
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η προσφώνηση του Παναγιώτη Σκορδά
Ο συγγραφέας Μάκης Τσίτας στη Μυτιλήνη για την παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου
«Φοβερό παιδί των ελληνικών γραμμάτων, πρωτότυπος και πρωτογενής. Με γνήσια δραματική φλέβα που φάνηκε νωρίς από τα παιδικά του βιβλία αλλά και από το πρώτο βραβευμένο πεζό, το «Μάρτυς μου ο θεός». Μοντέρνος συγγραφέας, γιατί πάνω από όλα γράφει με χιούμορ. Μάστορας της μικρής φόρμας, ευρηματικός θεατρικός συγγραφέας».
Αυτές είναι μερικές από τις κριτικές αποτιμήσεις που έχουν γραφεί για τα βιβλία, τα θεατρικά, τους στίχους ενός δημιουργού με τεράστιες δυνατότητες, εντυπωσιακή οξύνοια, γνήσια και αφειδώλευτη αγάπη για το βιβλίο και τεράστια και πολυδιάστατη προσφορά στον πολιτισμό της χώρας μας.
Τον Μάκη Τσίτα είχα την τύχη να τον γνωρίσω πριν πολλά χρόνια, πάνω από 20, όταν ήταν υπεύθυνος στις δημόσιες σχέσεις του εκδοτικού οίκου Περίπλους και μέχρι σήμερα δεν έχω πάψει να εντυπωσιάζομαι με την εργατικότητα, τη στοχαστικότητα, τη σεμνότητα και την ευγένια του. Ο Μάκης Τσίτας γεννήθηκε στα Γιαννιτσά το 1971. Να πως περιγράφει τα παιδικά του χρόνια:«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Γιαννιτσά. Ο πατέρας μου ήταν οδηγός νταλίκας διεθνών μεταφορών, οπότε έλειπε συχνά. Η μητέρα μου αγρότισσα. Το έσκαγα από το σχολείο για να τη βοηθήσω με τα βαμβάκια ή τα ροδάκινα κι εκείνη έλεγε μετά στο δάσκαλο ότι ήμουν άρρωστος για να με δικαιολογήσει. Επειδή έπαιρνα μαζί μου στο χωράφι βιβλία για να διαβάζω στα διαλείμματα λερώνονταν από τις λάσπες στο πότισμα. Τα καλοκαίρια μου δεν ήταν ξένοιαστα, δούλευα. Όμως δεν ήταν κάτι για το οποίο παραπονιόμουν. Ήταν κομμάτι της ζωής μου, όπως ήταν και για τα υπόλοιπα παιδιά. Διακοπές πρώτη φορά έκανα στη ζωή μου στα 19. Μέχρι τότε δούλευα συνέχεια».
Πήρε πτυχίο δημοσιογραφίας και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Θεσσαλονίκη. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται στον χώρο των εκδόσεων. Ήταν αρχισυντάκτης του λογοτεχνικού περιοδικού Περίπλους (1994-2005) και συνεκδότης και διευθυντής του περιοδικού για το βιβλίο Index (2006-2011). Από το 2012 διευθύνει το ενημερωτικό site για το βιβλίο και τον πολιτισμό Diastixo.gr.
Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Διηγήματα και βιβλία του για παιδιά έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.
Έργα του σκηνοθέτησαν η Ρούλα Πατεράκη, η Τατιάνα Λύγαρη, η ΈρσηΒασιλικιώτη, η Σοφία Καραγιάννη, ο Προμηθέας Αλιφερόπουλος και άλλοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Στίχους του μελοποίησαν ο Γιώργος Σταυριανός, ο Τάκης Σούκας, η Τατιάνα Ζωγράφου και ο Νίκος Βασιλείου και τραγούδησαν οι Νένα Βενετσάνου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Παντελής Θαλασσινός, Μίλτος Πασχαλίδης, AlexSid, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Κώστας Παρίσσης, Σοφία Παπάζογλου, Θεοδώρα Τζίτα, Νεφέλη Φασούλη, Ηρώ Μπέζου.
Έχει εκδώσει 5 βιβλία για ενήλικες και 32 βιβλία για παιδιά, 3 από τα οποία βραβεύτηκαν: «Η καμηλοπάρδαλη Χαραλαμπία», «Έρχεται ο γίγαντας» «Ο σύμβουλος του βασιλιά»
Για το μυθιστόρημά του Μάρτυς μου ο Θεός έλαβε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 (European Union Prize for Literature) και τιμήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Πέλλας, τον Δήμο Έδεσσας, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Το «Μάρτυς μου ο Θεός» κυκλοφορεί σε 12 ευρωπαϊκές γλώσσες και ανέβηκε στη σκηνή με μεγάλη επιτυχία για τρία χρόνια σε σκηνοθεσία της Σοφίας Καραγιάννη με τον Ιωσήφ Ιωσηφίδη.
Θεατρικά του έργα είναι: Η εκδήλωση, εκτός συστήματος, 7 αναζητήσεις, Αχ αυτοί οι γονείς, οι μονόλογοι: Η Μαρία και οι απέναντι, τα μονόπρακτα: Η τηλεόραση, Στην πλατεία, Ο στρατηγός κάνει φασαρία στην πλατεία.
Κλείνω μ΄ ένα απόσπασμα από μία συνέντευξη του:
«Η τέχνη έχει θεραπευτική δύναμη. Είναι κάτι που έχει αποδειχτεί περίτρανα και υπάρχουν ολόκληρες σχολές πάνω σ΄ αυτό και με πολύ καλά αποτελέσματα. Πραγματικά πιστεύω πως η λογοτεχνία, το βιβλίο, το θέατρο η τέχνη γενικ΄λοτερα μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Ανοίγουν το μυαλό, αλλά κυρίως την καρδιά και την ψυχή μας».
ΣΗΜ: Η παραπάνω προσφώνηση διαβάστηκε από τον Παναγιώτη Σκορδά, την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2027, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2025 από την Ένωση Θεατρικών Πολιτιστικών Σωματείων Λέσβου «ΘΕΣΙΣ». Παρουσιάστηκε το έργο του Μάκη Τσίτα «Ο Στρατηγός κάνει φασαρία στην πλατεία».
Κώστας Στοφόρος: Η χαμένη στήλη των Ετρούσκων. Περιπέτεια στη Λήμνο, Εκδόσεις Κέδρος, Αθήνα 2025, σελ. 192
Όλα ξεκινούν με μια πράξη «απόδοσης δικαιοσύνης».
Καλοκαίρι, και η παρέα είναι χωρισμένη, αφού άλλοι προτίμησαν τη Λήμνο κι άλλοι τη Σαμοθράκη. Δεν είναι όμως αυτή η μόνη ανατροπή.
Όσοι διάλεξαν τη Λήμνο θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια παγίδα περίτεχνα στημένη που σχετίζεται με την περίφημη Στήλη των Καμινίων, ένα αρχαιολογικό εύρημα που σώθηκε κάτω από πραγματικά μυθιστορηματικές συνθήκες.
Για άλλη μία φορά οι φίλοι θα ζήσουν όμορφες αλλά και επικίνδυνες στιγμές, ενώ καβγάδες, ζήλιες, νέες και παλιές αγάπες θα έρθουν στο φως. Στο τέλος τίποτα δεν θα είναι ίδιο.
Άραγε, είναι η τελευταία περιπέτεια της παρέας που ανακάλυψε την Κούπα του Πτολεμαίου και τον Κώδικα της Λέρου;