Χαλαντρόκαστρο Άγρας

Ένας βράχος - Τέσσερις εποχές 4

06/03/2013 - 16:14

Ερχόμαστε στο 2013 και ο βράχος του Χαλαντρόκαστρου, επιβλητικός, δεσπόζει και τραβά το βλέμμα, επάνω από το δρόμο Άγρας - Μεσότοπου.

Ερχόμαστε στο 2013 και ο βράχος του Χαλαντρόκαστρου, επιβλητικός, δεσπόζει και τραβά το βλέμμα, επάνω από το δρόμο Άγρας - Μεσότοπου. Των δύο χωριών που γράφουν την τέταρτη εποχή. Οι τρεις προηγούμενες περίοδοι, με τους ανθρώπους εκεί επάνω, άφησαν κομμάτια αγγείων, λαξευμένες πέτρες, τοίχους. Χαμηλότερα οι λευκοκίτρινες πληγές στο Σιδεριά δηλώνουν στον υποψιασμένο περαστικό τη χαμένη πια ιστορία της στυπτηρίας.

... και πρόβατα στις πλαγιές

Παντού γύρω αντηχούν τα κουδούνια των προβάτων. Τοίχοι σα φίδια, ανηφορίζουν τις γυμνές πλαγιές της αστιβής, ιδιοκτησίες που τρέφουν τα ζώα, η σχεδόν αποκλειστική πηγή επιβίωσης των σημερινών κατοίκων. Και ο «τουρισμός» στην παραλία της Αποθήκας, του Ποδαρά, του Ταβαριού. Σπιτάκια με τις μάντρες, οι γκιόλες για το νερό, ιτιές, λεύκες, ροδοδάφνες, πλατάνια και λυγαριές στα ρέματα και η βελανιδιά, ακόμα μια χαμένη πηγή βιοπορισμού των πιο κοντινών χρόνων.

... και ρέματα με πλατάνια έχει ο τόπος

Το εξωκκλήσι του Άι-Γιώργη στο βράχο είναι νοικοκυρεμένος τόπος του κεριού του βοσκού, ίσως και καταφύγιο στη βροχή. Στη δεξαμενή του κάστρου, μια γωνιά που μαζεύει νερό είναι πια ποτίστρα. Όμως ίσως ο τόπος τούτος, ο όμορφος, ο αρχέγονος, ο έγχρωμος, να αποκτήσει ακόμα μια εποχή, ακόμα μια εικόνα, που ίσως να κάνει τον περαστικό να προσπερνά γρήγορα αποφεύγοντας να κοιτάξει το ριζιμιό βράχο με τη χαμένη στις χιλιετίες ιστορία του.

... με τον περιποιημένο Άι-Γιώργη της κορφής

Ίσως στο τοπίο να επιβληθεί η παρουσία μεταλλικών τεράτων 100 μέτρων, κάτι σαν τις μηχανές του «Πολέμου των Άστρων». Ίσως το βέλασμα των προβάτων, ο ήχος των κουδουνιών, το σφύριγμα του τσοπανάκου (Σίττας), η μουσική του αγέρα ανάμεσα στις σχισμές των βράχων και η κραυγή της γερακίνας να σκεπαστούν ή να αντικατασταθούν από το υπόκωφο βουητό των γιγάντιων φτερών των μηχανών.

... και την γκιόλα στη στέρνα

Το τοπίο των βράχων να χαραχτεί από πεντάμετρους δρόμους και στο υπέροχο οροπέδιο, δυτικά του βράχου, το «Βριλίδι», να τσιμεντωθούν γήπεδα για να στηρίξουν τις τρεις ανεμογεννήτριες-θεριά που προβλέπεται να στηθούν εκεί! Τρεις από τις 20 τόσες, που θα ζώνουν την Άγρα! Εύχομαι ολόψυχα να μην έλθει ποτέ αυτή η εποχή*.

* Την αναπαράσταση των ανεμογεννητριών στο οροπέδιο έφτιαξε ο Απόστολος Μακαρατζής, χαρτογράφος, ένας από τους τέσσερις του «Χαλαντρόκαστρου».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey