Αύριο σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, με τη διαδικασία του επείγοντος, το σπάσιμο του Δήμου Λέσβου;

Κοντός ψαλμός αλληλούια…

13/02/2014 - 15:02

Έγκυρη πηγή, σε συνέχεια και της δέσμευσης που υπήρξε την προηγούμενη βδομάδα προς την αντιπροσωπεία του Δήμου Λέσβου απ’ τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών, που ζήτησε ολιγοήμερη αναμονή, επιμένει πως φτάνει αύριο Παρασκευή στη Βουλή το νομοσχέδιο για το σπάσιμο του Δήμου Λέσβου.

Έγκυρη πηγή, σε συνέχεια και της δέσμευσης που υπήρξε την προηγούμενη βδομάδα προς την αντιπροσωπεία του Δήμου Λέσβου απ’ τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών, που ζήτησε ολιγοήμερη αναμονή, επιμένει πως φτάνει αύριο Παρασκευή στη Βουλή το νομοσχέδιο για το σπάσιμο του Δήμου Λέσβου. Όχι μια ρύθμιση που ως τροπολογία θα συζητούνταν σε άσχετο νομοθέτημα, όπως όλες τις τελευταίες μέρες λεγόταν, αλλά το αρχικό σχέδιο των 100 περίπου σελίδων που αφορά σε μια σειρά από βελτιώσεις του «Καλλικράτη» πέραν του χωροταξικού των μεγάλων νησιωτικών δήμων.

Αν τα πράγματα εξελιχθούν βάσει αυτής της επιλογής, να εισαχθεί νομοσχέδιο με τη διαδικασία του επείγοντος, τότε σε μια βδομάδα θα τεθεί σε ψηφοφορία η διαίρεση μεγάλων νησιωτικών δήμων, που ειδικά για τη Λέσβο προβλέπεται, όπως ήταν εξ αρχής, να «σπάει» ο ένας Δήμος στα τέσσερα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, κι επειδή μένουν τρεις μήνες, ακριβώς 93 μέρες για να ανοίξουν οι κάλπες, το θέμα του χωροταξικού της Λέσβου επιβάλλεται να τελειώσει τώρα. Διαφορετικά, διακυβεύεται ο ίδιος ο θεσμός της αυτοδιοίκησης, η ίδια η δημοκρατία, αφού η συζήτηση για το πόσοι δήμοι θα είναι η Λέσβος, συζήτηση που η τοπική κοινωνία επ’ ουδενί θέλει να εξελιχθεί στην πράξη σε παραφιλολογία, πρέπει να τελειώνει. Να γίνουν συνδυασμοί, προγράμματα, να υπάρξει το χρονικό περιθώριο για διάλογο και αντιπαράθεση επί των θέσεων και των προτάσεων του κάθε διεκδικητή της ψήφου των δημοτών.

Σύγκριση με Ρέθυμνο
Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, χθες το απόγευμα επρόκειτο σε κυβερνητικό επίπεδο να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τους χειρισμούς επί του θέματος. Το σενάριο που προκρινόταν ως η ενδεικνυόμενη λύση, δεδομένης και της στάσης τού ΠΑΣΟΚ που έχει αλλάξει άρδην σε σχέση με τη διαίρεση της Λέσβου σε περισσότερους δήμους, ήταν να κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή το νομοσχέδιο που έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο Εσωτερικών για τις βελτιώσεις του «Καλλικράτη», σε άρθρο του οποίου περιλαμβάνεται και το σπάσιμο νησιωτικών δήμων. Η ίδια πηγή επέμενε πως σε ό,τι αφορά στη Λέσβο (δεν ήταν σαφές τι προβλέπει για άλλους και ποιους νησιωτικούς δήμους), παραμένει ο αρχικός σχεδιασμός της δημιουργίας τεσσάρων νέων δήμων: Μυτιλήνης, Ολύμπου, Ταξιαρχών και Ερεσού - Καλλονής.

Υπέρ της άποψης να κατατεθεί ως έχει το νομοσχέδιο συνηγορεί και το γεγονός ότι υπάρχει και η σχετική Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που αποτελεί προϋπόθεση για την εισαγωγή και την ψήφιση ενός σχεδίου νόμου στο κοινοβούλιο.

Για το ίδιο θέμα μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο σταθμό «Στο Κόκκινο», όπου στο πλαίσιο και του διαλόγου που είχε με τον υπεύθυνο του ΣΥΡΙΖΑ για την Αυτοδιοίκηση, Κώστα Πουλάκη, εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά υπέρμαχος της ανάγκης να διαιρεθεί ο Δήμος Λέσβου. Μάλιστα, ο υπουργός συνέκρινε τη Μυτιλήνη με το Ρέθυμνο, σημειώνοντας ότι η νήσος Λέσβος με τον «Καποδίστρια» ήταν 13 δήμοι που έγιναν ένας, ενώ ο Νομός Ρεθύμνου, με το μισό πληθυσμό και μικρότερη έκταση απ’ τη Μυτιλήνη, ήταν 11 δήμοι που με τον «Καλλικράτη» συνενώθηκαν σε πέντε.

Σε σχέση με το νομοθέτημα που αφορά στις βελτιώσεις του «Καλλικράτη», ο κ. Μιχελάκης ανέφερε πως το έφερε στη Βουλή για διάλογο. Η αόριστη απάντηση που έδωσε ο υπουργός για το πότε θα ψηφιστεί, άφησε σε πολλούς την εντύπωση πως αυτό θα γίνει μετά τις δημοτικές εκλογές. Με καλή όμως παρατήρηση της τρίλεπτης περίπου στιχομυθίας που υπήρξε μεταξύ των κ.κ. Μιχελάκη και Πουλάκη για τη διαίρεση των δήμων, και η οποία έληξε απότομα γιατί μετατέθηκε σε άλλο ζήτημα, προκύπτει ότι ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κατάφωρη αδικία της Λέσβου να αντιμετωπιστεί πριν απ’ αυτές.

Κοντός ψαλμός αλληλούια, και η όποια απόφαση υπάρξει ή όχι, πρέπει να δρομολογηθεί τώρα. Τα περιθώρια έκλεισαν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey