
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου γνώρισε το Απολιθωμένο Δάσος και την φυσική κληρονομιά του Γεωπάρκου Λέσβου
Ενθουσιασμένοι και γεμάτοι νέες εμπειρίες ολοκλήρωσαν την εκπαιδευτική τους επίσκεψη στο Γεωπάρκο Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ρεθύμνου ξεκινώντας μια νέα πρότυπη εκαπιδευτική δράση που στόχο έχει να συνδέσει τα σχολεία που βρίσκονται σε περιοχές Γεωπάρκων στην Ελλάδα δημιουργώντας δίκτυα συνεργασίας σχολείων του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων. Η νέα αυτή πρωτοβουλία που δρομολογείται από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου.
Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ρεθύμνου στα πλαίσια της εκπαιδευτικής τους επίσκεψη στη Λέσβο, με την μεσολάβηση της υπέυθυνης εκαπιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου κας Κωνσταντίανς Μπεντάνα, ξεκίνησαν συνεργασία με το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης. Η συνεργασία ξεκίνησε αρχικά με διαδικτυακές συναντήσεις οι οποίες προηγήθηκαν της επίσκεψης τους ενώ κατά τη διάρκεια παραμονής τους στη Λέσβο, οργανώθηκε επίσκεψη στο 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, όπου οι μαθητές του κάθε σχολείου παρουσίασαν το Γεωπάρκο της περιοχής τους. Η συνεργασία, οι ανταλλαγές και οι εκπαιδευτικές επισκέψεις μεταξύ των δύο σχολείων θα συνεχιστούν και τις επόμενες σχολικές χρονιές.
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στο Γεωπάρκο Λέσβου
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Λέσβο οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ρεθύμνου συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου κ. Βαγγέλη Άλτα και Δημήτριο Σαράφη, επισκεφθηκαν την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους και τα γεωλογικά μνημεάι της Λέσβου.
Οι μαθητές επισκέφτηκαν αρχικά το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους και περιηγήθηκαν στις απολιθωματοφόρες θέσεις ανακαλύπτοντας σταδιακά τα μυστικά της δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους όπου ενημερώθηκαν από τον κ. Λουκά Σαββέλο, γεωλόγο του Μουσείου και τον κ. Γ. Γρυμπιλάκο, Διδάσκοντα του Τμηματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Παράλληλα, γνώρισαν το μεγαλύτερο ιστάμενο απολιθωμένο κορμό σεκόιας, και τα μυστικά που μας αποκαλύπτει για την ιστορία δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τη μεγάλη επιστημονική του αξία
Στη συνέχεια στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου περιηγήθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και ενημερώθηκαν για τη σημασία των απολιθωμάτων για την κατανόηση της γεωλογικής ιστορίας της Λέσβου αλλά και της γης μας. Στην αίθουσα «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου», μαθητές και εκπαιδευτικοί με μεγάλο ενδιαφέρον είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν την εξέλιξη της ζωής στη Γη μέσα από μια σειρά εντυπωσιακών απολιθωμάτων φυτών και ζώων, τον τρόπο δημιουργίας των ηφαιστειακών εκρήξεων, τα υλικά που σκέπασαν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και τον τρόπο απολίθωσης. Στη δεύτερη αίθουσα «Η εξέλιξη του Αιγαίου», μαθητές και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τη γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου, όπως προβάλλεται μέσω των γεωλογικών φαινόμενων και τις διεργασίες που συνδέονται με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους.
Ακολούθως συμμετείχαν σε βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα συντήρησης απολιθωμάτων. Οι μαθητές αφού γνώρισαν το ρόλο του συντηρητή, ενημερώθηκαν για τη σημασία των εργασιών συντήρησης για την προστασία των απολιθωμάτων και τα στάδια συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων και συμμετείχαν στον καθαρισμό και τη συντήρηση τμημάτων απολιθωμένων κορμών δέντρων και φυλλοφόρων οριζόντων.
Οι μαθητές μετά την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής τους επίσκεψη στη Λέσβο δήλωσαν ενθουσιασμένοι και ότι σύντομα θέλουν να επισκεφτούν ξανά τη Λέσβο και το Απολιθωμένο Δάσος.