Διαδίκτυο: Μάθετε τους κινδύνους και τους τρόπους προφύλαξης των παιδιών σας

26/09/2012 - 14:52

Τεράστιους κινδύνους κρύβει το διαδίκτυο, αναφέρει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου. Οι έφηβοι και τα 10χρονα παιδιά δεν κατανοούν ότι τα άτομα που γνωρίζουν μόνο μέσω διαδικτύου, παραμένουν πάντα «άγνωστα», γιατί και ψευδή ταυτότητα δηλώνουν και ψευδή ηλικία για να τους δοθεί η άδεια να εγγραφούν.

Η 15χρονη μαθήτρια βιάστηκε από 20χρονο που γνώρισε μέσω του Facebook.

Τεράστιους κινδύνους κρύβει το διαδίκτυο, αναφέρει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου. Οι έφηβοι και τα 10χρονα παιδιά δεν κατανοούν ότι τα άτομα που γνωρίζουν μόνο μέσω διαδικτύου, παραμένουν πάντα «άγνωστα», γιατί και ψευδή ταυτότητα δηλώνουν και ψευδή ηλικία για να τους δοθεί η άδεια να εγγραφούν.

«Αυξάνεται η αλόγιστη χρήση τού Facebook από παιδιά κάτω των 13 ετών, επιλέγοντας πολλές φορές ως ημερομηνία γέννησης κάποιο έτος ως ενήλικες», με συνέπεια να «ανοίγει» το προφίλ τους σε δημόσια πρόσβαση από μηχανές αναζήτησης και από αγνώστους.

Δίκαια, εμφανίζεται τόσο μεγάλο ενδιαφέρον στην ενασχόληση με το διαδίκτυο. Μουσική, εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, ταινίες, φιλικές σχέσεις και επικοινωνία: όλα τα αποκτά ο χρήστης εύκολα, με το πάτημα ενός κουμπιού. Και νιώθει χαρά που τα απολαμβάνει ξεκούραστα, και νιώθει περηφάνεια που μιλάει με όποιον θέλει, όποτε θέλει.

Τέρμα η απομόνωση, τέρμα η δυσκολία την κοινωνικότητας και της αλήθειας των διαπροσωπικών σχέσεων. Η, πιθανή, ψεύτικη προσωπικότητα του χρήστη του διαδικτύου είναι πια πραγματικότητα.

Εδώ λοιπόν και τώρα, είναι επιτακτική η ανάγκη για επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιών σχετικά με τη δραστηριότητά τους στο διαδίκτυο. Επίσης, «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τίθενται κανόνες και όρια στην πλοήγηση του διαδικτύου, εξηγώντας πάντα το “γιατί” μαζί με τα “όχι” και τα “πρέπει”».

Συστήνεται επίσης στους γονείς να δημιουργήσουν ένα δικό τους προφίλ και να ζητήσουν από τα παιδιά τους να τους κάνουν «φίλους». Έτσι, οι γονείς μπορούν να ανακαλύπτουν άμεσα τυχόν ύποπτες κινήσεις στο προφίλ των παιδιών τους. Αυτό, φυσικά, προϋποθέτει γνώση χρήσης του υπολογιστή και του διαδικτύου από τους γονείς.

Συζητήστε με τα παιδιά για τους αγνώστους στο διαδίκτυο. Τα παιδιά πρέπει να αντιληφθούν ότι οι άνθρωποι στο διαδίκτυο που δεν τους γνωρίζουν στο φυσικό κόσμο, ακόμα και για πολύ καιρό, δεν είναι πάντοτε αυτοί που φαίνεται ότι είναι. Οι άνθρωποι δε λένε πάντοτε την αλήθεια στο διαδίκτυο. Οι φίλοι σε Fasebook και Tweeter πρέπει, λοιπόν, να αντιμετωπίζονται πάντα ως άγνωστοι.

Εάν κάποιος διαδικτυακός «φίλος» ζητήσει από το παιδί σας να κρατήσει τη φιλία μυστική, τότε κάτι δεν πάει καλά. Ποιος αληθινός φίλος θα το ζητούσε αυτό; Συζητήστε το με τα παιδιά σας, έτσι ώστε σε μια τέτοια περίπτωση να σας ενημερώνουν αμέσως.

Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά κατά τις συνομιλίες τους στο διαδίκτυο. Ακόμη και σε ένα χώρο συνομιλίας που υποτίθεται ότι είναι μόνο για παιδιά, δεν είναι δυνατό να ελεγχθεί εάν όλοι οι συμμετέχοντες είναι παιδιά. Μπορεί να συμμετέχει ένας ενήλικας που δηλώνει ότι είναι παιδί και που προσπαθεί να παραπλανήσει κάποιους ανηλίκους.

Ο Γιώργος, ένας 12χρονος προέφηβος, είπε χθες ότι τον προσκάλεσε στο σπίτι του στο Μόναχο ο Swaan, 14 ετών. Ζήτησε τη συμμετοχή του στην οργάνωση μίας «ομάδας φίλων των χημικών όπλων, ως μέσο εκφοβισμού της παράνομης μετανάστευσης». Οι γονείς του αγχώθηκαν. Μου ζήτησαν συμβουλή για τον τρόπο που πρέπει να διαχειριστούν αυτήν τη δυσκολία με το γιο τους.

Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα νεαρά παιδιά σας δε συναντούν ούτε καν συνομιλούν εκτενώς, με κάποιο άτομο που γνωρίζουν μόνο μέσω του διαδικτύου. Ακόμα και αν τα παιδιά επιμένουν ότι έχουν δει φωτογραφία του ατόμου αυτού, εξηγείστε τους ότι η φωτογραφία αυτή μπορεί να είναι πλαστή, για να τα παραπλανήσει και να επιτύχει ευκολότερα να συναντηθεί μαζί τους. Ακόμα και αν δουν κάποιον μέσω web κάμερας, πάλι διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο από πιθανά παιδοφιλικά ή άλλα κυκλώματα, τα οποία, ενδεχομένως, να έχουν επιστρατεύσει και ανήλικα παιδιά με σκοπό να προσελκύσουν άλλα.

Δώστε στα παιδιά σας να εκμεταλλευτούν τη θετική προσφορά του διαδικτύου. Μπορούν να απολαμβάνουν χωρίς να κινδυνεύουν. Οι γονείς, ως πιο ώριμοι, έχουν την ευθύνη να θέτουν τα όρια για τη σωστή χρήση. Κι αν κάποια απορία παρουσιαστεί, υπάρχουν οι ειδικοί για να δώσουν άμεσα την ανάλογη απάντηση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey