Από το πέρασμα περνάμε από την Άνω Χαραμίδα, σε έναν ορμίσκο του κόλπου της Γέρας, στο λεγόμενο Παληόλουτρο (θέση 86), που είναι ανοικτός προς το νοτιά και προστατευμένος. Εκεί, εδώ και χρόνια έχει εγκατασταθεί μια ιχθυοκαλλιέργεια, η οποία έχει και εγκαταστάσεις στη στεριά.
Από το πέρασμα περνάμε από την Άνω Χαραμίδα, σε έναν ορμίσκο του κόλπου της Γέρας, στο λεγόμενο Παληόλουτρο (θέση 86), που είναι ανοικτός προς το νοτιά και προστατευμένος. Εκεί, εδώ και χρόνια έχει εγκατασταθεί μια ιχθυοκαλλιέργεια, η οποία έχει και εγκαταστάσεις στη στεριά. Ανήκε στον κ. Γριπιώτη από τα Λουτρά και έδινε δουλειά σε κάποιες οικογένειες. Τώρα έχει εξαγοραστεί και έτσι θα πρέπει να επανεξεταστεί η εγκατάστασή της στον κλειστό κόλπο της Γέρας. Ο βυθός από κάτω έχει μετατραπεί σε λάσπη από την καθίζηση των τροφών (έλεγχος από δύτες πριν χρόνια). Εδώ ζούσε και ο αχινός με τα «ξύλινα αγκάθια», ένα ζωντανό απολίθωμα (Cidaris cidaris). Tώρα, βρες τον…
Ο όρμος τώρα με τις ιχθυοκαλλιέργειες (πάνω) και το 1985 παρθένος (αριστερά) με τις κολώνες στο νερό (δεξιά)
Ο όρμος εξερευνήθηκε το 1985 και πέρασα με βάρκα από τους Πύργους. Υπήρξε εδώ ένας πολύ μεγάλος οικισμός, των πρώτων χριστιανικών χρόνων. Η έκτασή του αρχίζει από την παραλία και φθάνει βαθιά στον ελαιώνα. Μέσα στην παραλία υπήρχαν μισοβυθισμένες κολώνες και όλη η έκταση είναι γεμάτη από κεραμική.
... την κεραμική παντού (αριστερά) και τον Άι-Γιώργη (δεξιά)
Αρκετά αρχιτεκτονικά μέλη παλαιοχριστιανικής βασιλικής υπήρχαν στο σχεδόν παραθαλάσσιο εκκλησάκι του Άι-Γιώργη. Κομμάτια θωρακίων, βάσεις κιόνων, κίονες και το πατητήρι ελαιοτριβείου. Παραδίπλα σε μια ελιά βρισκόταν σπασμένη και η φακοειδής μυλόπετρα.
... με τα μέλη της παλαιοχριστιανικής
Πιο πέρα υπήρχε το Πυργάκι του κτήματος με εντοιχισμένα δομικά μέλη παλιού κτηρίου. Παντού τα ανθρώπινα σημάδια και στα βόρεια ο λόφος με την Παναγιά. Σύνολο που, όπως θα δούμε, αφού θα παραμείνουμε εδώ, με στενά δεμένα τα μέρη του μεταξύ τους.