρμάρινο κομμάτι φέρει τις δύο οπές υπερχείλισης της δεξαμενής και στο άνω τμήμα του, σε δύο διάχωρα την μεγαλογράμματη Ελληνική Επιγραφή, σε βυζαντινούς χαρακτήρες. Ανάμεσα τους υπάρχει το διακοσμητικό και Εραλδικό σύμβολο του Κυπαρισσιού. Αμέσως από κάτω βρίσκεται μαρμάρινη, ορθογώνια πλάκα με την οπή του κρουνού (καλυμμένη με τσιμέντο και μεταλλικό σωλήνα). Κάτω από Οξυκόρυφο διπλό Οθωμανικό τόξο κορνίζας, φέρει φυτικό διάκοσμο και δύο πλευρικά, μικρότερα κυπαρίσσια. Στα πλάγια διάχωρα γράφει 1727 και σε Βυζαντινή γραφή Α(υ)γ(ου)σ(τα)(ου) ά’
Η επιγραφή αναφέρει 2 «Πηγών εί τις τεύχει με ήντληται βρύσιν διψαλέοις βλύζουσαν ήδιστον νάμα». Ένα επίγραμμα που λέει: «Σε όποιον με συναντά (εγώ)είμαι βρύση που αντλώ από πηγές και γλυκύτατο αναβλύζω νάμα στους διψασμένους».
Η Κρήνη είναι έργο καλού τεχνίτη και δώρο ίσως κάποιου Άρχοντα της Περιοχής. Μπορεί όμως και να ήταν κατασκευασμένη από την Μονή των Αγίων Πάντων, χωρίς όμως να φέρει σταυρό. Δυστυχώς δεν αναφέρει το όνομα του δωρητή. Παρόλα αυτά αποτελεί μια από τις παλαιότερες Χριστιανικές Κρήνες του νησιού. Με πρώτη την Κρήνη της Μονής Μυρσινιώτισσας (ΖΠΕ 7085=1577),της Μονής Λειμώνος (ΖΠΙΗ 7118=1610), του Αγιάσματος του Ταξιάρχη Μανταμάδου (1622) και της Άντισσας (1683).
Στους Χάλικες έχουν καταγραφεί πολλές Κρήνες. Η Μεγάλη Οθωμανική του Αι Γιώργη, με την ξυσμένη, το 1922, επιγραφή, είχε και παροχή προς της εκκλησία. Μια άλλη μέσα σε αυλή σπιτιού, δεν υπάρχει πια. Επίσης έχει «ανακαινιστεί» ανιστόρητα η Κρήνη των Σαπωνοποιών του Επάνω Χάλικα.
Πάντως είναι παρήγορο που ένα μικρό μνημείο, ανακαινίστηκε με σωστό τρόπο, διατηρώντας τα κατασκευαστικά του στοιχεία, μακριά από «ανιστόρητες προσθήκες και μετατροπές».
1.Μάκης Παυλέλλης
2.Βυζαντινολόγος Ευάγγελος Παπαθανασίου
Η αναφορά σ’ αυτήν μαζί με του Αι Γιώργη
μετά την ανακαίνιση
το μαρμάρινο στηθαίο
τμήμα της επιγραφής
το τμήμα του κρουνού
η Κρήνη του Αι Γιώργη
η ιδιωτική που δεν υπάρχει