
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Δηλώσεις Περιφερειάρχη με αφορμή την Υπουργική Απόφαση για το σύστημα Ελέγχου της αλιείας
«Εμείς συμπαραστεκόμεθα, τα βρίσκουμε υπερβολικά αυτά τα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο δεν είναι για καλό όλου του θέματος της αλιείας. Έβγαλε η κα Αντωνέλη ένα δελτίο Τύπου πριν από 3 μέρες όπου ανακοίνωνε ότι τα μέτρα που έχει πάρει η Υπουργική Απόφαση είναι αυτά, δεν έλεγε ότι τα εφαρμόζει η Περιφέρεια ή κάποιος άλλος σχετικά με εμάς. Εμείς θα δείξουμε κάθε ανοχή γιατί θεωρώ ότι να ζητάς από μια βάρκα η οποία παράγει σημαντικό έργο για τα νησιά, τη Λέσβο, για το Βόρειο Αιγαίο» είπε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης με αφορμή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την έλευση ευρωπαίων πρεσβευτών στην Λέσβο ενώ χαρακτήρισε τα προβλεπόμενα μέτρα υπερβολικά και πρόσθεσε: «Η αλιεία είναι σημαντικός παράγων οικονομικός και για τη Λέσβο και για την Ελλάδα και για το Βόρειο Αιγαίο πρέπει να τους βοηθάμε και όπως συνηθίζω να λέω δεν θέλουμε να κλείνουν οι επιχειρήσεις, θέλουμε να ανοίγουν οι επιχειρήσεις (..) Δεν θέλουμε να τους αποτρέπουμε γιατί όπως λέει και ο κύριος Νανίδης συμβάλει και στην ερήμωση της Περιφέρειας (..)». Διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση ρυθμίζει συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής των ενωσιακών διατάξεων του Κοινοτικού Συστήματος Ελέγχου της αλιείας ως προς τη ζύγιση αλιευτικών προϊόντων κατά την εκφόρτωση.
Αντωνέλη: «Ξέρουμε πολύ καλά τα αποθέματα του Κόλπου Καλλονής»
Παράλληλα η κα Αντωνέλη πρόσθεσε: «Όπως ξέρουν και οι σύλλογοι η Περιφερειακή Αρχή στέκεται πάντα, όπως ακριβώς είπε ο Περιφερειάρχης στο πλάι αυτών των ανθρώπων που κρατάνε ένα σημαντικό μέρος του πρωτογενούς τομέα. Θέλω να θυμίσω ότι ακριβώς επειδή είχαμε γνώση προς τα πού κινείται το πράγμα υλοποιήσαμε ένα πρόγραμμα leader, όπως θα θυμάστε κ. Περιφερειάρχα με την εξαγορά του απαραίτητου εξοπλισμού και παραχωρήσαμε οικίσκους τα οποία τους αγοράσαμε εμείς με δικά μας έξοδα ως Περιφέρεια (..) Βέβαια αυτά που ζητούνται όπως είπε και ο Περιφερειάρχης είναι εξωπραγματικά, εμείς είμαστε πάντα με τους ανθρώπους του τόπου μας και θα κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου, να επηρεάσουμε γιατί αυτά είναι μέτρα για χώρες που έχουνε υποδομή Βρυξελών και όχι για χώρες σαν την Ελλάδα».
«Για την Γέρα δεν έχουμε προχωρήσει ακόμα διότι υπήρξε ένα πολύ μεγάλο κόστος ως προς αυτό. Για την Καλλονή έχουμε και ξέρουμε πολύ καλά ποια είναι τα αποθέματα και ποια δυναμικότητα μπορούν να έχουν όχι μόνο για την τοπική αγορά αλλά και για εξαγωγές» ήταν η απάντηση της κα Αντωνέλη σε ερώτηση του «Ε» ως αν προγραμματίζει η Περιφερειακή Αρχή εκπόνηση μελετών ιχθυοαποθεμάτων στους Κόλπους Γέρας και Καλλονής.
Παράλληλα ο Περιφερειάρχης είπε ότι το 2024 η ΠΒΑ έκανε παρεμβάσεις σε 10 λιμανάκια και το ίδιο θα επαναληφθεί και φέτος μέσω προγραμματικής σύμβασης με το λιμενικό ταμείο.
Ακολούθως ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Καλλονής Παναγιώτης Νανίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο πρόσωπο του Περιφερειάρχη και των μελών του Συμβουλίου που είναι πάντα συμπαραστάτες τους όπως είπε και υπέβαλε σχετικό υπόμνημα με τα αιτήματά τους.
Η κινητοποίηση
Την ίδια ημέρα μετά από συνάντηση της πλειονότητας των παράκτιων αλιευτικών συλλόγων της χώρας αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί απεργία και κατάθεση των αιτημάτων στους κατά τόπους βουλευτές και τοπικούς φορείς σε κάθε κεντρικο λιμάνι στις περιφέρειες όλης της χώρας.
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αλιείς γίνεται λόγος για «έλλειψη Εθνικής Αλιευτικης Στρατηγική, αδέξιοι χειρισμοί σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο με καταστροφικά αποτελέσματα, άδικα περιοριστικά και απαγορευτικά μέτρα που έχουν επιβάλλει και αυτά που ετοιμάζονται να επιβάλλουν στην παράκτια αλιεία μέσω της απόδοσης συνευθύνης για τις μέχρι σήμερα καταστροφικές πολιτικές στον τομέα της αλιείας, επιχειρούμενη εφαρμογή των κανονισμών 1005/2008 , 1224/2009 και 404/2011 μέσω των οποίων προσπαθούν να επιβάλλουν στα μικρά σκάφη της παράκτιας αλιείας το VMS ,το λεγομενο νέο Ο.Σ.Π.Α , το συστημα μοριοδοτησης , την υποχρεωτική ζύγηση και την πίστοποίηση των κινητήρων των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών και απαράδεκτη στέρηση του νόμιμου δικαιώματος της εκπροσώπησης μας μέσα από τις διατάξεις του αντιδημοκρατικού νόμου 4015/2011 με τον οποίο καταργήθηκαν οι συνδικαλιστικές μας οργανώσεις δευτέρου και τρίτου βαθμού». Επιπλέον σημειώνεται ότι «η κακή οικονομική και κοινωνική κατάσταση του αλιευτικού κλάδου είναι ακόμα αναστρέψιμη εφόσον:
1) Πάψουν να ισχυουν οι διατάξεις του νόμου 4015/2011 για τις αλιευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις όλων των βαθμίδων ώστε να μπορέσουμε άμεσα να προχωρήσουμε στην επανίδρυση τους .
2) Ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος με τις υφιστάμενες αλιευτικές οργανώσεις πρώτου βαθμού ώστε αλιείς, διοίκηση και διαχειριστές να συμβάλλουν στην μείωση των κοινωνικών, οικονομικών, περιβαντολογικών και διαχειριστικών προβλημάτων που έχουν προκύψει από την απουσία των θεσμικών οργανώσεων .
3) Οι Ε.Κ 1005/2008 , 1224/2009 και 404/2011 να παγώσουν με παρέμβαση του Υπουργού ΥΠΑΑΤ στο συμβούλιο υπουργών και να τροποποιηθούν άμεσα με βάση τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας ή να τύχουν παρέκλησης στη βαση των ίδιων ιδιαιτεροτήτων της αλιείας της χώρας μας που είναι μικρής δυναμικής ,πολυειδική , πολυσυλεκτική και πάνω απ όλα στρατηγικής σημασίας για την χώρα.
4) Να ενεργοποιηθούν τα άρθρα 61 παρ 1και 2 και αρθ 65 παρ 1και 2 του ΚΚ 1224/2009 ώστε να αξιοποιηθί η εναλλακτική λύση που δίνει ο κανονισμός .
Οι συγκεντρωμένοι παράκτιοι αλιείς ζητούν από τον Υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης , την κυβέρνηση , τα πολιτικά κόμματα και τις πολιτικές ομάδες του εθνικού κοινοβουλίου να ξεκινήσουν όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για την επίλυση των πάρα πάνω προβλημάτων».
Ερώτηση Παρασκευαΐδη
Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ψαράδων της Λέσβου μετείχε σήμερα, 2 Απριλίου 2025, ο Βουλευτής και Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, κ. Παναγιώτης Παρασκευαϊδης, καθώς και στη συνάντηση των εκπροσώπων τους με το Γενικό Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλη Κουτουλάκη.
