Σε 33 νομούς εξαπλώθηκε ο καταρροϊκός πυρετός

Ψάχνουν κονδύλια για τις αποζημιώσεις

26/09/2014 - 23:04

Αναζητούνται πόροι για να δοθούν αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί από τον καταρροϊκό πυρετό εντός τού 2014.

Αναζητούνται πόροι για να δοθούν αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί από τον καταρροϊκό πυρετό εντός τού 2014.

Αυτό προκύπτει από τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή τις προηγούμενες ημέρες για τον καταρροϊκό πυρετό, μετά και από σχετική ερώτηση που είχε κάνει ο βουλευτής Λακωνίας τής Ν.Δ., Αθανάσιος Δαβάκης. Η Λακωνία είναι από τους πρώτους νομούς της χώρας που πλήγηκε από την επιζωοτία.

Ειδικότερα για το ζήτημα των αποζημιώσεων, ο κ. Κουκουλόπουλος δήλωσε ότι έχει γίνει πρόβλεψη για αυξημένη χρηματοδότηση του προγράμματος εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου για το 2015.

Πρόκειται για το πρόγραμμα από το οποίο αντλούνται οι πόροι για την πληρωμή των αποζημιώσεων.

Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε αισιόδοξος πως θα εξευρεθούν πόροι και για το τρέχον έτος.

Αν οι προσπάθειες που καταβάλλονται έχουν αίσιο τέλος, σημαίνει πως θα καταβληθούν αποζημιώσεις εντός του έτους για τα ζώα που έχουν θανατωθεί από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Το ύψος της αποζημίωσης για κάθε ζώο προσδιορίζεται από την αρμόδια επιτροπή που επιβλέπει τις θανατώσεις και κυμαίνεται από 80 έως 140 ευρώ, όπως γράφαμε τις προηγούμενες ημέρες.

Τα υπόλοιπα ζώα που πεθαίνουν από τη νόσο, μπορούν να αποζημιωθούν μέσω του προγράμματος αντιμετώπισης της μεταδοτικής σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας, όπως εξήγησε ο κ. Κουκουλόπουλος.

Σχετική ανακοίνωση έχει γίνει από τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου.

Το πρόγραμμα δίνει 30 ευρώ αποζημίωση για κάθε ζώο του οποίου προσκομίζεται το κεφάλι στην κτηνιατρική υπηρεσία.

Να σημειωθεί πως ο καταρροϊκός πυρετός μέχρι σήμερα έχει εξαπλωθεί σε 33 νόμους της χώρας, δηλαδή πρακτικά έχει επεκταθεί παντού στην Ελλάδα.

Επίσης ο υπουργός εμφανίστηκε επιφυλακτικός απέναντι στις προτάσεις για εκπόνηση προγράμματος εμβολιασμού των κοπαδιών κατά του καταρροϊκού πυρετού. Ακόμη παραδέχθηκε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, αλλά και με αδήλωτα κρούσματα της νόσου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey