Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Κάποιες δήθεν έξυπνες εταιρίες, επενδύοντας στο προσωπικό γούστο και στην χειροτεχνική λατρεία μεγάλου αριθμού των πελατών, λανσάρισαν πριν από κάποιες δεκαετίες το σύστημα αγοράς «φκιάξ’ το μόνος σου».
Το εγχείρημα ήταν ενδιαφέρον από άποψη επιλογών και κόστους, όχι όμως και από την άποψη της κατασκευαστικής τελειότητας.
Είναι γεγονός ότι η τεχνολογία έχει αλλάξει πολλά δεδομένα.
Κάποτε πηγαίναμε στον ράφτη, στον φωτογράφο, στο γραφείο εισιτηρίων, στο σινεμά, στην πινακοθήκη, στον μεταφραστή, στο σχολείο, στις γιορτές, στην εκκλησία και συνελόντι ειπείν σ’ όλους αυτούς τους «ειδικούς» που κατά σύστημα και κατ’ αρμοδιότητα τρώγανε ένα κομμάτι ψωμί ...
Σήμερα όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα γίνονται μέσα από ένα μαραφέτι που χωράει στη χούφτα μας.
Και το θέμα του άρθρου δεν είναι το πώς αλλάζει η ζωή μας ελέω τεχνολογίας, αλλά το πώς χειρίζεται αυτή την αλλαγή το κράτος.
Όλη αυτή την ιστορία μού τη θύμισε πρόσφατα η θέσπιση και η προώθηση της «αυτοδιάγνωσης» του κορονοϊού, του λεγομένου self test.
Μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφεται το άρθρο υπάρχουν εύλογες απορίες έως και ενστάσεις. Θα χορηγούνται βέβαια δωρεάν, ωστόσο θα κληθεί ο πληθυσμός να μπει στα interna corporis (εσωτερικά) της ιατρικής τεχνολογίας, να αφιερώσει χρόνο, τεχνογνωσία και προσπάθεια και το σπουδαιότερο να δοκιμαστεί με ασκητική αυταπάρνηση η φιλαλήθειά του και η κοινωνική του αμεροληψία όταν χρειαστεί να ανακοινώσει (αλήθεια πού και πώς;) ότι βρέθηκε θετικός.
Δεν είναι πρώτη φορά που επιχειρείται να μεταβιβαστεί το διοικητικό αυτεξούσιο στους πολίτες της χώρας.
Τι να πρωτοθυμηθούμε;
Εις τι ωφέλησε μέχρι σήμερα η προσωπική ηλεκτρονική κατάθεση αίτησης συνταξιοδότησης λ.χ., τη στιγμή που ακόμα κάνουν χρόνια να μετρηθούν οι καρτέλες των ενσήμων και να βγει η σύνταξη;
Στις τράπεζες πάλι έχει κυριαρχήσει το άυλο ηλεκτρονικό σύστημα των τραπεζικών πράξεων και παρά ταύτα οι Τράπεζες έχουν καταντήσει καταστιχογράφοι και θεματοφύλακες καταθέσεων, και λιμοκτονούν.
Από χρόνια τώρα όλες σχεδόν οι φορολογικές πράξεις, δηλώσεις και ενημερότητες είναι αυτοεξυπηρετούμενες, μέχρι του σημείου πριν από κάποια χρόνια να κάνει ο φορολογούμενος μόνος του ... «αυτοπεραίωση»!
Το κράτος -παρά τις μεγαλεπήβολες δηλώσεις και τους υποκριτικούς τίτλους όπως λ.χ. «προστασία του πολίτη»- αδυνατεί να συλλάβει σε όλη τους την έκταση την αδικία και το έγκλημα, και μάρτυρας αψευδής το καθημερινό ληστειολόγιο των ειδήσεων.
Εύχεται λοιπόν και υπολογίζει στην αυτοπροστασία των πολιτών, ένα σύστημα εύθραυστο δικονομικά και πολιτικά, γιατί εύκολα ξεπερνάς τα όρια και μπορεί να βρεθείς στη φυλακή.
Η πληκτρολόγηση σ’ όλη τη χώρα δέκα ψηφίων της σταθερής τηλεφωνίας αντί των παλαιών πέντε έως επτά έγινε για να γλιτώσει η τηλεφωνία κόστος και εγκαταστάσεις, πλην όμως πρόσθεσε κάποια εκατομμύρια «εργατοώρες» ετησίως στο σύνολο του πληθυσμού.
Το «φκιάξ’ το μόνος σου» είναι ένα εργαλείο της σύγχρονης κυβερνητικής, όχι φυσικά για να εκπαιδεύσει τεχνολογικά τον «άνεργο» πληθυσμό, αλλά, όπως διατείνεται, για να μειώσει το κόστος των υπηρεσιών.
Ευχής έργον θα ήταν λοιπόν να μειωνόταν και το χάρτινο τέρας της αθάνατης γραφειοκρατίας, και το κοστοβόρο ασκέρι των δημοσίων υπαλλήλων, που εκχώρησε μ’ αυτόν τον τρόπο υπηρεσίες στον πολίτη, αλλά δεν εκχώρησε και την καρέκλα του ....