Πάνω από 4.000 τόνους η παραγωγή στη Λέσβο

29/01/2014 - 15:15

Στους 2,9 χιλ. τόνους είχε φτάσει η παραγωγή ελαιολάδου στη Λέσβο στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου. 

Στους 2,9 χιλ. τόνους είχε φτάσει η παραγωγή ελαιολάδου στη Λέσβο στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου.

Πάνω από τους τέσσερις χιλιάδες τόνους αναμένεται ότι θα έχει φθάσει στα τέλη του τρέχοντος μηνός, με βάση τις πιο έγκυρες εκτιμήσεις.

Ακριβή στοιχεία, ωστόσο, θα υπάρχουν στις αρχές Φεβρουαρίου. Όλα, πάντως, δείχνουν ότι τη φετινή χρονιά η παραγωγή ελαιολάδου θα κυμανθεί μεταξύ πέντε και έξι χιλιάδων τόνων ελαιολάδου στο νησί.

Σε ποσοστό άνω του 60% πρόκειται για έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, ενώ το ποσοστό των βιομηχανικών ελαιολάδων είναι μικρότερο του 10% της συνολικής παραγωγής.

Η μικρή παραγωγή βιομηχανικών ελαιολάδων είναι αποτέλεσμα της χαμηλής τιμής τους, που κάνει ασύμφορη τη συγκομιδή του υποβαθμισμένου καρπού. Σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου παίζουν και οι αλλαγές στον τρόπο συγκομιδής του καρπού.

Σε κάθε περίπτωση, τη φετινή χρονιά η παραγωγή ελαιολάδου στη Λέσβο είναι περιορισμένη και το μεγαλύτερο μέρος της θα χρησιμοποιηθεί για αυτοκατανάλωση από τους παραγωγούς και τις οικογένειές τους.

Ένα μικρό μέρος της τοπικής παραγωγής θα διοχετευθεί στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, ενώ σημαντικές θα είναι οι ποσότητες ελαιολάδου που θα διακινηθούν με 16κιλους τενεκέδες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey