Στα «δίχτυα» του χωροταξικού οι δημοτικές

04/02/2014 - 15:21

«Μπλοκαρισμένοι» στην αβεβαιότητα του χωροταξικού παραμένουν πολλοί υποψήφιοι δήμαρχοι, αφού όσο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο με τον αριθμό των δήμων, τόσο παραμένουν εγκλωβισμένοι αρκετοί ενδιαφερόμενοι για να τεθούν επικεφαλής ψηφοδελτίων στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές. 

«Μπλοκαρισμένοι» στην αβεβαιότητα του χωροταξικού παραμένουν πολλοί υποψήφιοι δήμαρχοι, αφού όσο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο με τον αριθμό των δήμων, τόσο παραμένουν εγκλωβισμένοι αρκετοί ενδιαφερόμενοι για να τεθούν επικεφαλής ψηφοδελτίων στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές. Η ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «Το Βήμα» έγραψε τα ξημερώματα του Σαββάτου πως το «σπάσιμο» των νησιωτικών δήμων θα έρθει σήμερα στη Βουλή ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στο ίδιο με το οποίο θα ψηφιστεί και τροπολογία για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες του δημοσιεύματος, τότε απ’ την Τετάρτη ανοίγει το τοπίο για να προγραμματίσουν τα βήματά τους και να σχεδιάσουν τις προεκλογικές τους κινήσεις όλοι όσοι ενδιαφέρονται για να διεκδικήσουν το Δήμο Λέσβου ή τους δήμους που θα προκύψουν απ’ τη διαίρεση.

Γεωργούλας - Γαληνός

Ας ξεκινήσουμε όμως απ’ τα έως τώρα δεδομένα, αφού ανεξάρτητα απ’ το πώς θα διαμορφωθεί ο χάρτης του νησιού, υπάρχουν ήδη δύο συνδυασμοί υπό διαμόρφωση κι έτοιμοι να μετάσχουν στις εκλογές, είτε σε ενιαίο δήμο Λέσβου είτε στον κεντρικό δήμο της Μυτιλήνης.

Η πρώτη υποψηφιότητα είναι αυτή του Στράτου Γεωργούλα, με την παράταξη «Ο Άλλος Δρόμος», που όχι μόνο έχει επισήμως ανακοινωθεί και έχει τύχει και της στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σχεδόν σε καθημερινή βάση έχει προεκλογικού χαρακτήρα εκδηλώσεις, όπως επισκέψεις σε χωριά, συνάντηση με συντοπίτες της Αθήνας κ.λπ..
Ομοίως σε πολύ καλό επίπεδο προετοιμασίας φαίνεται να είναι ο συνδυασμός που καταρτίζει ο Σπύρος Γαληνός, ο οποίος σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει «συσπειρώσει» με επικεφαλής τον παλιό αυτοδιοικητικό και βουλευτή πρόσωπα από ευρύτατη πολιτική γκάμα, κι όχι μόνο απ’ τους Ανεξάρτητους Έλληνες στους οποίους ανήκει πλέον ο κ. Γαληνός.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γαληνός αναμένει να υπάρξει οριστική κατάληξη στο χωροταξικό τού ή των δήμων προκειμένου να ανακοινώσει κι επισήμως την υποψηφιότητά του. Καλά πληροφορημένη πηγή ανέφερε ότι του έγινε κρούση από ομάδα διαφοροποιημένων-ανεξαρτητοποιημένων νυν δημοτικών συμβούλων, ώστε υπό όρους να συνεργαστούν μαζί του στελεχώνοντας το ψηφοδέλτιό του στη Μυτιλήνη, αλλά και σε άλλες δημοτικές ενότητες, με «αντάλλαγμα» συγκεκριμένο αριθμό αντιδημαρχιών.

Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι δεν έδειξε ενδιαφέρον για μια τέτοια συνεργασία-πακέτο, δηλώνοντας πως δε θα είχε αντίρρηση να εξετάσει μεμονωμένες υποψηφιότητες προσώπων κι ενδεχομένως σε μια τέτοια προοπτική να έχουν ήδη τελεσφορήσει κάποιες συνεργασίες.

Ας μην ξεχνάμε πως με ενιαίο δήμο απαιτούνται περίπου 250 με 300 υποψήφιοι για έναν πλήρη συνδυασμό σ’ όλο το νησί.

Αντώνας αντί Παλαιολόγου;

Διαδικασίες είναι σε εξέλιξη και στο χώρο τού Κ.Κ.Ε., όπου αν επιβεβαιωθούν τα όσα μέχρι τώρα εικάζονται, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και για χρόνια «υπηρέτης» της τοπικής αυτοδιοίκησης, Βαγγέλης Παλαιολόγος, σκέφτεται να αποχωρήσει απ’ τα κοινά. Διάδοχός του ως επικεφαλής συνδυασμού που θα στηρίξει το Κ.Κ.Ε. στο Δήμο Λέσβου - ή στο Δήμο Μυτιλήνης αν σπάσει ο Δήμος -, φέρεται να είναι ο πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Στρατής Αντώνας. Σε περίπτωση που ο Δήμος μοιραστεί σε περισσότερους, αναμένεται να «στρατευθούν» και παλιοί αυτοδιοικητικοί που είχαν εκλεγεί στο παρελθόν στη λεσβιακή ύπαιθρο, όπως φυσικά και οι νυν δημοτικοί σύμβουλοι Παναγιώτης Σταμάτης απ’ το Μανταμάδο και Ντίνα Κοτζαδημητρίου απ’ τη Γέρα.

