Το «Κάστρο της Μυτιλήνης» ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO [Vid]

31/03/2025 - 08:00 Ενημερώθηκε 01/04/2025 - 10:01

Η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Κάστρου της Μυτιλήνης είναι το επόμενο μεγάλο έργο που θα πρέπει να δρομολογηθεί σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, Παύλο Τριανταφυλλίδη με απώτερο στόχο την ένταξη του Κάστρου στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που όπως επισημαίνει θα έχει πολλαπλά οφέλη για την πόλη και το νησί.

«Πρέπει να ολοκληρώσουμε την αποκατάσταση του Κάστρου της Μυτιλήνης, επειδή θέλουμε να το εντάξουμε και στα μνημεία της UNESCO γιατί θεωρούμε ότι αυτό θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάδειξη της πόλης της Μυτιλήνης και η αποκατάστασή του θα είναι ένα πολύ μεγάλο ατού για το Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να μπορέσει το Κάστρο της Μυτιλήνης να γίνει ένα από τα Διεθνή Τοπόσημα του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Αυτό το λέω με μεγάλη γνώση και σοβαρότητα γιατί αυτό θα φέρει πολλαπλά οφέλη στο ίδιο το νησί», είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης απαντώντας στο ερώτημα ποιο είναι το επόμενο μεγάλο έργο που πρέπει να δρομολογηθεί στο νησί. Τόνισε ότι ένα τέτοιο εγχείρημα δεν είναι εύκολο, ωστόσο επειδή έχει γίνει πάρα πολύ δουλειά στο Κάστρο και επειδή είναι ένα πολύ μεγάλο μνημείο στο οποίο εμπλέκονται και άλλες δραστηριότητες - δεν θα μπει σαν αμιγώς αρχαιολογικό μνημείο, αλλά θα μπει σαν μια ομάδα μνημείων μεσαιωνικών και νεώτερων- θα είναι ένα ευρύτερο τοπόσημο πολύ σημαντικό για την πόλη της Μυτιλήνης. «Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα διότι πλέον οι εντάξεις των μνημείων της UNESCO δεν γίνονται μεμονωμένα, γίνονται σε συνδυασμό με άλλα πράγματα, οπότε αυτό δίνει μεγάλο «ατού» στην πρόταση. Δηλαδή όλη η περιοχή και του Κάστρου και του Πρασίνου και των δραστηριοτήτων που θέλουμε να κάνουμε και στην Φυκιότρυπα και στα Τσαμάκια, θα ενταχθούν σε μία ευρύτερη πολιτιστική ζώνη του Μνημείου, θα είναι ένα μνημείο με πολυδραστηριότητες. Αυτό επιθυμεί η UNESCO πλέον γιατί θέλει να φαίνονται και να λειτουργούν τα μνημεία σαν ζωντανοί οργανισμοί. Αυτός είναι ο απώτερος στόχος της Υπηρεσίας μας να μπορέσουμε να εντάξουμε το Κάστρο της Μυτιλήνης ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO που είναι κάτι που θεωρώ ότι μπορεί να επιτευχθεί εφόσον ολοκληρωθεί η αποκατάσταση και η αναστήλωση του».
Η συνέντευξη παραχωρήθηκε με αφορμή τα 3 μεγάλα έργα που εντάχθηκαν πρόσφατα στο ΕΣΠΑ και ο κ. Τριανταφυλλίδης χαρακτήρισε μνημειακά.
Ο Πύργος της Βασίλισσας
«Εντάχθηκαν 3 μεγάλα έργα που θα έλεγα πως είναι μνημειακά πλέον έργα , γιατί πρόκειται για το μεγάλο περίβολο, τον πύργο της Βασίλισσας που θα μας δώσει τη δυνατότητα να ανακατασκευάσουμε και να αποκαταστήσει ένα σημαντικό κομμάτι του Κάστρου που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστό και επισκέψιμο στο κοινό, γιατί έχει σοβαρά προβλήματα ετοιμορροπίας. Φανταστείτε ότι τα τείχη και το κεντρικό ανάκτορο που υπάρχει στο κάστρο φτάνει σε ύψος τα 12 μέτρα και είναι άγνωστο στους περισσότερους από εσάς. Θα είναι ένας πολύ ιδιαίτερος χώρος που θέλουμε να αποδώσουμε στο κοινό μετά από τρία χρόνια. Το έργο πρόκειται να αρχίσει το επόμενο διάστημα. Στόχος είναι να γίνονται πολύ υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις, φεστιβάλ κλασικής μουσικής γιατί προσφέρεται ο χώρος επειδή έχει πολύ καλή αντήχηση.
Το έργο αυτό θα κατασκευαστεί αφενός και θα συντηρηθεί το ερειπωμένο τμήμα του Ακρόπυργου, όπως ονομάζεται το κεντρικό ανάκτορο του ηγεμόνα του Κάστρου, όπως επίσης και η οθωμανική πυριτιδαποθήκη, ένα κτήριο του 16ου αιώνα που φέρει στοιχεία της ανατολικής αρχιτεκτονικής το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για ψηφιακές ξεναγήσεις και δρώμενα. Θα μας δώσει τη δυνατότητα για πρώτη φορά να κάνουμε διερευνητικές τομές στα θεμέλια του τείχους που μαρτυρούμε κυρίως από την αρχιτεκτονική μορφολογία του ότι τουλάχιστον ένα τμήμα του περιβόλου στο σημείο αυτό ανάγεται στον 8ο -9ο αιώνα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί πρώτη φορά θα έχουμε πλέον ανασκαφικά στοιχεία που θα μας επιβεβαιώσουν ή θα άρουν τη θεωρία που υπάρχει ότι το κάστρο της Μυτιλήνης κατασκευάστηκε ήδη στην πρωτοβυζαντινή περίοδο περίπου 8ο- 9ο αιώνα μετά Χριστόν . Οπότε αυτό είναι το ένα έργο το οποίο θα ενωθεί με το αποκατεστημένο τμήμα του Βόρειου Περιβόλου που ήδη είναι στην ολοκλήρωση του.
‘Έχουμε φτάσει δηλαδή με το Μεγάλο Περίβολο περίπου στο 60% της συνολικής αποκατάστασης όλων των τειχών του Κάστρου. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί παίρνει μία άλλη μορφή το κάστρο που μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να την καταλάβει και ο κόσμος και χαιρόμαστε πολύ γιατί είναι και ένας χώρος περιπάτου για τους περισσότερους όπου θα βλέπεις πλέον τώρα τα αποκατεστημένα τείχη σε όλο τους το ύψος».

Το Αρχαίο Θέατρο
«Το αρχαίο θέατρο πέρα από τους καθαρισμούς και τις ειδικές σημάνσεις που πρέπει να γίνουν γιατί βρισκόμαστε σε ένα χώρο που έχει πυκνή βλάστηση, η Εφορία μας θα υλοποιήσει το έργο της ανάδειξης του χώρου στάθμευσης που μέχρι σήμερα δεν έχει διαμορφωθεί και το δεύτερο τμήμα του είναι η αναστήλωση για πρώτη φορά της Νότιας Παρόδου. Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό γιατί θα δώσει την ευκαιρία να αποκαταστήσουμε την μία από τις εισόδους του αρχαίου θεάτρου -τη ρωμαϊκή του φάση του 1 ου με 2ου αιώνα μ.Χ. -σε ύψος 7 μέτρων. Δηλαδή αυτές οι ερειπωμένες πέτρες που βλέπετε όπως μπαίνετε μέσα στο κοίλο του θεάτρου θα σηκωθούν όλες. Σας πληροφορώ ότι έχουμε το 98% των αρχαίων λιθοπλινθών. Η μελέτη έχει ήδη συνταχθεί και πρόκειται να υποβληθεί στο ΚΑΣ για έγκριση, οπότε το επόμενο πεντάμηνο με το που θα αρχίσει το έργο με τους καθαρισμούς και τις αποχωματώσεις θα αρχίσει και αναστήλωση της μίας εισόδου. Πρώτη φορά θα δείτε πόσο μνημειάκες πύλες είχε αυτό αρχαίο θέατρο που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν μπορούμε να καταλάβουμε τη μορφολογία του, γιατί έχουμε όλα αυτά τα στοιχεία των ερειπωμένων λίθων που υπάρχουν κάτω στο κοίλο του θεάτρου και στη σκηνή και μετά η δεύτερη φάση του έργου θα είναι να μπορέσουμε να κάνουμε και την αναστήλωση αντίστοιχα και της Βόρειας Παρόδου - δηλαδή είναι η πρώτη είσοδος όπως μπαίνεις μέσα δεξιά. Εμείς τώρα αν θα αναστηλώσουμε την είσοδο στο βάθος Αριστερά όπως βλέπουμε το κοίλο του θεάτρου και αυτό είναι σημαντικό γιατί θα δώσει για πρώτη φορά στον κόσμο να καταλάβει το ύψος και το μέγεθος του αρχαίου θεάτρου που μέχρι σήμερα δεν μπορεί να συλληφθεί κανείς παρά μόνο όταν είσαι ειδικός ή αρχαιολόγος ή αρχιτέκτονας. Φανταστείτε ότι θα δώσουμε πλέον μία αρχιτεκτονική μορφή σε ένα μνημείο που είναι ερειπωμένο και αυτό είναι το σημαντικό και η σπουδαιότητα του και μάλιστα αυτή η μορφή θα δοθεί από τα ίδια του τα αρχιτεκτονικά μέλη, δηλαδή δεν θα κάνουμε συμπληρώσεις ούτε αποκαταστάσεις, αλλά θα επαναχρησιμοποιήσουμε τα ίδια αρχιτεκτονικά μέλη, ώστε να αναστηλωθεί η νότια πάροδος, η νότια είσοδος του αρχαίου θεάτρου».
Αποκατάσταση οθωμανικών τειχών στη θάλασσα
«Το συγκεκριμένο έργο είχε μείνει ημιτελές γιατί αν θυμάστε καλά, επισκευάσαμε το Κάτω Κάστρο με τους χώρους αυτούς του ποδηλατόδρομου και του πεζόδρομου, ωστόσο τα τείχη που είναι στη θάλασσα αν θυμάστε είναι καταγκρεμισμένα , μισοδιαλυμένα από την αλμύρα και τους ανέμους . Οπότε θα μας δοθεί η δυνατότητα - επειδή είναι πολύ μεγάλο έργο αυτό- να αναστηλωθεί το μισό επιθαλάσσιο τείχος, μέχρι το μεγάλο κυκλικό Πύργο και εν συνεχεία θα αναστηλώσουμε και τις δύο κύριες εισόδους όπως μπαίνει κανείς από το Κάτω Κάστρο. Επίσης θα μας δοθεί η δυνατότητα για πρώτη φορά, επειδή θα φτάσουμε στα θεμέλια των τειχών του επιθαλάσσιου τείχους από την εσωτερική πλευρά να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη του πολύ σημαντικού όπως έχουμε πει μεσαιωνικού οικισμού του Βυζαντινού του Μελανωδίου, που τόσα χρόνια όλοι το ψάχνανε και άλλοι έλεγαν ότι βρισκόταν κοντά στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, ενώ τώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχει μία κεντρική Πύλη που οδηγεί σε έναν οικισμό και πιστεύουμε ότι όλη η ανασκαφή στο πλάτωμα αυτό του Κάτω Κάστρου και θα μας δώσει τη δυνατότητα να αποκαλύψουμε αν εκεί υπάρχει αυτός ο περίφημος μεσαιωνικός οικισμός που πρώτα οι Οθωμανοί αυτόν χτύπησαν και μετά μπήκαν μέσα στο κάστρο -αυτό λένε και οι φιλολογικές πηγές που έχουμε για το Μεσαίωνα. Επομένως θα έχουμε μία πολύ σαφή εικόνα για την φάση της πολιορκίας της Μυτιλήνης από τους Οθωμανούς το 1462 , με την αποκάλυψη των οποιωνδήποτε αρχιτεκτονικών λειψάνων που πλέον είναι θαμμένα κάτω από τα μπαζώματα και τα σημερινά εδάφη».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey