Λεσβιακό βιβλίο 30-11-24

01/12/2024 - 14:00 Ενημερώθηκε 01/12/2024 - 17:13

«Οι κάλπηδες», το διήγημα του Στράτη Μυριβήλη έγινε θεατρική παράσταση 

Στο Θέατρο OLVIO, στην Αθήνα, η θεατρική ομάδα “Πτωχαλαζόνες” ανεβάζει στη σκηνή ένα διήγημα του Στράτη Μυριβήλη. 

“Οι Κάλπηδες” δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά το 1928 σε τυπογραφείο της Μυτιλήνης και εν συνεχεία συμπεριελήφθησαν στο «Γαλάζιο βιβλίο» και τέλος, στο «Κόκκινο βιβλίο». 

Όπως διαβάζουμε στο www.news247.gr «Ο Μυριβήλης είναι περισσότερο γνωστός για τα “σκοτεινά” αντιπολεμικά αριστουργήματα που άφησε παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Από το σκοτάδι όμως, πάντοτε βγαίνει φως ή έστω, αχτίδες αισιοδοξίας. Ο Μυριβήλης ήταν κοντά στην καθημερινότητα της εποχής του και είχε ιδιαίτερη αγάπη για τη Συκαμιά της Λέσβου όπου και γεννήθηκε. Μέσα από τις δυσκολίες της εποχής που περιέγραφε, δεν δίσταζε να στηλιτεύει και τα κακώς κείμενα του Έλληνα, την κουτοπονηριά, τη ξιπασιά, την προχειρότητα που κατά κάποιο τρόπο έχει αποτυπωθεί στο συλλογικό dna μας, είτε θέλουμε να το παραδεχόμαστε, είτε όχι. 

Από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, συγγραφείς σαν τον Μυριβήλη, ανεξάρτητα από το πολιτικό τους “πρόσημο”, αντιλαμβάνονταν πως αυτή η κουτοπονηριά, ο “ωχαδερφισμός”, μπόλιασε τις ελληνικές κοινότητες από “πάνω προς τα κάτω”, χτίζοντας και συντηρώντας ένα διαχρονικά πελατειακό Κράτος. Αυτά πραγματεύεται και το διήγημά του “Οι Κάλπηδες”, ένα από τα λίγα χιουμοριστικά κείμενα του συγγραφέα, που ανεβαίνει ως παράσταση με μεγάλη επιτυχία. Οι “Πτωχαλαζόνες” ντύνουν το διήγημα με τη δική τους μοντέρνα, σύγχρονη ματιά, φέρνοντάς το στο “τώρα”. Πρόκειται άλλωστε για ένα κείμενο διαχρονικό που ο θεατής το αντιλαμβάνεται ως τέτοιο από τα πρώτα λεπτά της θεατρικής απόδοσής του. Οι “Κάλπηδες” λειτουργούν λοιπόν και ως μια αλληγορία για το σήμερα, χωρίς καμία υπερβολή. Τότε στη Λέσβο και στη Μικρά Ασία ήταν φτωχοδιάβολοι που προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν τους συγχωριανούς τους, τώρα είναι υπουργοί, κοινοτάρχες, θεσμικοί που ζουν και προχωράνε έχοντας στήσει τα δικά τους πελατειακά δίκτυα, με γερά θεμέλια στα όσα έχουμε “συνηθίσει”». 

Ο σκηνοθέτης Κώστας Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι «θα ήθελε η παράστασή του να παιχτεί στη Λέσβο το καλοκαίρι, στις πλατείες των χωριών, να έρθει το έργο στον τόπο του, στους απογόνους του Μυριβήλη, να περιοδεύσει στην επαρχία και να περάσει και εκεί τα μηνύματά του. «Στα μέρη που ο κόσμος δεν έχει την ευκαιρία να δει θέατρο, εκεί θέλουμε να πάμε και να απευθυνθούμε, να κάνουμε τους ανθρώπους να γελάσουν αλλά και να προβληματιστούν. Να βγάλουμε το έργο στις πλατείες». 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ 

Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου, Κινησιολογία: Μαργαρίτα Τρίκκα, Σκηνικά / Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα, ΦιλάνθηΜπουγάτσου, Μουσική: Νίκος Ζουρνής, Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Αγιαννίτης, Βοηθοί Σκηνοθέτη: Αγγελική Στρατάκη, Ιλεάνα Παπαγιάννη 

Ηθοποιοί: Ελισσαίος Βλάχος, Αγγελική Μαρίνου, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός 

Κάθε ΤΕΤΑΡΤΗ και ΚΥΡΙΑΚΗ στις 18:15 (Διάρκεια: 75 λεπτά) 

 

