
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απάντηση στην διαμαρτυρία της Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Αναστασία Αντωνέλη, έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ, Γεώργιος Στρατάκος αναφέροντας ότι το αίτημα των 142,7 εκ. ευρώ αφορά καλλιέργειες που επλήγησαν από τις κλιματικές επιπτώσεις εντός του 2024 .
Το θέμα ήρθε στο επίκεντρο μετά από ερώτηση δημοσιογράφου στον κ. Στρατάκο στο περιθώριο της ημερίδας με θέμα «Ευρωπαϊκή και Εθνική Στρατηγική για το έδαφος και τη γεωργία στη Λέσβο», που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Παρασκευή την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025.
Η αντιπεριφερειάρχης κοινοποίησε την σχετική επιστολή την 21/03/2025 χαρακτηρίζοντας άμεση ανάγκη οι ελαιοκαλλιεργητές των νησιών της ΠΒΑ να συμπεριληφθούν οπωσδήποτε στην λίστα των καλλιεργειών που θα αποζημιωθούν από το Μέτρο 23. «Όχι μόνον γιατί είναι ζήτημα δικαιοσύνης, αλλά πρωτίστως γιατί είναι θέμα επιβίωσης ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού των νησιών μας που ασχολείται με την ελαιοκαλλιέργεια!! Αναμένουμε με αγωνία τις δικές σας ΆΜΕΣΕΣ ενέργειες» καταλήγει η επιστολή.
Το πακέτο των 142,7 εκ. ευρώ
«Καταρχήν το μέτρο 23 είναι 142,7 εκ. ευρώ αποτελεί μία δυνατότητα που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μπορέσουμε να ενισχύσουμε καλλιέργειες οι οποίες έχουν πληγεί κατά το έτος 2024 από τις κλιματικές επιπτώσεις και έχουν ζημιά -η οποία καταγεγραμμένη και επιβεβαιώνεται από κάποια δημόσια αρχή - άνω του 30%» είπε εισαγωγικά απαντώντας στο ερώτημα ο κ. Στρατάκος.
Κατά συνέπεια σε ότι έχει να κάνει με τους ελαιοπαραγωγούς αφορά ζημίες που κατεγράφησαν από την 1 Οκτωβρίου του 2023 έως την 30 Σεπτεμβρίου του 2024. Σημειώνεται ότι η ελαιοκομική περίοδος ξεκινά την 1η Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους.
Σε αυτό το σημείο αναφέρεται ότι στην επιστολή της η κα Αντωνέλη σημειώνει ότι «η απώλεια της παραγωγής των ελαιοκαλλιεργητών λόγω της κλιματικής αλλαγής ξεπερνά το 30% και ο ΕΛΓΑ εισηγείται αποζημιώσεις της τάξης των 20.000.000 ευρώ για την τρέχουσα χρονιά».
Στην απάντησή του ο κ. Στρατάκος συμπλήρωσε: «Ήδη έχει αποσταλεί φάκελος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη μελέτη την οποία έχουν κάνει υπηρεσίες του υπουργείου μας και αναμένουμε τα αποτελέσματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όταν με το καλό έρθουν θα είμαστε εδώ για να το ξανά κουβεντιάσουμε.
Για το μέτρο 23 είναι δεδομένα το χρηματοδοτικό ύψος της ενίσχυσης και είναι στα 142,7 εκ. ευρώ. Ο φάκελος αυτός έχει αποσταλεί και αναμένεται να εγκριθεί και να δούμε και σε ποιο επίπεδο θα εγκριθεί η πρόταση της χώρας».
Η απάντηση Σταμενίτη
Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είχε φέρει στην Βουλή τον Δεκέμβρη του 2024 ο βουλευτής Λέσβου του κυβερνώντος κόμματος Χαράλαμπος Αθανασίου, ενώ είχε προηγηθεί σχετική ερώτησή του στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο και τα προβλήματα που αποτυπώνονται στον ελαιώνα της Λέσβου ζητώντας ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ να προβλέπει αποζημιώσεις για τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Στην απάντηση ο κ. Σταμενίτης στον κ. Αθανασίου είχε πει μεταξύ άλλων: «Τα προβλήματα που προκαλεί η ανομβρία στις καλλιέργειες τα γνωρίζουμε, τα καταγράφουμε, τα παρακολουθούμε και εξετάζουμε τρόπους αντιμετώπισης τους όχι μόνο για φέτος αλλά συνολικότερα για το μέλλον.
Πηγαίνετε στο ερώτημά σας θα προσπαθήσω να απαντήσω κατά σειρά. Επιβεβαιώνω καταρχήν τους ελέγχους που έκαναν οι γεωτεχνικοί του ΕΛΓΑ και ΔΑΟΚ και προκύπτουν όσα αναφέρεται συρρίκνωση, αφυδάτωση του καρπού ξήρανση της κόμης των δέντρων και μειωμένη παραγωγή. Γνωρίζετε όμως ότι αποζημίωση παραγωγής ελαιοκαλλιέργειας εξαιτίας της ξηρασίας ανομβρίας δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ και δεν αποζημιώνεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Θα διερευνήσουμε την ύπαρξη άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων εφόσον οι περιφερειακές επιτροπές των ΚΟΕ αποστείλουν αίτημα ένταξης ζημιά στο ετήσιο πρόγραμμα εφόσον πληρούνται οι εθνικές δημοσιονομικές προϋποθέσεις θα εξεταστεί καταρχήν η ενίσχυσή τους στο πλαίσιο των ΚΟΕ. Διαφορετικά αν αυτό δεν συμβεί θα αναζητήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είπατε και εσείς για ενίσχυση λόγω ξηρασίας μέσω της ευρωπαϊκής ένωσης. Για όλα αυτά απαιτείται τεκμηρίωση συγκεκριμένων στοιχείων. Ωστόσο πριν τη λήξη της περιόδου συγκομιδής δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή εικόνα για την καλλιέργεια του προϊόντος. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη της καλλιέργειας στη Λέσβο αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα οπότε θα έχουμε πιο ακριβή στοιχεία τους πρώτους μήνες του 2025. Τότε θα έχουμε ξεκαθαρίσει περισσότερο το τοπίο για την επιλογή του χρηματοδοτικού εργαλείου. Μην αμφιβάλλετε ότι θα πράξουμε κάθε τι για την στήριξη της ελιάς» είπε απαντώντας ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης και υπενθύμισε την χρηματοδοτική ενίσχυση de minimis 21ευρώ / στρέμμα για μειωμένη παραγωγή το 2021.