Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Λίγο πιο πέρα από το περίπτερο του αρχαιοφύλακα, στον δρόμο αριστερά, διακρίνονται επάνω από τις βελανιδιές ψηλά κτίσματα, εντυπωσιακά μέσα στο τοπίο. Το 124 μ.Χ. επισκέπτεται την Αλεξάνδρεια Τρωάδα ο αυτοκράτορας Αδριανός! Σύμφωνα με την πάγια τακτική, η πόλη τον ανακηρύσσει προστάτη της. Μαθαίνει ότι η πόλη είχε έλλειψη νερού και, ως ο κατασκευαστής πάρα πολλών υδρευτικών έργων, αποφασίζει να χρηματοδοτήσει τον Ηρώδη τον Αττικό (μετά από παράκλησή του) ώστε να αποκτήσει η πόλη υδραγωγείο και Λουτρά.
Σύμφωνα με μαρτυρία του Φιλόστρατου, έδωσε 3 εκ. δηνάρια για την κατασκευή τους! Όμως, όπως και στη σύγχρονη εποχή, κάποιοι έβαλαν χέρι στα ρωμαϊκά κεφάλαια και το έργο έφαγε 7 εκ. δηνάρια, ένα αστρονομικό ποσό που θα έφτανε για την υδροδότηση 700 πόλεων! Απλά ο Αδριανός διαμαρτυρήθηκε στον πατέρα του Ηρώδη, Αττικό. Τα Λουτρά όμως του Ηρώδη του Αττικού κατασκευάστηκαν και ήταν τα μεγαλύτερα της Ανατολής. Κατείχαν έκταση 123Χ84 μέτρα, με στοές στηριγμένες με πεσσούς, τόξα πανύψηλα, αίθουσες και δεξαμενές, ξενώνες, όλα από το ντόπιο μάρμαρο. Θεωρούνται έργο του 135 μ.Χ.
Εκτός απ’ αυτά, το συγκρότημα είχε 40 μέτρα νότια από τα λουτρά ένα Νυμφαίο και το απαραίτητο για την άσκηση Γυμνάσιο, το τελευταίο κατασκευασμένο από τον γνωστό ιζηματογενή ασβεστόλιθο με τα απολιθωμένα όστρακα, κατάλοιπα της γεωλογικής ιστορίας του Αιγαίου (κογχυολίτης λίθος). Η πόλη στα βυζαντινά χρόνια έχει χωροεπισκοπή και μέχρι τον 9ο μ.Χ. αι. που σβήνει από τον χάρτη αναφέρονται οι Επίσκοποι Μαρίνος (325 μ.Χ.), Νικόνιος (344 μ.Χ.), Συλβάνος (αρχή 5ου αι. μ.Χ.), Πιόνιος (451 μ.Χ.), Λέων (787 μ.Χ.) και Πέτρος, φίλος του Πατριάρχη Ιγνατίου τον 9ο αι μ.Χ.
Τα αρχιτεκτονικά μέλη είναι σκορπισμένα παντού, ενώ αρκετά ανήκουν στους χριστιανικούς ναούς της πόλης! Τέσσερα περίπου χιλ. ανατολικά των λουτρών, βρισκόταν η κύρια πύλη της πόλης, η Ανατολική, η οποία επί Αυγούστου είχε μνημειακό χαρακτήρα με ένα κυκλικό αίθριο! Τα ερείπια δίπλα στο χωριό «Δάλιαν», στο ακρωτήριο Eski Stambul, ήταν γνωστά από το 1824, όπου σε χάρτη (Λονδίνο) σημειώνονται βορειότερα θερμές πηγές (ίσως να οδηγούσαν αυτά τα νερά στα Λουτρά) και γαλαρίες ορυχείων Αργύρου.
Η πόλη λάτρεψε κατά τον 3αι. και τη Θεά Τύχη! Αυτή την πόλη αφήσαμε, τον Ιούλιο του 2015, συνεχίζοντας το ταξίδι μας προς τα νότια!
Τα Λουτρά και η ανατολική πύλη από τον δορυφόρο...
...με τόξα...
...υψηλούς πεσσούς...
...αίθουσες...
...και υπόγειες δεξαμενές...
...με τη φωλιά του τσοπανάκου παντού.
Από ντόπιο μάρμαρο τα Λουτρά...
...γνωστά από το 1824.
Λάτρεψε και τη Θεά Τύχη...
...η Αλεξάνδρεια Τρωάδα.