
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το Δι- ιδρυματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Παν. Αιγαίου αναγνωρισμένο από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης που συγκεντρώνει έντονο ενδιαφέρον και απαντά στις προκλήσεις της εποχής
Τον Απρίλιο ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Φυσικοί Κίνδυνοι και Αντιμετώπιση Καταστροφών» που έχει πιστοποιηθεί από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευση, δημιουργώντας στελέχη με κατάλληλο επιστημονικό υπόβαθρο, που απορροφώνται από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Περιφέρειες και Δήμους, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών που λόγω της κλιματικής αλλαγής εκδηλώνονται έντονα τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας.
Η διαφορά του με τα υπόλοιπα Μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι πως είναι δι-ιδρυματικο δηλαδή στη λειτουργία του συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με τα τμήματα Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με το Τμήμα Γεωλογίας και Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με τα τρία μεγάλα ινστιτούτα του με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Αστρονομίας και το Ινστιτούτο που ασχολείται με θέματα κλιματικής κρίσης και παρακολούθησης τηλεπισκόπησης, όπως τόνισε σε δήλωσή του στο «Ε» ο Καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Φυσικοί Κίνδυνοι και Αντιμετώπιση Καταστροφών», Νικόλας Ζούρος.
Τα στελέχη των προαναφερθέντων φορέων έρχονται στη Λέσβο προκειμένου να διδάξουν στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό που συγκεντρώνει επιστήμονες από την Ελλάδα οι οποίοι έρχονται στη Λέσβο για την πραγματοποίηση των διαλέξεων.
Σεισμικοί κίνδυνοι και δασικές πυρκαγιές
«Μαζί με τα στελέχη τους διδάσκοντες του μεταπτυχιακού προσπαθούμε να προσελκύσουμε ομιλητές και συνεργάτες από φορείς τόσο σε Εθνικό επίπεδο όπως ο ΟΑΣΠ και Γενική Διεύθυνση Δασών όσο και των Δ/νσεων Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου» επισήμανε ο κ. Ζούρος και αναφέρθηκε ακολούθως στις πρόσφατες σεμιναριακές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών.
Το προηγούμενο διάστημα το Δι-ιδρυματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΔΠΜΣ “Φυσικοί Κίνδυνοι και Αντιμετώπιση Καταστροφών” σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου διοργάνωσαν ειδική σεμιναριακή εκδήλωση με θέμα «Σεισμικός Κίνδυνος και Σεισμική Διακινδύνευση. Δράσεις Πρόληψης και Ετοιμότητας σε Εθνικό Επίπεδο» με ομιλήτρια την δρ. Ασημίνα Κούρου Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ). «Η κα Κούρου είναι υπεύθυνη για την καλύτερη οργάνωση των φορέων σε σχέση με την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου η οποία μας έδωσε διαλέξεις το Μεταπτυχιακό ενώ μίλησε και για θέματα προστασίας των σχολικών μονάδων».
Στο ίδιο πλαίσιο πραγματοποιήθηκε σεμινάριο με θέμα «Προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας με έμφαση στις φυσικές καταστροφές» με κεντρικό ομιλητή τον Γενικό Διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευάγγελο Γκουντούφα που εστίασε στις δράσεις και έργα πρόληψης δασικών πυρκαγιών.
Ακόμη το πρόγραμμα περιελάμβανε σεμινάριο με θέμα «Δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών σε Περιφερειακό επίπεδο με ομιλητή τον προϊστάμενος της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της ΠΒΑ, Δημήτρη Μαλλιαρό. «Ο κ. Μαλλιαρός βοήθησε τους φοιτητές του μεταπτυχιακού σε μία ειδική άσκηση η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα κρίσεων της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας».
«Νομίζω ότι είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών το οποίο δίνει μία ολιστική αντιμετώπιση όλων των κινδύνων χρήσιμο για τη χώρα μας και για την εκπαίδευση στελεχών, μια και τόσο το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όσο οι Περιφέρειες και οι Δήμοι στελεχώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών που βλέπουμε ότι και λόγω της κλιματικής κρίσης τα τελευταία χρόνια εντείνονται και μάλιστα έχουμε μεγάλα γεγονότα τα οποία επηρεάζουν ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια του πληθυσμού. Θέλω να θυμίσω ότι τα τελευταία χρόνια είχαμε εκτεταμένες πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας, είχαμε πολύ μεγάλες δασικές πυρκαγιές τόσο στον Έβρο όσο στην Εύβοια, στην Αττική και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, είχαμε σεισμικά γεγονότα που δημιούργησαν καταστροφές όπως της Σάμου και της Βρίσας πριν από μερικά χρόνια στη Λέσβο. Είχαμε επίσης κατολισθήσεις και άλλα φαινόμενα τα οποία είναι το αντικείμενο του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού προγράμματος.
Από τον Απρίλιο ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων για την επόμενη χρονιά και ελπίζω ότι το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό, το οποίο πρέπει να σας πω ότι πιστοποιήθηκε από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης που είναι υπεύθυνη για τις πιστοποιήσεις των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, θεωρώ ότι θα προσελκύσει ακόμη περισσότερους επιστήμονες στη Λέσβου πτυχιούχους από ένα ευρύ φάσμα σχολών έτσι ώστε να μπορέσουμε διεπιστημονικά και πιο ολοκληρωμένα να αντιμετωπίσουμε τους φυσικούς κινδύνους στη χώρα μας» τόνισε ο κ. Ζούρος καταλήγοντας στις δηλώσεις του.