Αφού επεσήμανε το γεγονός, ότι η Κυβέρνηση αφήνει χρόνια τώρα απροστάτευτους τους Έλληνες ψαράδες απέναντι στη προκλητική και πειρατική αλιεία των Τουρκικών αλιευτικών σκαφών εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων, κλέβοντας τον αλιευτικό πλούτο της χώρας, αλλά και το ψωμί από το στόμα των Ελλήνων ψαράδων,
έρχεται σήμερα, με ρύθμιση αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και εφαρμοστικότητας, χωρίς προηγούμενη δημόσια διαβούλευση με τους φορείς των ψαράδων, με το προτεινόμενο σύστημα ζύγισης αλιευμάτων, να κάνει δυσκολότερη την επαγγελματική τους δραστηριότητα, να την επιβαρύνει με μεγαλύτερο κόστος, να τους διώξει με άλλα λόγια μια ώρα αρχύτερα από το επάγγελμα.
Επιπλέον, κατέθεσε την ίδια μέρα Κοινή ΕΡΩΤΗΣΗ, προς τον αρμόδιο Υπουργό, με τους Τομεάρχες (ΚΤΕ) Αγροτικής Ανάπτυξης, του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Βουλευτή Ρεθύμνης, κ. Μανώλη Χνάρη, καθώς και τον Τομεάρχη (ΚΤΕ) Ναυτιλίας, Βουλευτή Χίου, κ. Σταύρο Μιχαηλίδη, με θέμα την αναγκαία επανεξέταση εφαρμογής του συστήματος ελέγχου ζύγισης αλιευμάτων, επισημαίνοντας τη προβληματική εφαρμοστικότητα του προτεινόμενου συστήματος.
«Τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη της χώρας είναι υποχρεωμένα, σύμφωνα με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική της Ε.Ε. για την Κοινή Οργάνωση Αγοράς προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας και το Ενωσιακό Σύστημα Ελέγχου της αλιείας ως προς τη ζύγιση αλιευτικών προϊόντων κατά την εκφόρτωση, να εφαρμόζουν τους κανόνες που έχουν εξειδικευθεί στο Εθνικό δίκαιο και εφαρμόζονται.
Αναστάτωση έχει προκαλέσει η έκδοση της πρόσφατης ερμηνευτικής εγκυκλίου του ΥΠΑΑΤ (ΑΔΑ 911Β4653ΠΓ-Β36) της ΥΑ με αριθ. 65/23344/25.1.2024 ήτοι 11 μήνες μετά, με την οποία εισάγονται επικίνδυνες και ανεφάρμοστες στην πράξη διαδικασίες ζύγισης αλιευμάτων.
Πιο συγκεκριμένα, βάσει της ανωτέρου εγκυκλίου, απαγορεύεται η ζύγιση των αλιευμάτων εν πλω και θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά μετά τον κατάπλου κατά την εκφόρτωση.
Όπως σημειώνει η Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας (ΠΕΠΜΑ), η διαδικασία αυτή διακόπτει την ψυκτική αλυσίδα των προϊόντων, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στο υγειονομικό καθεστώς / ποιότητα αλιευμάτων, ενώ παράλληλα δημιουργεί σοβαρές καθυστερήσεις στη λειτουργία των λιμένων εκφόρτωσης, οι οποίοι (πλην των λιμένων / ιχθυοσκάλων), δηλ. 10 από τους 300 περίπου, δεν διαθέτουν εγκεκριμένες εγκαταστάσεις ανασυσκευασίας. Ως εκ τούτου, δυσχεραίνει τη συνέχιση της αλιευτικής δραστηριότητας των σκαφών με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.
Επιπλέον, την παράβαση των υγειονομικών κανόνων που επέρχονται με τη νέα διαδικασία επισημαίνει με έγγραφό της και η Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής του ίδιου Υπουργείου.
Επειδή η Πολιτεία οφείλει να δημιουργεί συνθήκες για την αύξηση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας του κλάδου της αλιείας.
Επειδή ο κλάδος της αλιείας είναι ένας από τους σημαντικότερους κλάδους για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.
Επειδή ο πρωτογενής τομέας, μέρος του οποίου αποτελεί και η αλιεία, συνιστά μία από τις βασικότερες προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός για τα ακόλουθα ζητήματα:
*Αναλυτικό ρεπορτάζ με το Εμπρός του Σαββάτου