Σ’ αυτήν τη διαδρομή θα επισκεφτούμε τη χερσόνησο που βρίσκεται ανάμεσα στον κόλπο της Γέρας και το στενό της Μυτιλήνης. Αυτό το υπέροχο κομμάτι γης, νότια της Μυτιλήνης, που το καταλαμβάνει βασικά η Αμαλή.
Σ’ αυτήν τη διαδρομή θα επισκεφτούμε τη χερσόνησο που βρίσκεται ανάμεσα στον κόλπο της Γέρας και το στενό της Μυτιλήνης. Αυτό το υπέροχο κομμάτι γης, νότια της Μυτιλήνης, που το καταλαμβάνει βασικά η Αμαλή. Το μακρόστενο βουνό, η ραχοκοκκαλιά της, με τις κορυφές Κούρτερη (547 μ.) και το Στρόβιλο (503 μ.), βορειότερα, επάνω από τα Λουτρά. Ακόμα βορειότερα, ο Άι-Λιας (484 μ.) αφήνει ανάμεσα το αρχαίο πέρασμα από τον όρμο των Λουτρών προς το Καγιάνι (την Πρωτεύουσα). Δίπλα στα νερά του κόλπου, σαν να ξεπετιέται από αυτά, υψώνεται το βουνό της Κουντουριδιάς, με το αρχαίο όνομα «Δίβολον». Εμείς θα αρχίσουμε από τις ανατολικές πλαγιές, και πέρα από τα όρια της πόλης, δηλαδή πέρα από το αεροδρόμιο, έναν κύκλο ομορφιάς και ιστορίας. Θα φθάσουμε από τη μεριά του κόλπου, έως το Κέντρο, βλέποντας και τα Αλυφαντά.
Σ’ αυτό το κομμάτι του νησιού (πάνω) η Αμαλή έχει τα πεύκα της ανατολικά (αριστερά), τον περιδοτίτη στην καρδιά της (δεξιά)
Η χερσόνησος καταλήγει στο ακρωτήρι της, την Αγριλιά, την αρχαία «Μαλεία Άκρα». Αυτό το όνομα έδωσε και το όνομα στο βουνό, αυτό σαν Μαλόεις τόπος, υπήρχε στα βόρεια της Μυτιλήνης, ώστε και το εμπορικό της λιμάνι να έχει το ίδιο όνομα. Και εκεί βρέθηκε και ο περίφημος ναός του Μαλόεντα Απόλλωνα.
Το βουνό είναι φτιαγμένο από το πράσινο πέτρωμα του πυροξενικού περιδοτίτη.
... το κάλυμμα της λίμνης ανατολικά(αριστερά). Με μια παλιά... (δεξιά)
Το ίδιο με αυτό του κεντρικού πευκοδάσους, από το βυθό της Τηθύος, των 200 εκατομμυρίων ετών. Στην ανατολική του πλευρά, πέρα από το αεροδρόμιο, αυτά τα πετρώματα έχουν καλυφθεί από τον άσπρο ιζηματογενή ασβεστόλιθο, της λίμνης των 2 εκατομμυρίων ετών, με απολιθώματα θαλάσσιων οργανισμών. Μάρμαρα αποτελούν το δυτικό κομμάτι μαζί με το Δίβολο.
...και μια νέα πυρκαγιά στο πετσί της (αριστερά)
Το βουνό είναι κατάφυτο από την τραχεία Πεύκη και στην ανατολική του πλευρά το φύτεψαν με αρκετές βίλες. Δυστυχώς πριν από χρόνια μια πυρκαγιά το άδειασε από τα πεύκα στη νότια πλευρά του (έχει γίνει κάποια αναδάσωση), ενώ η μεγάλη πυρκαγιά πρόσφατα του ξεγύμνωσε τη δυτική του πλευρά, σταματώντας στη θάλασσα. Παρ’ όλα αυτά, όπως θα δούμε, η Αμαλή αποτελεί ένα μοναδικό τόπο, δίπλα στη Μυτιλήνη.