Υποψήφια για βραβείο η Κατερίνα Δουκάκη - Κουτσουρίδου 

Στη Βραχεία Λίστα των βραβείων της Εταιρείας Συγγραφέων έχει μπει το πρώτο βιβλίο της συμπατριώτισσας μας πεζογράφου Κατερίνας Δουκάκη - Κουτσουρίδου. Πιο συγκεκριμένα η επιτροπή κρίσης της Εταιρείας Συγγραφέων για το βραβείο Μένη Κουμανταρέα, που αφορά βιβλία πεζογραφίας πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών κατά το έτος 2023, αποτελούμενη από την Έλενα Μαρούτσου ως πρόεδρο και Χρήστο Αστερίου και Κώστα Κατσουλάρη (ο οποίος αντικατέστησε τον Τάσο Γουδέλη μετά την παραίτηση του τελευταίου για προσωπικούς λόγους) ως μέλη, «επέλεξε τα βιβλία της βραχείας λίστας λαμβάνοντας υπόψιν τα γλωσσικά και υφολογικά χαρακτηριστικά της μορφής και κατά πόσον αυτά υπηρετούν το περιεχόμενο και καθιστούν τη νέα φωνή ξεχωριστή. Ως εκ τούτου, δόθηκε σημασία και στην πρωτοτυπία του περιεχομένου. Όσον αφορά το διήγημα, εκτιμήθηκε η πυκνότητα και η αφαιρετικότητα του κειμένου, ενώ στο μυθιστόρημα βασικό κριτήριο αποτέλεσε το στοιχείο της δομής, καθώς και η σύνδεση της πλοκής με το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο». Ως εκ τούτου, ανακοίνωσε την παρακάτω βραχεία λίστα υποψηφίων (με αλφαβητική σειρά): 

  1. Δουκάκη Κατερίνα, «Στον κόσμο των ονείρων», εκδ. Πλέθρον.
  2. Ελένας Τάσος, «Των αναβαινόντων», εκδ. Το Ροδακιό.
  3. Μανίκας Φώτης, «Δεν θυμάμαι να υπήρχε κάποια πόρτα κοντά μας», εκδ. Loggia.
  4. Οικονομίδη Τζένη, «Η λειψυδρία» εκδ. Θεμέλιο.
  5. Πυρνοκόκη Εύα, «Συνωμοτεί το δέρμα» εκδ. Ενύπνιο.
  6. Ρόμβη Χαρά, «Σωτηρία», εκδ. Αντίποδες.
  7. Χαριτοπούλου Ευανθία, «Όμως η σάρκα ακόμα απαλή», εκδ. Ενύπνιον.

Το βραβείο «Μένη Κουμανταρέα» για πρωτοεμφανιζόμενους/ες πεζογράφους θεσπίστηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων στη μνήμη του πεζογράφου και μέλους της, Μένη Κουμανταρέα (1931-2014), και σκοπό έχει να αναδείξει τις σημαντικότερες νέες φωνές στην ελληνική πεζογραφία.  

Η απονομή θα γίνει την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι νέο διήγημα της Κατερίνας Δουκάκη - Κουτσουρίδου περιλαμβάνεται στο «Λεσβιακό Ημερολόγιο 2025.Γράμματα - Τέχνες - Πολιτισμός» του Παναγιώτη Σκορδά που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες. 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2025 του Πολιτιστικού Συλλόγου « Κιβωτός του Γένους» αφιερωμένο σε «Ασκητικές Μορφές της σύγχρονης Λέσβου» 

«Αναδείχτηκαν και στη σύγχρονη Λέσβο, άνθρωποι που αγάπησαν «εξ όλης της καρδίας τους και εξ όλης της ψυχής τους και εξ όλης της διανοίας τους και εξ όλης της ισχύος τους» τον Θεάνθρωπο Ιησού, τον Χριστό, τον Κύριο και Θεό μας, που λόγω και έργω Τον ομολόγησαν στη ζωή τους και αγωνίστηκαν να εφαρμόσουν στην σύντομη επίγεια νζωή τους το Θείο θέλημά Του, ώστε να απολαύσουν κατόπιν τα αγαθά της επουράνιας Βασιλείας Του. Κάποιους από αυτούς τους ευλογημένους ανθρώπους, κληρικούς και λαϊκούς, παρουσιάζει στο παρόν ημερολόγιο του έτους 2025 0 ΠολιτιστικόςΣύλλογος « Κιβωτός του Γένους» 

Τα παραπάνω διαβάζουμε στον πρόλογο του ενδιαφέροντος ημερολογίου τσέπης για το 2025, που είναι αφιερωμένο στις παρακάτω «Ασκητικές Μορφές της σύγχρονης Λέσβου»: Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Παυλόπουλος - Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Λειμώνος Καλλονής Λέσβου (1943 - 2016), Μοναχή Ευγενία Κλειδαρά - Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Παρθένου Ειρήνης Καρυών Θερμής Λέσβου (1929 - 2013), Μοναχή Ξένη - Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Μυρσινιώτισσας Λέσβου (1926 - 2016), Παπά - Φώτης Λαυριώτης, ο διά Χριστόνσαλός (1913 - 2010), Πατήρ Ερμόλαος Ιατρού - ο φλογερός Ιεραπόστολος (1968 - 2022), ΜάμαΣταυρίτσα- ΣαυρίτσαΖαχαρίου - η ιεραπόστολος της Κένυας (1916 - 2000), Μάριος Καλλιπολίτης (1936 - 2013) 

 

 

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey