
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Οδοιπορικό στη Λέσβο
Τώρα, στο τρίτο μέρος της έρευνας, θα συνδέσουμε την ιδιοκτήτρια του εργοστασίου στο Πέραμα Πριγκίπισσα Αννα Λουζινιάν, με το παρελθόν της και την Καθολική Εκκλησία της Μυτιλήνης. O Οίκος των Λουζινιάν , μιας Γαλλικής Οικογένειας Ευγενών, είχε το κάστρο της στο Λουζινιάν του Λιμουζέν , τον 10ο αι. στην περιοχή του Πουατού, στις δυτικές ακτές της Γαλλίας. Τον 11ο αι. ήταν η κυρίαρχη οικογένεια της περιοχής. Αυτός ο πύργος τελικά ισοπεδώθηκε τον 18ο αι.,αφού την κομητεία των Λουζινιάν, προσάρτησε ,τον 14ο αι. ο Φίλιππος ο «ωραίος» . Ο θυρεός τους είχε οριζόντιες γαλάζιες ταινίες.
Όμως η οικογένεια κυβέρνησε πολλά Πριγκιπάτα, είχε Βασιλιάδες στις σταυροφορίες και με συμμαχικούς γάμους και κληρονομικά δικαιώματα, εξαπλώθηκε παντού. Γνωστά το Βασίλειο της Ιερουσαλήμ στα τέλη του 12ου αι. με τον κίτρινο σταυρό στον θυρεό . Το βασίλειο της Κύπρου, στα μέσα του 12ου αι. το οποίο στα τέλη του 15ου αι κατέλαβε η Βενετία. Αυτό είχε στον θυρεό του τον εστεμμένο λέοντα. Και το Αρμενικό βασίλειο της Αρμενίας (με γάμο) στα μέσα του 14ου αι. Αυτό διαλύθηκε από τους Μαμελούκους της Αιγύπτου και οι Λουζινιάν κατέφυγαν στην Γαλλία και μετά στην Ρωσία. Η οικογένεια είχε μεγάλη δύναμη και στην Αγγλία. (ίσως από εκεί και το «Αγγλίδα»)
Η Πριγκίπισσα Άννα των Λουζινιάν, βλέπουμε να κατέχει το Εργοστάσιο στο Πέραμα, το 1903, το 1909 και σίγουρα μέχρι το 1924 που πεθαίνει και το κληρονομεί ο ανιψιός της (από τον Παππού του)
Μέσα στον Καθολικό ναό της Μυτιλήνης , στα δεξιά της εισόδου βρίσκεται «τιμητική πινακίδα» που αναφέρεται στην Πριγκίπισσα Άννα των Λουζινιάν. Χαραγμένη σε λευκό μάρμαρο και ανάμεσα σε κλαδιά στεφανιού η επιγραφή αναφέρει «ΗΟΜΜACE/ ALA PRINCESSE/ANNE DE LUSIGNAN/ POUR DON DU CIMITIERE /ET PEPARATION DE L’ECLISE/ET DU COUVENT/1888». Την ΤΙΜΟΎΝ γιατί το 1888, ίδρυσε το ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ.
Επάνω από την επιγραφή (την οποία έφτιαξε κάποιος PREVISAN) υπάρχει στρογγυλό μετάλλιο, με κορώνα επικεφαλής ανοικτού βασιλικού χιτώνα μέσα στο οποίο , εστεμμένος με δεύτερη κορώνα , βρίσκεται ο θυρεός της Πριγκίπισσας, που φέρει τον σταυρό της Ιερουσαλήμ και τον εστεμμένο λέοντα της Κύπρου, χωρίς τις γαλάζιες ταινίες της οικογένειας.
Επομένως η Άννα Λουζινιάν, κατείχε περιουσία στη Λέσβο, ένα μέρος της οποίας , ήταν η πασίγνωστη στα παιδικά μας χρόνια «Μηχανή της Εγγλέζας» ( δεν γνωρίζουμε αν ήταν και από κλάδο της Αγγλίας), όπου κάναμε το μπάνιο μας, όταν πλέον ήταν το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Επίσης γνωρίζουμε ότι έμενε στο σπίτι που μετά απέκτησε η μητέρα μου και ανήκει τώρα στον αδελφό μου Δημήτρη. Έτσι καταλήγοντας, μέσα στην διαχείριση των επιρροών, στα δρώμενα του νησιού, βρίσκουμε και την πριγκίπισσα Ann de Lugninian, σαν χορηγό στο Μοναστήρι της Καθολικής Εκκλησίας τον 19ο αι. και μετά , στον 20ο αι. (μέχρι το 1924) ιδιοκτήτρια ενός Εργοστασίου στο Πέραμα.
Το Καστρο των Λουζινιάν στη Γαλλία
ο Θυρεός της Οικογένειας
Το Βασίλειο της Κύπρου
ο Λέοντας της Κύπρου
νόμισμα της Κύπρου (13ος αι.)
Το Βασίλειο της Ιερουσαλήμ
ο Σταυρός της Ιερουσαλήμ
Η πινακίδα της Άννας Λουζινιάν στην Καθολική Εκκλησία της Μυτιλήνης