Μουτζούρης - Ζούρος

Όλο το προηγούμενο διάστημα, ή για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, ήδη απ’ την προεκλογική περίοδο του 2010, στο στερέωμα των αυτοδιοικητικών εκλογών «παίζουν» στη Λέσβο οι υποψηφιότητες του Κώστα Μουτζούρη και του Νίκου Ζούρου.

Στον κ. Μουτζούρη υπήρξε ένα διάστημα που του αποδόθηκε η επιθυμία να είναι υποψήφιος μόνο αν δε διασπαστεί ο Δήμος σε περισσότερους. Την παρούσα περίοδο, ο ίδιος σε πολιτικούς του φίλους έχει κατηγορηματικά δηλώσει πως δε θα είναι υποψήφιος είτε σπάσει είτε όχι ο Δήμος.

Ο κ. Ζούρος φέρεται να πιέζεται να ηγηθεί ψηφοδελτίου, κάτι που ο ίδιος κατ’ αρχάς απέκλειε, ειδικά αν αλλάξει χωροταξικά ο σχεδιασμός και διαιρεθεί ο ενιαίος Δήμος. Αλλά τίποτα δεν είναι ακόμη οριστικό.

Επιλογές Ν.Δ.

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, παρά τη σαφή θέση του κ. Μουτζούρη, φέρονται να επιμένουν στην ανάγκη να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη πίεση κεντρικά απ’ το κόμμα έτσι ώστε να είναι υποψήφιος ο πρώην πρύτανης. Μάλιστα εκτιμούν πως αν παραμείνει ενιαίος ο Δήμος, δύσκολα θα βρεθεί άλλος υποψήφιος. Σε περίπτωση που μοιραστεί στα τέσσερα ή στα τρία ή και στα δύο, για την περιοχή της Μυτιλήνης έχει «παίξει» στο κομματικό επιτελείο η υποψηφιότητα του διοικητή τού ΕΚΑΒ, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, καθώς και του τέως προέδρου τής ΝΟΔΕ Λέσβου, Αλέξανδρου Κουτσαντώνη, που και σε συνέντευξή του προ μηνών στο «Ε» είχε δηλώσει ότι θα ήταν παρών στις δημοτικές εκλογές.

Οι νυν αυτοδιοικητικοί

Ομοίως σε αναμονή των εξελίξεων για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους εν όψει των δημοτικών εκλογών βρίσκονται και πολλοί εν ενεργεία αυτοδιοικητικοί, που δεν έχουν αποφασίσει - ή δε λένε τι έχουν αποφασίσει - αν θα κατέβουν ή όχι στις επόμενες δημοτικές ή και περιφερειακές εκλογές (γιατί υπάρχουν και τέτοιες σκέψεις).

Κατ’ αρχάς ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, έχει αφήσει να διαφανεί η επιθυμία του να απέχει απ’ τις εκλογές αν παραμείνει ενιαίος ο Δήμος, ενώ φλερτάρει - κατά καιρούς - με την ιδέα να είναι υποψήφιος δήμαρχος Μυτιλήνης. Μάλιστα η σπουδή του για έργα βιτρίνας στην πόλη (π.χ. Ναυμαχίας Έλλης) έχει αποδοθεί σε τέτοιας προέλευσης κίνητρα.

Αυτό που δεν είναι σίγουρο, ειδικά αν περιοριστεί στην περιοχή της Μυτιλήνης, απ’ την οποία η παράταξή του είχε και τις μεγαλύτερες απώλειες συμβούλων, είναι με ποιους θα συστρατευτεί για να δώσει την εκλογική μάχη. Θα στηρίξουν την απόφασή του νυν αντιδήμαρχοι και στενοί του συνεργάτες, όπως για παράδειγμα ο Ηλίας Κουνιαρέλλης, ή θα αναζητήσουν στέγη σ’ άλλο συνδυασμό;

Ομοίως απ’ το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο έχουν κατά καιρούς «κυκλοφορήσει» διάφορα σενάρια για συμβούλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, που μένει να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο του χωροταξικού για να υπάρχει δυνατότητα να επιβεβαιωθούν ή όχι. Για παράδειγμα, ο Παντελής Πατερέλλης φέρεται να ηγείται ανεξάρτητου ψηφοδελτίου στις δημοτικές, ενώ έχει υποστηριχθεί και η άποψη πως θα στρεφόταν στις περιφερειακές εκλογές, ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης.

Θέση σε περιφερειακό ψηφοδέλτιο επιμένουν πληροφορίες πως θα έχει και ο Κώστας Φραγκόπουλος, ενώ δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πώς θα πορευτούν στελέχη της νυν δημοτικής αρχής όπως ο Γιάννης Βατός ή ο Παναγιώτης Ζαφειρίου, ο οποίος αν σπάσει ο Δήμος φέρεται να προαλείφεται για υποψήφιος δήμαρχος Ολύμπου. Υπάρχουν ακόμη σενάρια που θέλουν δημοτικούς συμβούλους όπως οι Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Απόστολος Πατέστος, Σταύρος Πολίτης, Σοφία Δόλκα, Ανθούλα Σουπιάδου - Βαμβουρέλλη, Στρατής Αλεξίου κ.ά. να συγκροτούν δική τους παράταξη, ή να συνεργάζονται με άλλες. Τέλος, υπάρχουν και πρόσωπα στα οποία θα τους προταθεί - αν δεν έχει γίνει ήδη αυτό - να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο του Στράτου Γεωργούλα.

Όλα αυτά θα οριστικοποιηθούν φυσικά μετά το τέλος του γρίφου με το χωροταξικό, που ίσως γίνει και σήμερα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey