Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχίας, το μεσημέρι της Δευτέρας λάβαμε μια απάντηση που αναφέρεται σε πρόσφατα δημοσιεύματα του «Ε».
Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχίας, το μεσημέρι της Δευτέρας λάβαμε μια απάντηση που αναφέρεται σε πρόσφατα δημοσιεύματα του «Ε». Το κείμενο υπογράφεται από την προϊσταμένη της υπηρεσίας, Χρυσούλα Τζαννή, και έχει ως εξής:
«Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου, καθώς επανειλημμένα είναι στο στόχαστρο άδικης κριτικής, καλείται να απολογηθεί για “ένα νέο λάθος”…
Την Τρίτη 10 Μαρτίου 2009 έγινε στα γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Λέσβου η ανάρτηση κατάστασης πληρωμής οικονομικής ενίσχυσης περιόδου 2007 που εντάχθηκαν το έτος 2006 στο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας. Την ίδια ημέρα, εστάλη στο γραφείο Τύπου της νομαρχίας Λέσβου, καθώς και στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στη Λήμνο με ηλεκτρονική μορφή το υπ’ αριθμ. 2445/10-3-2009 δελτίο Τύπου που αφορούσε στην ανάρτηση. Λόγω όμως προβλημάτων στην on-line επικοινωνία του Δικτύου της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης, το δελτίο Τύπου δεν παραλήφθηκε από το γραφείο Τύπου της νομαρχίας στις 10-3-2009. Η Δ.Α.Α. αντιλήφθηκε το πρόβλημα λίγες μέρες μετά και φρόντισε για την αποκατάστασή του, αποστέλλοντας εκ νέου το ίδιο δελτίο Τύπου στις 19-3-2009.
Το δημοσίευμα όμως της εφημερίδας σας την 20ή Μαρτίου 2009, στην προσπάθειά του να ασχοληθεί με τους τύπους και να αποκρύψει την ουσία, το μόνο που τελικά κατάφερε είναι να σπείρει τον πανικό στους βιοκαλλιεργητές, παραπλανώντας τους δικαιούχους ότι δήθεν απώλεσαν το δικαίωμα υποβολής ένστασης με ενδεχόμενη οικονομική ζημία τους. Το παραπάνω δημοσίευμα “αμέλησε” να αναφέρει ότι η κατάσταση περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο βιοκαλλιεργητές που δεν υφίστανται κυρώσεις. Η νομοθεσία προβλέπει ότι η κάθε ανάρτηση πληρωμής πρέπει να ακολουθείται από μία περίοδο δέκα ημερών για κατάθεση ενστάσεων. Εάν η Δ.Α.Α. επαναπροσδιόριζε την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των ενστάσεων, αυτή θα πρέπει να είναι αντί η 23-3-2009, η 4η Απριλίου 2009. Δηλαδή θα έπρεπε χωρίς ουσιαστικό λόγο να υπάρξει επιπλέον καθυστέρηση στην αποστολή της κατάστασης πληρωμής στον ΟΠΕΚΕΠΕ, από τη στιγμή που η κατάσταση ήταν ήδη αναρτημένη στην Υπηρεσία από τις 10-3-2009.
Όσον αφορά στη δημοσιοποίηση των ονομάτων και των ποσών των δικαιούχων σύμφωνα με τη νομοθεσία που επικαλείται το παραπάνω δημοσίευμα, ακόμη και σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον προϊστάμενο της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας του ΟΠΕΚΕΠΕ, μας επιβεβαίωσε ότι η νομοθεσία αυτή αφορά στις διαδικασίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και όχι στις Δ/νσεις Α.Α..
Σχετικά με το επίμαχο έγγραφο με αριθμ. Πρωτ. 238358/7-12-07 που επικαλείται το δημοσίευμα της 17ης Μαρτίου 2009, η Υπηρεσία ασφαλώς και το γνώριζε και ενήργησε και ενεργεί βάσει αυτού και ουδέποτε αρνήθηκε να προβεί σε τροποποιήσεις συμβάσεων, ικανοποιώντας τεκμηριωμένα αιτήματα παραγωγών. Εξάλλου, το συγκεκριμένο έγγραφο δεν αποτελεί απάντηση στα αιτήματα της Υπηρεσίας και των πολιτικών προϊσταμένων της κατά τις μεταβάσεις των διαφόρων φορέων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα τελευταία δύο χρόνια, τα οποία αφορούσαν συνοπτικά στα εξής:
1. Δυνατότητα πληρωμής των ανεντόπιστων τεμαχίων των δικαιούχων,
2. Εξαίρεση των δικαιούχων του Νομού από την επιβολή κυρώσεων ΟΣΔΕ κατά τη διαδικασία της πληρωμής, λόγω της ιδιαιτερότητας του νομού ως προς το ανάγλυφο, των συνθηκών κατάρτισης του ελαιοκομικού Μητρώου και της Ενιαίας Ενίσχυσης. Τα αιτήματα αυτά μέχρι και σήμερα παραμένουν ανικανοποίητα.
Τελειώνοντας, τονίζεται ότι για απαλοιφή τυχόν αμφιβολιών και αναγνωρίζοντας η Υπηρεσία “το ανεπανόρθωτο και ποινικώς κολάσιμο σφάλμα της”, ορίζει νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενστάσεων την 4η Απριλίου 2009.»