Ανεμοβούνι της προϊστορίας και των Αρχαγγέλων

01/07/2012 - 05:56
Το ασβεστολιθικό ύψωμα που χωρίζει τον Γαββαθά από τον Κάμπο, βράχος και βελανιδιά, και κάτι μαντριά, ονομάζεται Ανεμοβούνι. Εκεί εντοπίσαμε παλιά μια θέση της προϊστορίας.
Διαδρομή 36
Βόρεια της Άντισσας 9


Το ασβεστολιθικό ύψωμα που χωρίζει τον Γαββαθά από τον Κάμπο, βράχος και βελανιδιά, και κάτι μαντριά, ονομάζεται Ανεμοβούνι. Εκεί εντοπίσαμε παλιά μια θέση της προϊστορίας. Στην βορεινή του όμως άκρη, μια γυμνή γλώσσα άσπρου βράχου φιλοξενεί στην άκρη του ένα εξωκκλήσι. Τους Αρχαγγέλους. Δίπλα του στέκεται ένα αξιόλογο μνημείο των παλαιοχριστιανικών χρόνων. Πολλά κομμάτια από τα μέλη της εκκλησίας βρίσκονταν ένα γύρο, μαζί με την κεραμική. Η δυτική του όμως άκρη ήταν λαξευμένη στον φυσικό βράχο, μαζί με δύο λαξευτούς τάφους. Σύμφωνα με τον Χαριτωνίδη, ο ναός είχε διαστάσεις 10 x 2,35 μ. και ο βράχος αποτελούσε τον ενδιάμεσο τοίχο προς τον νάρθηκα. (θέση 10)
Στην άλλη άκρη του Κάμπου, στο δυτικό τμήμα του οικισμού, επάνω σε ένα λοφίσκο, βρίσκεται ο Άγιος Κωνσταντίνος. (θέση 12) Ένα μνημείο, γεμάτο κεραμική γύρω. Το εξωκκλήσι είναι κτισμένο επάνω στους τοίχους της παλαιοχριστιανικής. Από την είσοδο κατεβαίνει ο επισκέπτης, αφού το παλιό δάπεδο βρίσκεται χαμηλά. Η σκάλα αποτελείται από τέσσερεις αρράβδωτες κολώνες. Μια κρύπτη στον νότιο τοίχο δένει την παράδοση κάποιας εικόνας με την πραγματικότητα της πρώιμης χριστιανικής ιστορίας του Γαββαθά.



                                    
                                           



Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey