
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ομόφωνη απόφαση για σύνταξη μελετών και αποστολή προτάσεων προς χρηματοδότηση στη ΠΒΑ
Με ομόφωνη απόφαση κατά την συνεδρίαση της 4ης Απριλίου 2025 το δημοτικό συμβούλιο Δυτικής Λέσβου ενέκρινε την δρομολόγηση σύνταξης μελετών και αποστολή αυτών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την χρηματοδότησή τους, αφού τα έργα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για τον τόπο και η λειψυδρία των τελευταίων ετών επιτάσσει την εγρήγορσή των.
Έργα ύδρευσης – άρδευσης και αξιοποίησης βροχοπτώσεων
Η εισήγηση του θέματος έγινε από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννη Συκά, ο οποίος τόνισε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση έχει επισημάνει την ανάγκη για ανάπτυξη έργων που πρέπει να δρομολογηθούν για να συγκρατηθούν τα νερά των βροχών, ώστε να χρησιμοποιηθούν για ύδρευση και άρδευση, ενώ συγχρόνως θα εμπλουτίσουν τον υδροφόρο ορίζοντα του νησιού που πλήθος γεωτρήσεων υπεραντλούν. «Στην προηγούμενη θητεία της Δημοτικής Αρχής συνεχώς επισημαίναμε και ζητούσαμε την ανάγκη της συζήτησης για έργα που αφορούν τον νερό (ύδρευσης – άρδευση) ωστόσο δεν εισακουστήκαμε ποτέ. Επανειλημμένα τονίσαμε ότι καμία δραστηριότητα ανάπτυξης (πχ γεωργία, κτηνοτροφία, βιοτεχνία, τουρισμός) αλλά και η ίδια η ζωή των συνδημοτών μας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς νερό» είπε και πρόσθεσε: «Το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης νερού που έχει και το κομμάτι της ύδρευσης και το κομμάτι της άρδευσης, είναι εντονότερο την περίοδο Μαΐου – Νοεμβρίου. Πρέπει πέρα από τη σωστή διαχείριση του νερού, να δρομολογηθούν μελέτες και έργα για μόνιμες λύσεις ώστε να μην βρίσκουμε στην έλλειψη νερού την εύκολη δικαιολογία των «λιγοστών βροχοπτώσεων». Η κλιματική αλλαγή και η ξηρασία θα πρέπει να αποτελέσει την αιτία για να ξεκινήσουν σοβαρά έργα υποδομής και ότι την εύκολη δικαιολογία για την έλλειψη νερού».
Προτεινόμενες υποδομές
Στην πρόταση προτείνονται επίσης α) διεκδίκηση του ποσού που δεν αποδίδει η κεντρική εξουσία στους δήμους β) απαίτηση χρηματοδότησης για τέτοιου είδους έργα από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το ΥπΑΑΤ γ) αυτά τα έργα να αποτελέσουν προτεραιότητα καθώς σχετίζονται με βασικές υποδομές και ανάγκες.
Στην πρόταση σημειώνεται ότι οι γεωτρήσεις αποτελούν επικουρικές λύσεις καθώς η υπεράντλησή τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα όπως στο Σίγρι όπου οι κάτοικοι έχουν επισημάνει την υφαλμύρινση του δικτύου άρδευσης.
Καταλήγοντας ο κ. Συκάς αναφέρει ότι με τέτοια έργα θα υπάρχουν μόνιμες λύσεις στο θέμα του νερού που θα οξύνεται με την κλιματική αλλαγή και από την άλλη θα δοθούν οι δυνατότητες να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για να μείνουν οι νέοι στον τόπο.