Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Επάνω από την Παναγιά την Τρουλωτή απλώνονται τα σπίτια των «Άνω Πύργων». Απέναντι, το διαμορφωμένο παρκάκι, μπαλκόνι στα νερά του Αιγαίου, αλλά κάτω από αυτό, ο μόνος «Άνω Πύργος», το υπέροχο κτίσμα του Αλαμανέλλη.
... πετρόχτιστος με τα σαχνισίνια του
Θεωρείται ανακαινισθείσα κατασκευή τού 1750, που δόθηκε σαν προίκα το 1870 στην Ευανθία Αλαμανέλλη, σύζυγο του Δημ. Κουρτζή. Από αυτήν τον κληρονόμησε ο Αλ. Αλαμανέλλης, παππούς του σημερινού ιδιοκτήτη. Τριώροφος, λιθόκτιστος με περιμετρικά σαχνισίνια, ένα μοναδικό δείγμα αυτής της αρχιτεκτονικής.
... και το πουλί στη βρύση του
Κατηφορίζουμε το δρόμο προς τον αμαξιτό και γυρίζουμε πίσω, περνώντας από τα καφενεία, το φαρμακείο, τα λίγα μαγαζάκια και την πρόσοψη από τον παλιό αλευρόμυλο, πίσω από την οποία έχει κτιστεί σύγχρονο κτήριο.
Ο Άι-Γιάννης
Απέναντι από τους «Τρεις Αγιούς», προχωράμε προς την παραλία. Το εκκλησάκι του Άι-Γιάννη είναι ένα ωραιότατο δείγμα της χρήσης του πολύχρωμου λίθου στην αισθητική ισορροπία ενός μικρού κτίσματος. Ο ιγνιβρίτης που χρησιμοποιήθηκε μαζί με το τούβλο, για να κατασκευαστούν οι τοίχοι, οι λαξευμένες γωνιόπετρες, τα δίλοβα παράθυρα, η γρηπίδα, έχει χρώμα κίτρινο και μωβ-μολυβί.
... με την πολύχρωμη πέτρα
Επίσης ξεχωρίζει η κόκκινη πλάκα με το σταυρό της πρόσοψης. Πρόκειται για ένα ακριβοπληρωμένο παρεκκλήσι. Ο δρόμος βγάζει στην πλαζ «Κανόνι», αφού περάσει από μια ξενοδοχειακή μονάδα και ένα εξοχικό κέντρο. Είναι περιοχή πολυσύχναστη το καλοκαίρι. Όλα όμως αυτά βρίσκονται στον αστερισμό του μεγάλου προϊστορικού οικισμού, που θα δούμε την άλλη φορά.
... το σταυρό στην πρόσοψη