Ανακοινώθηκαν οι οδηγίες σχετικά με την διαδικασία ζύγισης νωπών αλιευμάτων σε παράκτια σκάφη.
Οι επαγγελματίες αλιείς, κάτοχοι παράκτιων αλιευτικών σκαφών, σε εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης 65/23344/2024, οφείλουν κατά τον κατάπλου του σκάφους στο λιμάνι/καταφύγιο που εκφορτώνουν τα αλιεύματά τους να προβαίνουν στα εξής:
- Να τοποθετούν τα αλιεύματά τους ανά είδος σε ιχθυοκιβώτια στον μόλο.
- Να αφαιρούν νερό και πάγο από τα ιχθυοκιβώτια.
- Να χρησιμοποιούν πιστοποιημένες ζυγαριές (με πιστοποιητικό CE) για τη ζύγιση των κιβωτίων και καταγράφουν σε ειδικό Έντυπο Δήλωσης Καταγραφής Ζύγισης το βάρος του κάθε είδους αλιεύματος (σε περίπτωση μεγάλου ψαριού πχ. Ξιφίας, τόνος ζυγίζεται το σύνολο του βάρους του κάθε ατόμου).
- Οι ζυγαριές μπορεί να είναι ατομικής χρήσης ή κοινόχρηστες του Συλλόγου αλιέων ή άλλων αλιέων κλπ και μπορούν να βρίσκονται στον μόλο και όχι απαραίτητα πάνω στο σκάφος.
- Τα Έντυπα Ζύγισης φυλάγονται σε αρχείο του αλιέα για μια τριετία.
- Όσοι υποβάλλουν μηνιαίο Δελτίο καταγραφής στο πρόγραμμα ΟΣΠΑ, θα πρέπει να χρησιμοποιούν το άθροισμα των στοιχείων των Εντύπων Ζύγισης για τον αντίστοιχο μήνα.
- Όσοι χρησιμοποιούν Ημερήσιο Ηλεκτρονικό Ημερολόγιο (ERS), οφείλουν να μεταφέρουν τα στοιχεία από το Έντυπο Ζύγισης στο Ημερήσιο Ημερολόγιο.
- Τα Έντυπα Ζύγισης δεν αποστέλλονται σε καμία Δημόσια Αρχή αλλά παραμένουν στο αρχείο του αλιέα για έλεγχο από την αρμόδια Λιμενική Αρχή ή τη Διεύθυνση Ελέγχου Αλιευτικών Δραστηριοτήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Τα Έντυπα Ζύγισης και διευκρινήσεις για τη συμπλήρωσή τους δίνονται από τις υπηρεσίες Αλιείας της Περιφέρειας.
Περισσότερες πληροφορίες στα Τμήματα Αλιείας Λέσβου (τηλ. 22510- 46667), Χίου (22710-44438) και Σάμου (22733-53442) και στο Γραφείο Αλιείας Λήμνου (τηλ. 22543- 51244).