Και οι δηλώσεις της Περιφερειακής Αρχής με αφορμή το Κοινοτικό Σύστημα ελέγχου της αλιείας

Πολλά ερωτηματικά για τα ιχθυοαποθέματα στον Κόλπο Καλλονής...

07/04/2025 - 08:00 Ενημερώθηκε 07/04/2025 - 14:05

Επίσημη μελέτη για τα ιχθυοαποθέματα του Κόλπου Καλλονής δεν υπάρχει σύμφωνα με έγκυρες πηγές που έρχονται να επιβεβαιώσουν τις προ μηνών δηλώσεις του προϊστάμενου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής & Αλιείας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Μιχάλη Πασπάτη σύμφωνα με τις οποίες δεν έχει εκπονηθεί καμία μελέτη ως προς τα αποθέματα του Κόλπο Καλλονής, και πως αν υπήρχε σχέδιο & φορέας διαχείρισης θα υπήρχε πραγματική εικόνα της δυναμικής του κόλπου.

Τα δεδομένα αυτά δεν συμβαδίζουν ενδεχομένως με τις πρόσφατες δηλώσεις της Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Αναστασίας Αντωνέλη η οποία απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ε», για το αν η Περιφέρεια προγραμματίζει εκπόνηση μελετών για τα ιχθυοαποθέματα στους Κόλπους Καλλονής και Γέρας απάντησε: «Για την Γέρα δεν έχουμε προχωρήσει ακόμα διότι υπήρξε ένα πολύ μεγάλο κόστος ως προς αυτό. Για την Καλλονή έχουμε και ξέρουμε πολύ καλά ποια είναι τα αποθέματα και ποια δυναμικότητα μπορούν να έχουν όχι μόνο για την τοπική αγορά αλλά και για εξαγωγές».

 

Μουτζούρης: «Η ανακοίνωση δεν έλεγε ότι η Περιφέρεια θα εφαρμόσει τα μέτρα»

«Εμείς συμπαραστεκόμεθα, τα βρίσκουμε υπερβολικά αυτά τα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο, δεν είναι για καλό όλου του θέματος της αλιείας. Έβγαλε η κα Αντωνέλη ένα δελτίο Τύπου πριν από 3 μέρες όπου ανακοίνωνε ότι τα μέτρα που έχει πάρει η Υπουργική Απόφαση είναι αυτά, δεν έλεγε όμως ότι τα εφαρμόζει η Περιφέρεια ή κάποιος άλλος σχετικά με εμάς. Εμείς θα δείξουμε κάθε ανοχή γιατί θεωρώ ότι να ζητάς από μια βάρκα η οποία παράγει σημαντικό έργο για τα νησιά, τη Λέσβο, για το Βόρειο Αιγαίο» ,είπε ο Περιφερειάρχης , Κώστας Μουτζούρης με αφορμή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την έλευση ευρωπαίων πρεσβευτών στην Λέσβο, ενώ χαρακτήρισε τα προβλεπόμενα μέτρα υπερβολικά και πρόσθεσε: «Η αλιεία είναι σημαντικός παράγων οικονομικός και για τη Λέσβο και για την Ελλάδα και για το Βόρειο Αιγαίο πρέπει να τους βοηθάμε και όπως συνηθίζω να λέω δεν θέλουμε να κλείνουν οι επιχειρήσεις, θέλουμε να ανοίγουν οι επιχειρήσεις (..) Δεν θέλουμε να τους αποτρέπουμε γιατί όπως λέει και ο κύριος Νανίδης συμβάλει και στην ερήμωση της Περιφέρειας (..)». Διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση ρυθμίζει συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής των ενωσιακών διατάξεων του Κοινοτικού Συστήματος Ελέγχου της αλιείας ως προς τη ζύγιση αλιευτικών προϊόντων κατά την εκφόρτωση.

Παράλληλα η κα Αντωνέλη πρόσθεσε: «Όπως ξέρουν και οι σύλλογοι η Περιφερειακή Αρχή στέκεται πάντα, όπως ακριβώς είπε ο Περιφερειάρχης στο πλάι αυτών των ανθρώπων που κρατάνε ένα σημαντικό μέρος του πρωτογενούς τομέα. Θέλω να θυμίσω ότι ακριβώς επειδή είχαμε γνώση προς τα πού κινείται το πράγμα υλοποιήσαμε ένα πρόγραμμα leader, όπως θα θυμάστε κ. Περιφερειάρχα με την εξαγορά του απαραίτητου εξοπλισμού και παραχωρήσαμε οικίσκους τα οποία τους αγοράσαμε εμείς με δικά μας έξοδα ως Περιφέρεια (..) Βέβαια αυτά που ζητούνται όπως είπε και ο Περιφερειάρχης είναι εξωπραγματικά, εμείς είμαστε πάντα με τους ανθρώπους του τόπου μας και θα κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου, να επηρεάσουμε γιατί αυτά είναι μέτρα για χώρες που έχουνε υποδομή Βρυξελών και όχι για χώρες σαν την Ελλάδα».

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης είπε ότι το 2024 η ΠΒΑ έκανε παρεμβάσεις σε 10 λιμανάκια και το ίδιο θα επαναληφθεί και φέτος μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Λιμενικό Ταμείο.

Ακολούθως ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Καλλονής Παναγιώτης Νανίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο πρόσωπο του Περιφερειάρχη και των μελών του Συμβουλίου που είναι πάντα συμπαραστάτες τους, όπως είπε και υπέβαλε σχετικό υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Η ημερίδα για την παράνομη αλιεία

Στην ημερίδα με τίτλο «Παράνομη Αλιεία: Επιπτώσεις- Προοπτικές αντιμετώπισης για μια Βιώσιμη Αλιεία» που πραγματοποιήθηκε στις 31/05/2024 στο Επιμελητήριο Λέσβου, στην οποία παραβρέθηκαν και στελέχη του Λιμενικού, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Μιχάλης Πασπάτης κατά την διάρκεια της ομιλίας του με τίτλο «Παράνομες δραστηριότητες στην Επαγγελματική Αλιεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου» είχε αναφέρει ότι οι παράνομες δραστηριότητες που παρατηρούνται στη ΠΒΑ είναι 1) παράνομη αλιεία από Τουρκία εντός της ελληνικής επικράτειας, 2) παράνομη χρήση εργαλείων 3) αλιεία σε απαγορευμένες περιοχές και 4) παράνομη διάθεση αλιευμάτων. Μάλιστα ως προς την συγκεκριμένη ενότητα είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Ένα συνηθισμένο που έχει να κάνει κυρίως με την αλιεία των οστράκων είναι οι παρεκκλίσεις που έχουμε παρατηρήσει στις προδιαγραφές. Ο νόμος λέει συγκεκριμένα πως πρέπει να είναι ο αργαλειός, τι διαστάσεις πρέπει να έχει, τι βάρος πρέπει να έχει και αυτό δυστυχώς από κάποιους παραβιάζεται. Ένα επίσης συχνό φαινόμενο που έχουμε παρατηρήσει είναι η χρήση ενός εργαλείου το οποίο έχει θεσπιστεί από τον νόμο για κάτι συγκεκριμένο, δηλαδή να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, να ψαρεύει ο αργαλειός τα όστρακα και ξαφνικά το βλέπουμε να ψαρεύει και ολοθούρια. Κάτι που απαγορεύεται δια του νόμου. (..) Και τέλος έχουμε καταγγελίες από προστατευόμενες περιοχές που ενώ δεν θα πρέπει να υπάρχει καθόλου χρήση αλιευτικών εργαλείων δυστυχώς καταγράφονται αντίστοιχες δραστηριότητες».

