Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
«Σύγχρονοι ημίθεοι Λεωνίδες»
Μετά την επίθεση ΕΛΔΥΚάριων και Ελληνοκυπρίων στρατιωτών στο χωριό Κιόνελι τουρκικά αεροπλάνα την 14/8/1974 στις 5 π.μ. βομβαρδίζουν με βόμβες ΝΑΠΑΛΜ το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ. Όλα γίνονται σκόνη. Λόχος διοικήσεως, ΚΨΜ, μαγειρεία, κλπ. Στις 9 το πρωί ξαφνικά 200 Τούρκοι πλησιάζουν το ύψωμα Β΄ στην τοποθεσία «Γερόλακος» με συνοδεία οκτώ αρμάτων. Ο Ταγματάρχης Σπυρίδων Δελλής από Κέρκυρα με το ψευδώνυμο Πάτον βροντοφωνάζει το αθάνατο «ή ταν ή επί τας» και αμέσως δίνει διαταγή να καλυφθούν όλοι στα ορύγματά τους.
Ο στρατιώτης Βολακάκης από Ηράκλειο Κρήτης λέει στον στρατ. Αστέριο Κυριακόπουλο: σειρά δε βγαίνουμε σήμερα ζωντανοί. Τη γλίτωσε προσωρινά διότι στις 16/8/1974 έπεσε ηρωικός μαχόμενος στο εκκλησάκι Αγ. Γεώργιος μέσα στην ΕΛΔΥΚ στο 2ο βομβαρδισμό.
Ενώ οι Τούρκοι με οκτώ άρματα είχαν φτάσει στις πύλες του στρατοπέδου ξαφνικά ο στρατιώτης Δημήτριος Σιμιτάς από Περιστέρι Αττικής και ο στρατιώτης Λουκάς Βαρελτζής από το Κάτω Τρίτος της Λέσβου βγαίνουν από τα ορύγματά τους γυμνοί απ’ τη μέση και πάνω και σαν δυο σύγχρονοι τιτανομάχοι αρχίζουν να θερίζουν τους Τούρκους. Άρματα και σώματα εχθρών έγιναν ένα. Οι Τούρκοι αποδεκατισμένοι τρέπονται σε φυγή, μια βολή όμως από ένα άρμα σκίζει την κοιλιά του Σιμιτά στα δύο. Μεταφερόμενος με τρέιλερ στο νοσοκομείο Λευκωσίας περνά στην αθανασία. Ο Βαρελτζής μεταφέρεται τραυματισμένος στο νοσοκομείο Λευκωσίας.
Την επόμενη έγινε εκεχειρία από τους ΟΗΕδες για να μαζέψουν οι Τούρκοι τους νεκρούς τους. Δύο άτομα γύρισαν πίσω από 200 τιτανομάχους. Αυτοί ήταν οι Έλληνες που αψηφούσαν το θάνατο κι αυτούς οι Τούρκοι δεν τους νίκησαν ποτέ.
Για όλους τους ΕΛΔΥΚάριους από Λέσβο και όλη την Ελλάδα που πολέμησαν στο διεθνές αεροδρόμιο Λευκωσίας πράσινη γραμμή, στρατόπεδο ΕΛΔΥΚ (85 νεκροί) Λάπηθο-Καραβά-Κιόνι. Τιμή και δόξα σε αυτούς που δεν γύρισαν. ΑΘΑΝΑΤΟΙ. Που να ‘ξερε ο μπάρμπα-Προκόπης απ’ το Σκόπελο με το τρίκυκλο ότι ο Λουκάς που παστώνει παπαλίνες και σαρδέλες στο Ντίπι υπήρξε και ένας σύγχρονος άγνωστος Λεωνίδας.
Τα παραπάνω μαρτυρούν γραπτώς.
Παναγιώτης Σταυρόπουλος Διοικητής στρατοπέδου ΕΛΔΥΚ από Καλάβρυτα, Στέφανος Πίος Λοχαγός το 1974, Σπυρίδωνας Δελλής Ταγματάρχης από Κέρκυρα, Αστέριος Κυριακόπουλος από Λάρισα στρατιώτης, Γιώργος Θωμάς από Άνδρο οδηγός Διοικητή ΕΛΔΥΚ, Θανάσης Χρυσάφης από Γιαννιτσά ο ταχυδρόμος του στρατοπέδου.
Τα παραπάνω άκουσα από τον ελληνοκύπριο βετεράνο λοχαγό Λούη Ιωαννίδη που πήρε μέρος και στις τρεις επιθέσεις που έκαναν οι Τούρκοι στο τριήμερο της μητέρας των μαχών 14-15-16 Αυγούστου.
Αυτά έγιναν στο κτίριο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου τον Νοέμβρη του 2017 δίπλα στο ΓΕΦ. Σε μια συγκέντρωση Βετεράνων Κύπριων ΕΛΔΥΚάριων και σαν κεντρικό θέμα υπήρχε «Σύγχρονοι άγνωστοι Λεωνίδες».
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Παναγιώτης Τουμάνης του Προκόπη
ΦΤΕΛΙΑ - ΓΕΡΑ