
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των φορέων και νέες πρωτοβουλίες υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO
Με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Αικατερίνης Τζιτζικώστα με εκπροσώπους φορέων που υλοποιούν Προγράμματα Διεθνούς Συνεργασίας σε συνεργασία με την UNESCO.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Απριλίου 2025 στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και σε αυτή συμμετείχαν οι Καθηγητές Α. Κίζος, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας, Νικόλαος Ζούρος, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, Ν. Σουλακέλλης, Πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας η κα. Κατερίνα Στρατάκη, Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου ο κ. Αιμιλιανός Ευαγγελινός, Περιφερειακός Επόπτης Ποιότητας, κ. Αντώνης Νείρος, Διευθυντής και η κα. Ιουλία Σαράντου, εκπαιδευτικός του Πρότυπου ΓΕΛ Μυτιλήνης, η κα. Μαρία Αντίκα, Υποδιευθύντρια του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης, η κα. Κατερίνα Γιαννάκου, Διευθύντρια και η κα. Ελένη Γυρέλη, εκπαιδευτικός του 9ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης και τα στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κ. Ηλίας Βαλιάκος, κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα.
Στη συνάντηση τονίσθηκε, η σημασία της συμμετοχής φορέων της Λέσβου σε Προγράμματα Διεθνούς Συνεργασίας σε συνεργασία με την UNESCO. Ειδικότερα σημαντικοί φορείς της Λέσβου συνεργάζονται και υλοποιούν Προγράμματα Διεθνούς Συνεργασίας με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα τόσο για την προώθηση των στόχων της UNESCO όσο και για την προβολή της κληρονομιάς της Λέσβου διεθνώς:
Η συνάντηση αυτή υπήρξε μια σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων προγραμμάτων UNESCO, με στόχο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, της εκπαίδευσης για τη βιωσιμότητα και την προστασία της πολιτιστικής και γεωλογικής κληρονομιάς της Λέσβου.
Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα. Αικατερίνη Τζιτζικώστα στο πλαίσιο της συνάντησης, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας, των τοπικών φορέων και των εκπαιδευτικών και δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη τόσο για την άριστη υλοποίηση και των φορέων της Λέσβου στα πλαίσια των Δράσεων και των Προγραμμάτων UNESCO όσο και για τη άριστη συνεργασία όλων των εκπροσώπων τους, η οποία έχει οδηγήσει στα ιδιαίτερα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, τα οποία όπως τόνισε παρουσιάζονται και προβάλλονται σε διεθνές επίπεδο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσιάστηκαν στη συνέχεια από τους συμμετέχοντες οι δράσεις του κάθε προγράμματος της UNESCO στο Γεωπάρκο Λέσβου, καθώς και οι δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας τους.
Ειδικότερα, ο ο Καθ. Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και κάτοχος της έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναφέρθηκε στις δράσεις στον τομέα της γεωεκπαίδευσης και των συνεργασιών που έχουν αναπτυχθεί με διεθνείς φορείς. Ακολούθως ο Καθ. Θανάσης Κίζος, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας αναφέρθηκε στις ερευνητικές και εκπαιδευτικές δράσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου ενώ ο Καθ. Νικόλαος Σουλακέλλης, Πρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρουσίασε το χαρτογραφικό υλικό και τις ερευνητικές εργασίες που υλοποιούνται στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους.
Στη συνέχεια η κα. Κατερίνα Στρατάκη, Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου αναφέρθηκε στις επιτυχημένες εκπαιδευτικές δράσεις που υλοποιούνται στο Γεωπάρκο Λέσβου και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων. Ακολούθως ο κ. Αιμιλιανός Ευαγγελινός, Περιφερειακός Επόπτης Ποιότητας αναφέρθηκε στις δράσεις των σχολείων και τα θετικά αποτελέσματά τους.
Ακολούθως παρουσιάστηκαν οι εκπαιδευτικές δράσεις των Συνδεδεμένων Σχολείων UNESCO στην πόλη της Μυτιλήνης από τους διευθυντές και τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς για την υλοποίησή τους αλλά και οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στο Γεωπάρκο Λέσβου για την ευαισθητοποίηση των μαθητών γύρω από τα θέματα της βιωσιμότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος:
Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κ. Ηλίας Βαλιάκος, κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα αναφέρθηκαν στις εκπαιδευτικές δράσεις που υλοποιούνται με συνεργασία όλων των φορέων UNESCO στη Λέσβο.
Η κα. Anneke Köhle, εθελόντρια από τη Γερμανία, η οποία βρίσκεται στη Λέσβο στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας με την Γερμανική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα αυτής της συνεργασίας για τους νέους.
Ακολούθως ο κ. Γιώργος Γρημπυλάκος, διδάσκων του Τμηματος Γεωγραφίας, αναφέρθηκε στη σημασία των Δρασεων συνεργασίας για την προσέλκυση εκπαιδευτικών επισκέψεων στη Λέσβο και στην εμπειρία του από προγραμματα συνεργασίας των σχολείων στα οποία εργάστηκε από άλλα μέρη της Ελλάδας.
Στο τέλος της συνάντησης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα. Αικατερίνη Τζιτζικώστα και ο Καθ. Νίκος Ζούρος υπογράμμισαν τη σημασία της διαρκούς συνεργασίας και της κοινής δράσης όλων των εμπλεκομένων φορέων και τόνισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ενίσχυση της προβολής της Λέσβου ως πρότυπο προορισμό για την υλοποίηση προγραμματων εκπαίδευσης και ασκήσεων πεδίου Πανεπιστημίων.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την συζήτηση νέων δράσεων και πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των συνεργασιών και την περαιτέρω αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει τα προγράμματα UNESCO για δραστηριότητες στη Λέσβο.