Μετά το «Γιαλί Κιόσκι», υπάρχει μια έκταση με υψηλά πεύκα, γνωστά σαν «Τσάμια του Σιφναίου», αφού ανήκαν στο γνωστό Μυτιληνιό. Το σπίτι στην κορυφή, ανήκει στο γαμπρό του, γιατρό Β. Καραμάνο. Την είσοδο κοσμούν δύο Έρωτες μεταλλικοί.
Διαδρομή 41
Αμαλή 4
Μετά το «Γιαλί Κιόσκι», απέναντι, υπάρχει μια έκταση με υψηλά πεύκα, γνωστά σαν «Τσάμια του Σιφναίου», αφού ανήκαν στο γνωστό Μυτιληνιό. Το σπίτι στην κορυφή, που πέρασε στην κατοχή του, ανήκει στο γαμπρό του, γιατρό Β. Καραμάνο. Την είσοδο κοσμούν δύο Έρωτες μεταλλικοί, επάνω στα βάθρα τους, κακοπαθημένοι πια. Εδώ μέσα στήνονταν οι παιδικές θερινές κατασκηνώσεις και υπήρξε τόπος αναψυχής.
Στη γωνία του δρόμου που ανηφορίζει, είναι χτισμένος επάνω σε ένα ανάχωμα ο Άι-Νικόλας, με μια υπέροχη μαρμάρινη βρύση σα συντροφιά.
Έρωτες φύλαγαν τα τσάμια του Σιφναίου (πάνω) δίπλα στον Άι-Νικόλα με τη βρύση (αριστερά) και την Παναγίτσα (1989) που τα δένδρα τώρα φούντωσαν... (δεξιά)
Απέναντι απλώνεται το λιμανάκι της Κρατήγου και κοντά στη θάλασσα, η Παναγίτσα. Η βάση του περιρραντηρίου και ο κίονας μπροστά του μάλλον ανήκουν σε κάποιο ναό, που βρισκόταν στη θέση του αναχώματος του Άι-Νικόλα, όπου παρατηρείται κεραμική.
.. δίπλα στα αρχαία κολωνάκια (αριστερά). Η «Βίλλα Κουτσουκίδη»... (δεξιά)
Από εδώ και πέρα, αριστερά απλώνεται μια ωραία πλαζ, ενώ από την άλλη μεριά του δρόμου, μέχρι ψηλά στα πεύκα, η πυκνή δόμηση δε διαφέρει πια από την πόλη της Μυτιλήνης. Ανάμεσα σ’ αυτά υπήρχε το γνωστό Εστιατόριο-Ξενοδοχείο «Κάτια», που έκλεισε πολύ πριν το 1997.
...τώρα υπέροχο σπίτι
Στη θέση Κουκκάκι υπήρχε το παλιό ξενοδοχείο γνωστό σα «Βίλλα Κουτσουκίδη», το οποίο ανακαινίστηκε (1993) και είναι κατοικία της γιατρού Νέδας Περδίκη - Βουτσά. Η περιοχή αποτελεί έναν προνομιούχο τόπο, υπέροχο για μπάνιο και αρχή της μοναδικής «Γύρας της Αμαλής».