Σε αυτό το σημείο αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι σε δηλώσεις του ο εν λόγω προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας τον Ιούνιο του 2024 με αφορμή καταγγελία για την χρήση απαγορευμένων αλιευτικών εργαλείων στον Κόλπο Καλλονής ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίο και το αρμόδιο Υπουργείο να διαπιστωθεί αν ο βυθός του Κόλπου Καλλονής έχει υποστεί την βλάβη που ισχυρίζονται οι καταγγέλλοντες. Επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει σχέδιο και φορέας διαχείρισης του Κόλπου που είναι το ζητούμενο όλων και θα έλυνε τα όποια προβλήματα και θα προστάτευε τον Κόλπο. Επισήμανε ότι η Υπηρεσία έχει επισημάνει το θέμα στο ΥπΑΑΤ και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Διατυπώθηκε ότι για τον Κόλπο Καλλονής υπάρχει μόνο το χωροταξικό του Υπουργείου Περιβάλλοντος που ορίζει που πρέπει να γίνονται οστρακοκαλλιέργειες. Επίσης αναφέρεται ότι δεν έχει εκπονηθεί καμία μελέτη ως προς τα αποθέματα του Κόλπου Καλλονής, βέβαια αν υπήρχε σχέδιο & φορέας διαχείρισης θα υπήρχε πραγματική εικόνα της δυναμικής του κόλπου.

Η κινητοποίηση των αλιέων

Την ίδια ημέρα μετά από συνάντηση της πλειονότητας των παράκτιων αλιευτικών συλλόγων της χώρας αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί απεργία και κατάθεση των αιτημάτων στους κατά τόπους βουλευτές και τοπικούς φορείς σε κάθε κεντρικό λιμάνι στις περιφέρειες όλης της χώρας.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αλιείς, μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για «έλλειψη Εθνικής Αλιευτικης Στρατηγική, αδέξιοι χειρισμοί σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο με καταστροφικά αποτελέσματα, άδικα περιοριστικά και απαγορευτικά μέτρα που έχουν επιβάλλει και αυτά που ετοιμάζονται να επιβάλλουν στην παράκτια αλιεία μέσω της απόδοσης συνευθύνης για τις μέχρι σήμερα καταστροφικές πολιτικές στον τομέα της αλιείας, επιχειρούμενη εφαρμογή των κανονισμών 1005/2008 , 1224/2009 και 404/2011 μέσω των οποίων προσπαθούν να επιβάλλουν στα μικρά σκάφη της παράκτιας αλιείας το VMS ,το λεγόμενο νέο Ο.Σ.Π.Α , το σύστημα μοριοδότησης , την υποχρεωτική ζύγιση και την πίστοποίηση των κινητήρων των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών και απαράδεκτη στέρηση του νόμιμου δικαιώματος της εκπροσώπησης μας μέσα από τις διατάξεις του αντιδημοκρατικού νόμου 4015/2011 με τον οποίο καταργήθηκαν οι συνδικαλιστικές μας οργανώσεις δευτέρου και τρίτου βαθμού». Επιπλέον σημειώνεται ότι «η κακή οικονομική και κοινωνική κατάσταση του αλιευτικού κλάδου είναι ακόμα αναστρέψιμη εφόσον:

1) Πάψουν να ισχύουν οι διατάξεις του νόμου για τις αλιευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις όλων των βαθμίδων ώστε να μπορέσουμε άμεσα να προχωρήσουμε στην επανίδρυση τους .

2) Ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος με τις υφιστάμενες αλιευτικές οργανώσεις.

3) Οι Ε.Κ 1005/2008 , 1224/2009 και 404/2011 να παγώσουν με παρέμβαση του Υπουργού ΥΠΑΑΤ στο συμβούλιο υπουργών και να τροποποιηθούν άμεσα με βάση τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας.

4) Να ενεργοποιηθούν τα άρθρα 61 παρ 1και 2 και αρθ 65 παρ 1και 2 του ΚΚ 1224/2009 ώστε να αξιοποιηθί η εναλλακτική λύση που δίνει ο κανονισμός .

Οι συγκεντρωμένοι παράκτιοι αλιείς ζητούν από τον Υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης , την κυβέρνηση , τα πολιτικά κόμματα και τις πολιτικές ομάδες του εθνικού κοινοβουλίου να ξεκινήσουν όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για την επίλυση των πάρα πάνω προβλημάτων».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey