Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το επόμενο ύψωμα, μετά τον Άι-Λια, προς τη Μυτιλήνη είναι ο Σάλιακας. Πραγματικά, αν το δεις από τον κόλπο, μοιάζει με αυτό το πλάσμα. Έως 200 μ. συνδέεται ανατολικά με αυχένα, ενώ είναι απότομες οι τρεις άλλες πλευρές και κυρίως η βραχώδης δυτική.
Η ελιά ανηφορίζει από παντού, έως την κορυφή. Εδώ στο πλάτωμά της και κυρίως στη νότια πλευρά με τα σέτια, το 1991 εντοπίσαμε έναν προϊστορικό οικισμό της πρώιμης Χαλκοκρατίας.
.. με τον οικισμό στην κορυφή
Η κεραμική άφθονη, από όστρακα χειροποίητων αγγείων, από κομμάτια πιθαριών. Πυκνή ύπαρξη εργαλείων και απολεπισμάτων πυριτόλιθου, μυλόλιθοι από ανδεσίτη, μια πέτρα με τον ολμίσκο που γύριζε ο στροφέας κάποιας πόρτας και όστρακα θαλασσινών του κόλπου (κοχύλια, αχιβάδες, καλόγνωμες), καταγράφηκαν σ’ αυτή την αγροτική θέση με τους «ψαράδες» του κόλπου.
... γεμάτο κεραμική και τσακμακόπετρα
Κάτω από το ύψωμα, στα νότια, εντοπίζεται ο αρχαίος δρόμος, ένα λιθόστρωτο, που κατηφόριζε από την Παγανή, από την Ουτζά, ο δρόμος ο γεμάτος τάφους (Κτηνιατρείο και γύρω του), η έξοδος της πόλης προς τη Μήθυμνα.
Με τις επτά βρύσες από κάτω
Ένας οικισμός βρίσκεται εκεί, μεγάλος, γύρω από τις «επτά βρύσες», όπου στέκεται μια βρύση από τούβλο και οι επτά γούρνες. Νοτιότερα, στο λόφο, γύρω από ένα ντάμι, συνεχίζεται ο οικισμός και υπάρχει η βάση ενός ελαιοπιεστηρίου από ασβεστόλιθο.
... του οικισμού
Φαίνεται πως ο αρχαίος δρόμος και το ταφικό σύνολο, που έβγαλαν οι ανασκαφές δίπλα στο νέο βενζινάδικο (που δε λειτουργεί) και χρονολογήθηκαν σε δύο φάσεις (5ος και 3ος π.Χ. αι.) ανήκουν σ’ αυτόν τον οικισμό.
... με το λιοτρίβι του